Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Statul a cheltuit cu salariații din administrația publică cu 27% mai mult în ultimul trimestru din 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Datele comunicate de INS arată că statul a cheltuit cu salariații din administrația publică cu 27% mai mult în ultimul trimestru din 2017. La nivel național costul orar al forței de muncă în formă (după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu 14,29% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce în sectorul bugetar s-au înregistrat rate de creștere mult mai mari.

Astfel, totalitatea cheltuielilor suportate de stat cu angajaţii din administraţia publică s-au majorat cu 27,58% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de ultimul trimestru al anului anterior. În sănătate şi asistenţa social rata de creştere a fost de 18,56%, iar în învătământ de 16,81%.

Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (28,73%), în industria extractivă (21,56%) şi în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (16,61%), determinate în principal de aplicarea prevederilor legale) în domeniu.

Creşterile cele mai mici s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (6,78%), în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6,63%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (6,49%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 14,24%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 15,65%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (14,48%, respectiv 15,64%).

Faţă de trimestrul III 2017, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în industria extractivă (14,32%), în tranzacţii imobiliare (8,8%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (7,17%).

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Black Coffee, DJ-ul desemnat “Man of The Year” în 2023, completează lineup-ul Untold 2024

Dan HENEGAR

Publicat

în

Black Coffee, DJ-ul desemnat “Man of The Year” în 2023, completează lineup-ul Untold 2024 Așteptat în fiecare vară cu emoție de fanii veniți din peste 100 de țări ale lumii, UNTOLD și-a reconfirmat statutul de festival de top, reușind ca în fiecare ediție să ofere experiențe unice. Organizatorii anunță un nou nume din lineup-ul festivalului, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea