Rămâi conectat

Curier Județean

Omagiu inedit adus eroului național Avram Iancu. Un scriitor merge desculț, aproape 100 de kilometri, de la casa ”Crăișorului” din Vidra până la mormântul său de la Țebea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni dimineața, s-a dat startul la cel de-al șaptelea marș național dedicat eroului din Munții Apuseni, Avram Iancu. La fel ca și anii trecuți, poetul Laurian Stănchescu din Târgu Jiu, cel care a inițiat manifestarea, va parcurge pe jos, desculț, alături de susținătorii săi, o distanță de aproape 100 de kilometri prin Țara Moților, de la Vidra de Sus, locul nașterii lui Avram Iancu, până la Țebea, locul unde acesta este înmormântat.

Laurian Stănchescu susţine că prin gestul său vrea să atragă atenţia asupra modului în care este cinstită memoria lui Avram Iancu.

Stănchescu a iniţiat acest marş comemorativ din 2010, iar în fiecare din ultimii şase ani a parcurs traseul său prin locurile din Ţara Moţilor, în zilele dinaintea Serbărilor Naţionale de la Ţebea.

În acest an, susţine poetul din Târgu Jiu, va fi ultima ediţie a marşului dedicat lui Avram Iancu.

„Eu consider, în virtutea luptei, a efortului şi sacrificiului făcut de acest mare erou naţional, că el este, în continuare, umilit. Este, pur şi simplu, pus la marginea istoriei şi nu i se acordă atenţia pe care a avut-o el vis-a-vis de istoria României. Mă despart cu tristeţe, dar este strigător la cer că nu s-a găsit, până acum, în toţi aceşti ani, nici măcar un parlamentar, un oficial român, să mi se alăture în acest drum dedicat Crăişorului. Eu, în continuare, mă voi ocupa de celebrarea memoriei lui Avram Iancu, chiar dacă sunt dezamăgit, dezolat, pentru că observ tendinţa politicii româneşti”, relata Laurian Stănchescu.

Scriitorul, împreună cu cei care au dorit să li se alăture, au pronit luni dimineața de la Vidra de Sus, de la casa mermorială a lui Avram Iancu, spre Câmpeni. Au ajuns în acest oraș după mai bine de patru ore de mers continuu, pe jos, și pe o vreme ploioasă, unde au fost primiți cu mare bucurie de localnici, dar ignorați total de autorități, relatează servuspress.ro.

”Am rămas profund impresionați de bucuria localnicilor care, în momentul în care au auzit muzica patriotică, au venit spre noi. Unii dintre ei fotografiau tricolorul cu chipul lui Avram Iancu, în vreme ce alții ieșeau la ferestre să ne vadă. Reacția oamenilor a fost absolut impresionantă, însă nu același lucru putem spune despre autorități, care, am constatat cu mâhnire, că ne-au ignorat total”, a declarat inițiatorul marșului, poetul Stănchescu, contactat de ”Servus Hunedoara”.

El a spus că marșul va continua, în ciuda faptului că, după prima zi, s-a ales cu răni serioase la picioare.

Citiți și FOTO: Casa Memorială Avram Iancu şi muzeul – TEZAUR sfânt al istoriei naţionale. Cum arată şi ce poţi vedea în casa veche, unde a copilărit Craiul Munţilor
Marșul național ”Avram Iancu” precede Serbările Naționale de la Țebea, organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie. Anul acesta Serbările Naționale de la Țebea vor avea loc duminică, 11 spetembrie.

Participanții la marșul național organizat în cinstea lui Avram Iancu vor ajunge la Țebea  în ajunul serbărilor, cel mai probabil sâmbătă seara, iar peste noapte, până duminică dimineața, când lumea se va aduna, vor sta de strajă la mormântul Crăișorului Munților.

sursa foto: facebook, adevarul


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

RMGC a cerut Agenției Naționale pentru Resurse Minerale prelungirea licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montană

Unirea Ziarul

Publicat

în

RMGC a cerut Agenției Naționale pentru Resurse Minerale prelungirea licenței de exploatare a aurului de la Roșia Montană Canadienii de la Gabriel Resources nu renunță la ideea de a exploata zăcământul minier de la Roșia Montană, chiar dacă au pierdut procesul prin care solicitau daune de peste 6 miliarde de dolari Statului Român pentru neavizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea