Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

VIDEO: Liber Pater, zeul protector al viţei de vie şi fertilităţii ogoarelor expus la Muzeul Unirii valorează peste 100.000 de euro

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost prezentat exponatul lunii ianuarie, un grup statuar care este evaluat la cel puţin o sută de mii de euro. Demersul muzeului presupune ca în fiecare lună a anului 2012 să fie expusă, într-un spaţiu special, câte o piesă de rezistenţă din colecţiile muzeului.

Grupul statuar roman “Liber Pater” a fost descoperit fragmentar între anii 1988-1990, în timpul campaniei arheologice desfăşurată în zona Partoş, aflată pe locul anticului Apulum. Divinitate arhaică din Italia centrală, Liber Pater era, împreună cu perechea sa Libera, protectorul viţei de vie şi al fertilităţii ogoarelor. Această împrejurare a dus la asimilarea sa cu Dyonisos – Bacchus şi la răspândirea cultului său în întregul Imperiu Roman.

Cel care a descoperit grupul statuar, arheologul clujean Alexandru Diaconescu, a prezentat piesa şi -a relatat povestea inedită a descoperii acestei statui, în anul 1990.

Statueta a fost sculptată în marmură de Afion, o carieră din centrul Asiei Mici în Frigia, unde funcţiona un mare atelier de sculptură, în vremea Împăratului Hadrian prin secolul al IIlea d.H. Ulterior piesa a ajuns în Dacia şi în cele din urmă în sanctuarul lui Liber Pater din Colonia Aurelia Apulensis, în zona Partoş, sanctuar care a funcţionat în sec. al III-lea. După părăsirea sanctuarului, acesta a fost vandalizat de creştini iar piesele au fost zdrobite bucată cu bucată. Liber Pater, zeul protector al viţei de vie şi fertilităţii ogoarelor, care este acum exponatul lunii ianuarie la Muzeul Unirii a fost spartă în 34 de fragmente. Restaurarea piesei a fost făcută la Cluj şi durat un an de zile.

Testele de laborator au evidenţiat faptul că acest grup statuar a fost sculptat dintr-un singur bloc de piatră, fapt ce atestă virtuozitatea meşterului care a l-a “eliberat” pe zeul protector al viţei de vie şi fertilităţii ogoarelor din blocul de piatră.

Conform profesorului Diaconescu pe piaţa obiectelor de artă, Liber Pater ar valora de la 100.000 de euro în sus. (B.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea