Telemeaua lui Nicolae Ciobanul din Vinţu de Jos, singurul produs tradiţional, din judeţul Alba, înregistrat în 2017
”Telemeua de Nicolae Ciobanul” al lui VLAD NICOLAE ”VINȚU DE JOS” P.F.A este singurul produs din judeţul Alba înregistrat pentru anul 2017 în Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT). În 2016 au fost înregistrate două produse tradiționale, respectiv ”Păstrăv în ulei de la Mitică” și ”Păstrăv în sos de la Mitică”, din satul Mărtinie, comuna Şugag, al PFA BÎRSAN DUMITRU ”MAGAZIN MIXT” .
Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, județul Alba figurează cu un total de 34 de produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT) conform ordinului nr. 724 din 29 iulie 2013 privind atestarea produselor tradiţionale.
Conform legii, produsul tradițional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.
Tradiționalitatea nu poate să se limiteze la o compoziție calitativă sau cantitativă ori la un mod de producție stabilit printr-o reglementare comunitară sau națională ori prin standarde voluntare; totuși această regulă nu se aplică dacă reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit în vederea definirii tradiționalității unui produs. Produsele tradiționale se marchează cu un logo național.
În Registrul naţional al produselor tradiţionale din 2015 au fost înregistrate: l ”Pâine crestată Petreştipan”, ”Pâine bătută Petreştipan” din municipiul Sebeş, localitatea Petreşti, al SC ROLOPAN SRL, l ”Pâine de casă Botezan”, ”Pâine bătută de coajă Botezan” localitatea Ocna Mureș, al SC BOTEZAN S.R.L. și l ”Colac casă Tăușan”, ”Prăjitură țărănească Tăușan”, ”Plăcintă cu brânză în foi Tăușan”, ”Chec de casă Tăușan”, ”Scovardă cu brânză Tăușan” din Sebeș al SC GEORGE&MERI S.R.L., Caș ”Cami” de la Loman, din satul Loman, comuna Săsciori, al ÎNTREPRINDERII INDIVIDUALE CINDEA IOAN ”CAMI”, l Telemea Montana, din comuna Ponor, al SC MONTANA CAD SRL, l ”Pâine bătută pe vatră Giurgiu”, ”Pâine rotundă pe vatră Giurgiu” din comuna Ighiu al PFA GIURGIU GHEORGHE, l ”Pâine pe vatră ”Doribia” de la Miceşti, ”Pâine pe vatră bătută ”Doribia” de la Miceşti – Alba Iulia, al DORIBIA STAR SRL, l ”Sirop din muguri de brad ”Cămara Moțului”, ”Sirop de păpădie ”Cămara moțului”, ”Sirop de soc ”Cămara moțului” din comuna Horea, produs în Arieșeni, al SC SARRA NICOL SRL.
În Registrul naţional al produselor tradiţionale din 2014 au fost înscrise: lPită (pâine) pe vatră bătută de Sântimbru, Pită neagră (integrală) de Sântimbru, pită (pâine) împletită în tavă de Sântimbru, Pită (pâine) bătută în tavă de Sântimbru, Pupuri de Sântimbru, Colac de Sântimbru, Colăcuţ cu miere de Sântimbru, Baton cu miere de Sântimbru al S.C. MATIAS S.R.L., lDulceață de căpșuni ”Domnița”, Dulceață din flori de salcâm ”Domnița”, Dulceață de caise cu sâmbure ”Domnița”, Dulceață de vișine cu nucă ”Domnița” din Sebeș, al SC BAU-MASTER SRL, l Mușchiuleț afumat Moțul, costiță afumată Moțul, din comuna Vadu Moților, satul Necșești, al SC COMPIL MOȚU SRL.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 4 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi