FOTO-VIDEO: Credenționalul lui Vasile Goldiș – exponatul lunii februarie 2018 la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, miercuri, exponatul lunii februarie – Credenționalul lui Vasile Goldiș.
Credenționalul lui Vasile Goldiș este unul dintre cele mai importante documente deținute de muzeul albaiulian referitoare la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. El face parte din colecția de credenționale sau mandate ale celor 1228 de delegați ai națiunii române. Acestea au fost date de diferite instituții și organizații politice, administrative, sociale etc. de pe întreg teritoriul Transilvaniei, pentru cei 1228 deputați care au constituit Adunarea Națională.
Documentul propus ca exponatul lunii februarie atestă calitatea de deputat a lui Vasile Goldiș, ales ca deputat pe Colegiul electoral al Radnei, alături de alți patru oameni.
”Vasile Goldiș a fost, într-adevăr, o figură proeminentă a Unirii, una dintre poate cele mai importante personalități ale partidului național român, extrem de important în ecuația unirii și prin faptul că el a fost cumva o voce comună între Partidul Național și Partidul Socal Democrat. Multe curente din cadrul Partidului Național excludeau cumva colaborarea cu socialiștii, iar poate și din cauza aceasta, Goldiș, ca om care a știut să negocieze lucrurile acestea, a ajuns în prim planul evenimentului de la Alba Iulia ulterior.
Momentul său, poate cel mai important din toată viața lui, a fost acela când a citit hotărârea în Sala Unirii din Cazina Militară din Alba Iulia, proiectul de Rezoluție supus votului în cadrul Adunării Naționale la ora 12.00 fix, în ziua de 1 Decembrie 1918, însă au existat și alte borne importante din viața. În zilele următoare, în luna decembrie, a făcut parte din delegația care s-a deplasat la București pentru a înmâna actul Unirii regelui Ferdinand(…)
Referitor la aceste documente, aceste credenționale, acestea erau niște împuterniciri, niște mandate, care se dădeau delegațiilor sau deputaților națiunii române care urmau să fie prezenți în Cazina Militară. Fiecare astfel de deputat preda credenționalul și în baza acestuia primea câte o legitimație, care îi dădea dreptul să fie prezent în Sala Unirii.
Numărul de credenționale este de 1228, deci atâția deputați a avut Națiunea Română în Sala Unirii(…)
Aceste credenționale au fost adunate ulterior și donate noului Muzeu al Unirii, care s-a înfiinâat în 1929. În total sunt 6 volume legate astfel, în format de lux, iar exponatul de astăzi este cel de-al doilea volum. Mai avem alte 6 cu documente oarecum secundare. Practic cea mai importantă colecție de documente din România legate de Unirea din 1918 se află în patrimoniul Muzeului Național al Unirii”, a declarat istoricul Tudor Roșu.
”În lunile ce vor urma, vom expune poate și alte credenționale ale unor personalități ca Iuliu Maniu și alții, dar și alte piese care țin de evenimentul de la 1 Decembrie 1918. Așa cum a menționat și directorul muzeului, Gabriel Rustoiu, pe parcursul întregului an 2018 avem exponate referitoare la Unirea de la 1 Decembrie 1918”, a mai precizat acesta.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
[nggallery id=5185]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU în localitatea Unirea din județul Alba: Detașamentul de pompieri salvatori intervine pentru stingere
INCENDIU în localitatea Unirea din județul Alba: Detașamentul de pompieri salvatori intervine pentru stingere Un incendiu a avut loc astăzi, 19 decembrie 2024, în jurul orei 16:40, în localitatea Unirea din județul Alba. Potrivit primelor informații transmise de ISU Alba focul a izbucnit la o locuință. Citește și: ACCIDENT rutier pe o stradă din Cugir: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci