Omagiu inedit adus eroului național Avram Iancu. Un scriitor merge desculț, aproape 100 de kilometri, de la casa ”Crăișorului” din Vidra până la mormântul său de la Țebea
Luni dimineața, s-a dat startul la cel de-al șaptelea marș național dedicat eroului din Munții Apuseni, Avram Iancu. La fel ca și anii trecuți, poetul Laurian Stănchescu din Târgu Jiu, cel care a inițiat manifestarea, va parcurge pe jos, desculț, alături de susținătorii săi, o distanță de aproape 100 de kilometri prin Țara Moților, de la Vidra de Sus, locul nașterii lui Avram Iancu, până la Țebea, locul unde acesta este înmormântat.
Laurian Stănchescu susţine că prin gestul său vrea să atragă atenţia asupra modului în care este cinstită memoria lui Avram Iancu.
Stănchescu a iniţiat acest marş comemorativ din 2010, iar în fiecare din ultimii şase ani a parcurs traseul său prin locurile din Ţara Moţilor, în zilele dinaintea Serbărilor Naţionale de la Ţebea.
În acest an, susţine poetul din Târgu Jiu, va fi ultima ediţie a marşului dedicat lui Avram Iancu.
„Eu consider, în virtutea luptei, a efortului şi sacrificiului făcut de acest mare erou naţional, că el este, în continuare, umilit. Este, pur şi simplu, pus la marginea istoriei şi nu i se acordă atenţia pe care a avut-o el vis-a-vis de istoria României. Mă despart cu tristeţe, dar este strigător la cer că nu s-a găsit, până acum, în toţi aceşti ani, nici măcar un parlamentar, un oficial român, să mi se alăture în acest drum dedicat Crăişorului. Eu, în continuare, mă voi ocupa de celebrarea memoriei lui Avram Iancu, chiar dacă sunt dezamăgit, dezolat, pentru că observ tendinţa politicii româneşti”, relata Laurian Stănchescu.
Scriitorul, împreună cu cei care au dorit să li se alăture, au pronit luni dimineața de la Vidra de Sus, de la casa mermorială a lui Avram Iancu, spre Câmpeni. Au ajuns în acest oraș după mai bine de patru ore de mers continuu, pe jos, și pe o vreme ploioasă, unde au fost primiți cu mare bucurie de localnici, dar ignorați total de autorități, relatează servuspress.ro.
”Am rămas profund impresionați de bucuria localnicilor care, în momentul în care au auzit muzica patriotică, au venit spre noi. Unii dintre ei fotografiau tricolorul cu chipul lui Avram Iancu, în vreme ce alții ieșeau la ferestre să ne vadă. Reacția oamenilor a fost absolut impresionantă, însă nu același lucru putem spune despre autorități, care, am constatat cu mâhnire, că ne-au ignorat total”, a declarat inițiatorul marșului, poetul Stănchescu, contactat de ”Servus Hunedoara”.
El a spus că marșul va continua, în ciuda faptului că, după prima zi, s-a ales cu răni serioase la picioare.
Citiți și FOTO: Casa Memorială Avram Iancu şi muzeul – TEZAUR sfânt al istoriei naţionale. Cum arată şi ce poţi vedea în casa veche, unde a copilărit Craiul Munţilor
Marșul național ”Avram Iancu” precede Serbările Naționale de la Țebea, organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie. Anul acesta Serbările Naționale de la Țebea vor avea loc duminică, 11 spetembrie.
Participanții la marșul național organizat în cinstea lui Avram Iancu vor ajunge la Țebea în ajunul serbărilor, cel mai probabil sâmbătă seara, iar peste noapte, până duminică dimineața, când lumea se va aduna, vor sta de strajă la mormântul Crăișorului Munților.
sursa foto: facebook, adevarul
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Urmările codului roșu de ninsori și viscol în Alba: Avarii pe 3 linii medie de tensiune în Apuseni. Formațiile DEER intervin în teren
Urmările codului roșu de ninsori și viscol în Alba: Avarii pe 3 linii medie de tensiune în Apuseni. Formațiile DEER intervin în teren Urmările codului roșu de ninsori și viscol care este în vigoare în județul Alba nu au întârziat să apară. Formațiile DEER intervin vineri seara în teren pentru realimentarea consumatorilor după avariile la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan