Fonduri europene de peste 2,6 miliarde de euro pentru fermieri pe măsuri de agro-mediu și climă
Fermierii români pot accesa fonduri europene prin cererea unică de plată, începând de joi, pe baza deschiderii unor angajamente în cadrul măsurilor de agro-mediu și climă aplicabile pe terenurile agricole, suma totală disponibilă pentru perioada de programare 2014 – 2020 fiind de peste 2,6 miliarde de euro.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), începând cu data de 1 martie 2018, prin cererea unică de plată, fermierii pot accesa fonduri europene pe baza deschiderii unor angajamente în cadrul măsurilor de agro-mediu și climă (Măsura 10), agricultură ecologică (Măsura 11) și pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale (Măsura 13), acestea fiind implementate în România începând cu anul 2015.
”Măsurile de mediu și climă aplicabile pe terenurile agricole și pe UVM beneficiază de alocări financiare consistente în perioada de programare 2014 – 2020, suma disponibilă pentru aceste măsuri fiind de circa 2,629 miliarde de euro (Măsura 10 – 1,072 miliarde de euro, Măsura 11 – 236 miliarde de euro, Măsura 13 – 1,321 miliarde de euro)”, se arată în comunicat.
Prin implementarea măsurilor de mediu și climă, MADR urmărește menținerea resurselor agricole naturale și tradiționale pe care România le deține, inclusiv conservarea biodiversității asociate terenurilor agricole atât prin susținerea sistemelor extensive de agricultură (bazate pe reducerea inputurilor și utilizarea durabilă a resurselor naturale), cât și prin încurajarea continuării activităților agricole în zonele cu o valoare de mediu ridicată, dar în special în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale și în zonele montane, pentru evitarea abandonului acestor zone.
Începând cu anul 2018, MADR a adus o serie de modificări măsurilor de mediu și climă pentru a crește atractivitatea acestora, pentru a răspunde mai bine nevoilor fermierilor, precum și pentru a crește beneficiile de mediu ca urmare a aplicării angajamentelor.
Astfel, au fost introduse 3 noi pachete în cadrul Măsurii 10 – Agro-mediu și climă aplicabile pe terenuri agricole pentru conservarea speciilor acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) și dropia (Otis tarda), precum și pe terenuri arabile pentru protejarea speciilor de păsări comune.
De asemenea, a fost majorat nivelul plăților compensatorii acordate la nivel național pe pajiști permanente, fără angajament de agro-mediu și climă, cu 19 euro/ ha/ an pentru perioada de conversie și cu 18 euro/ ha/ an pentru perioada de menținere a practicilor de agricultură ecologică, față de anul 2017.
Totodată, a fost inclusă posibilitatea de a cumula pe aceeași suprafață plățile compensatorii acordate în cadrul pachetelor aplicabile pe pajiști permanente, atât prin Măsura 11 – agricultura ecologică, cât și prin Măsura 10 – agro-mediu și climă. În funcție de combinația de pachete accesate, nivelul plăților cumulate poate fi cuprins între 119 – 449 euro/ ha/ an pentru perioada de conversie și între 153 – 483 euro/ ha/ an pentru perioada de menținere a practicilor de agricultură ecologică.
Detalierea modului de accesare a acestor măsuri se regăsește în documentele informative și de ghidare elaborate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu sprijinul Autorității de Management pentru PNDR.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie
Schengen 2025: Bulgaria va introduce controlul la frontiera cu România pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie Guvernul de Sofia a hotărât miercuri, 18 decembrie 2024, că va introduce controale la granița cu România, începând din 1 ianuarie 2025. Decizia este una temporară și a fost luată cu scopul de a preveni potenţialele ameninţări la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci