ASTĂZI: Începe Festivalul ”Alba Jazz”. Concerte cu Mandinga, Vera Zelenskaia, Laura Orian, Rubie, The Puzzles, Les Nuages și Big Band-ul județului, în Caponiera Cetăţii Alba Carolina
La Alba Iulia, toamna se cântă jazz. În acest sfârșit de săptămână, 30 septembrie şi 1 octombrie, se va desfășura o nouă ediţie a Festivalului Alba Jazz, unul dintre cele mai importante evenimente de jazz din România. Evenimentul se mută în Cetatea Alba Carolina, astfel încât recitalurile de jazz vor avea loc într-un spaţiu neconvenţional respectiv Caponiera din spatele Palatului Apor (intrarea pe lângă Biblioteca Batthyaneum). Festivalul îşi propune şi la ediţia din acest an să promoveze jazz-ul românesc şi oferă iubitorilor acestui gen muzical seri speciale cu jazz de calitate.
Seara de sâmbătă, prima a Festivalului Alba Jazz, va fi deschisă, la ora 18.00, de către Vera Zelenskaia, urmând apoi recitalurile susţinute de Rubie şi Laura Orian, iar în cea de-a doua seară a festivalului, duminică, publicul va fi încântat de The Puzzles, Big Band-ul ,,Augustin Bena” al Județului Alba, Les Nuages şi nu în ultimul rând MANDINGA. În ambele seri INTRAREA VA FI LIBERĂ!
DESPRE PARTICIPANŢI:
VERA ZELENSKAIA
Pianistă de excepție, profesor universitar la Colegiul Muzical din Transnistria, coordonatoare a secției de muzică jazz. În prezent colaborează cu Centrul de
LAURA ORIAN
După 15 ani în care a trăit frumoase şi esenţiale experienţe muzicale cu trupa SENSOR, respective cu duetul The Nobodies, #LAU este proiectul muzical solo al Laurei Orian, pornit imediat după timpul petrecut la Departamentul de Jazz din cadrul Conservatorului din Amsterdam. Artista prezintă muzica nouă într-un set up simplu dar intens: solo pian şi voce, vocea apărând ca o eliberare completă, ca un murmur de dragoste către univers. Laura Orian este şi iniţiatoarea Festivalului Alba Jazz de la Alba Iulia.
RUBIE
Rubié se identifică în postura de pianistă & vocalistă de jazz. Având un palmares bogat în muzica clasica, şi-a perfecţionat stilul jazzistic alături de Darius Brubeck, talentul fiindu-i remarcat atât pe scenele româneşti cât şi în cluburile de jazz din SUA. Muzica pe care o interpretează are influenţe soul, post-bop si neo-gospel. La Alba Jazz va cânta alături de renumitul tobosar Răzvan Rotiş, cu o vastă experienţă în numeroare proiecte muzicale de success, şi alături de Holandus Jozsef , un basist renumit pe scena jazzului autohton.
THE PUZZLES
Formaţia a fost înfiinţată în anul 2011 în Alba Iulia, în scopul declarat de a cânta exclusiv cover-uri, însă chimia formată între membri trupei a dat naştere unor piese şi unui stil propriu, inimitabil şi uşor de recunoscut, abordând diverse genuri muzicale, printre care şi jazz.
Formaţia este formata din:
– Robert Gavrilaș – liderul şi solistul vocal al trupei, cel mai bun entertainer, cel care îmbină toate genurile muzicale cu succes, liantul între personalităţile şi stilurile diverse ale celorlalţi membri ai trupei.
– Ovidiu Pârjol – un pianist clasic de excepţie, un profesor, un artist complet care întotdeauna îşi lasă propria amprentă în interpretarea fiecărei piese din orice stil muzical.
– Andrei Pârjol – bassistul trupei, omul pe care se poate baza fiecare membru al trupei, un instrumentist cu o interpretare exacta, al cărui repertoriu variază între muzica comercială si muzica bună.
– Călin Paraschiv – un chitarist de o virtuozitate ieşită din comun şi dotat în acelaşi timp cu o sensibilitate muzicală pe măsură, profesor de chitară, fiind membrul trupelor de renume internaţional Necrovile şi Clitgore.
– Laur Făgădar – bateristul trupei, un adevărat metronom cu un extraordinar simţ ritmic si o sensibilitate muzicală aparte, cu o vasta experienţă muzicală pe scena naţională a muzicii rock, în prezent este si membru al legendarului grup RIFF.
– Liviu Cernat – violonistul trupei The PuZzles, are o sensibilitate aparte care o transmite oamenilor prin vioara!
– Matei Crețiu-Codreanu – saxofonistul trupei, este cel mai nou si mai tânăr membru al trupei, talentat, pasionat de jazz şi muzică uşoară. A mai studiat violoncelul, pianul, a învăţat singur să cânte la chitară şi în The PuZzles cântă la saxofon tenor.
Big Band-ul „Augustin Bena” al Județului Alba
Reuneşte un număr de 20 de instrumentişti profesionişti conduşi de un dirijor de excepţie – Coriolan Honcaș. Aceştia fac parte din Fanfara Județului Alba, care pentru prima dată, special pentru publicul festivalului ALBA JAZZ, vor urca pe scenă într-o formulă artistică inedită, cu un repertoriu de jazz. Calitatea tehnica a interpretării, instrumentele şi ţinuta fac din această formație un punct de atracţie nu numai pentru locuitorii judeţului Alba, ci si pentru turiştii prezenţi pe aceste meleaguri.
LES NUAGES
Les Nuages s-a născut în 2011, de-a lungul anilor producându-se modificări în ceea ce privește componența trupei, cu scopul de a se forma o echipă stabilă și solidă. Evoluția muzicală și artistică au continuat să existe, în ciuda schimbărilor, ajutându-i să își dezvolte un stil propriu și un limbaj muzical foarte bine primit de public. În prezent Les Nuages este format din cinci tineri talentați și ambițioși: Andrada Codorean – Vioară și voce, Roxana Tuță – Vioară, Bianca Comșa – Violă, Adela Moldovan – Violoncel și Ferencz Aron – Percuție. Trupa abordează piese jazz și cover-uri, folosind aranjamentele originale, la care aduc modificări personale cu scopul de a scoate în evidență versurile pieselor cântate de Andrada. Acestei unicități vocale, care îi reprezintă ca formație de o lungă perioadă i s-a adăugat percuția, exact atât cât e nevoie ca sound-ul să fie complet. Cajonul, wind chimes, rainstick-ul sunt doar câteva din elementele sonore care se regăsesc în interpretarea pieselor. Dorința de a cerceta posibilitățile instrumentale și vocale în aproape orice gen muzical îi determină să reacționeze pozitiv la diferite provocări artistice. De la folclor stilizat, la indie rock, muzică electronică, new-jazz, funk, groove și alte abordări practic diametral opuse, şi-au propus să demonstreze că există un vast teritoriu comun între muzica clasică şi muzica laică, teritoriu care merită explorat.
MANDINGA
Este o formaţie românească de muzică jazz latin, salsa, merengue, latino și cumbia, formată în anul 2002. Formația a câștigat Selecția Națională 2012 cu piesa „Zaleilah” cu 22 de puncte și a reprezentat România la Concursul Muzical Eurovision 2012, fiind pe locul 12.
Trupa a intrat în finala Eurovision 2012 în urma semifinalei de pe 22 mai. Prestația live din concurs a fost afectată de o problemă tehnică. După primele acorduri, solistei i s-a defectat casca de monitorizare prin care auzea negativul melodiei și vocile colegilor. Elena s-a redresat rapid și incidentul nu a afectat prestația Mandinga per ansamblu. Emoțiile au fost spulberate când România a fost prima țară finalistă anunțată de organizatori. În etapa finală, Mandinga s-a clasat pe locul 12 cu 71 de puncte. În 14 martie 2016, Barbara Isasi a devenit noua solistă a trupei.
Festivalul ALBA JAZZ este organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultura ,,Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 35 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri