Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Ministrul Mediului: Tarifarea diferențiată a deșeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă,  că tarifarea diferențiată a deșeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de grație de șase luni pentru ca primăriile să își pună de acord contractele de salubrizare cu legislația în domeniu.

„Eu sper că în momentul în care noi vom trimite legea în Parlament, ea va fi votată bineînțeles, vom da o perioadă de grație. Noi ne dorim ca tarife diferențiate să fie aprobate de la 1 ianuarie 2018, dar cu o perioadă de grație, ca toate comunitățile locale să poată să implementeze, să poată să lucreze, să poată să înțeleagă și să pună în concordanță contractul de salubrizare cu legea”, a spus ministrul, citat de agerpres, în conferința susținută la Bistrița.

Grațiela Gavrilescu a explicat metoda prin care se va face colectarea deșeurilor și tarifarea, după aprobarea noilor norme.

„Sunt mai multe metode, dar noi dorim să implementăm sistemul mai mult apropiat, ca să spunem așa, țărilor europene, în sensul că salubristul respectiv, care avea și obligație de altfel, conform legii, din 2013, să poată să se doteze cu GPS-uri pe mașină, cu cântar ca atare, astfel încât, printr-un program făcut la înțelegere cu autoritatea locală, să poată să facă trecere în timpul săptămânii pentru colectarea direct de la sursă, direct de la producătorul de deșeu, pe categorie de deșeuri, săptămânal sau de două ori pe lună, astfel încât să poți să fii taxat numai pe partea umedă pe care tu o produci. Și cetățeanul să aibă două variante: ori dă categoria de deșeu direct salubristului, care o ia separat, deci nu le amestecă, fie se duce la colectorul din colțul străzii și predă direct ambalajul respectiv și își ia banii sau la supermarket ș.a.m.d.”, a spus ministrul Mediului.

Ministrul a subliniat faptul că acest tip de tarifare va aduce fonduri pentru comunitățile locale, dacă se va aplica colectarea selectivă a deșeurilor.

„Important este ca toată lumea să înțeleagă și să priceapă că ne este foarte ușor și că la ora actuală există bani care sunt nefolosiți, care există la producătorii de ambalaje sau la organizațiile de transfer, care au posibilitate ca banii aceștia, dacă noi colectăm selectiv, în funcție de fiecare administrație teritorială care va face această colectare selectivă și care vor demonstra care este cantitatea pe care au colectat-o, să li se returneze suma respectivă, deci la primăria respectivă, și primăria să decidă, prin votul consiliilor locale, unde direcționează banii, dar ei cu precădere vor fi pe domeniul mediu”, a declarat Gavrilescu.

Întrebat ce se va întâmpla cu operatorii de salubritate care nu vor aplica metodele de colectare selectivă a deșeurilor, ministrul Mediului a spus că aceștia și-ar putea pierde contractele sau chiar licențele.

„Au o lege. Au cumva vreo problemă cu legea? Dacă au o problemă cu legea, pleacă acasă. Nu suntem obligați să încheiem contracte de salubrizare cu operatorii de salubrizare care nu respectă legea. Există lege, încă am fost suficient de indulgenți atâta timp cât i-am lăsat să atingă 2017, că, dacă ne uităm în urmă, era o problemă. Nu cred că își vor permite, pentru că inclusiv ei au de câștigat din lucrul acesta, dar acum cu precădere sunt singurii care cam câștigă din lucrul acesta. Avem o Gardă de Mediu și umblăm la sancțiuni. Dumneavoastră credeți că nu o să se sature? În plus de asta, mai au și licențe. Credeți că licența nu li se poate ridica? Dacă vrem să facem ordine, o facem”, a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului și-a mai exprimat dorința ca tarifarea diferențiată să fie aplicată prima dată în județul Bistrița-Năsăud, unde a apreciat modul în care funcționează sistemul de management integrat al deșeurilor, implementat cu fonduri europene.

„Îmi doresc ca în momentul în care finalizăm modificarea legislativă prin care vrem să implementăm tarif diferențiat, în sensul că plătești cât produci deșeu, acesta să-l implementăm prima dată și să îl lansăm la Bistrița-Năsăud, ca și metodă de notă zece, de felicitări, bonus pentru comunitatea care a reușit, totuși, să fie campion și la absorbție de fonduri europene, dar și la construcția și funcționarea SMID ca atare”, a mai spus ministrul.

Ministrul Mediului își va continua vizita în Bistrița-Năsăud, marți dimineață, cu o vizită la depozitul ecologic de deșeuri din comuna Dumitra, unde sunt colectate deșeurile din întreg județul.

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației

Bera Larisa

Publicat

în

Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea