FOTO: ”Puncte cardinale”. Expoziție de excepție semnată de patru artiști plastici din Grecia, la Blaj
Un eveniment cultural excepțional s-a consumat miercuri 2 august 2017 la Blaj, orașul celor șapte coline.
Începând cu ora 18.00 în spațiul expozițional al Muzeului de Istorie din municipiul Blaj a fost vernisată expoziția de artă „Puncte cardinale”, o expoziţie cu şi pentru prietenii artelor frumoase, construită ca un dialog între generaţiile aceleiași familii participante la Tabăra Internaţională de Artă Plastică „Inocențiu Micu Klein”care se desfășoară în aceste zile la Blaj.
Patru artiști plastici membrii ai aceleiași familii au venit din însorita Grecie pentru a-și etala rodul muncii lor. Cei patru, Iorgos Ilioupoulos, Floriana Ilioupoulos, Cristiana Ilioupoulos Hopârtean şi soţul acesteia Cristian Hopârtean au surprins înnn mod plăcut zecile de persoane prezente la deschiderea expoziției lor sugestiv intitulate „Puncte cardinale”.
Sculptorul Iorgos Ilioupoulos prin teracotele și desenele prezentate a reușit să demonstreze, mai bine spus să aducă la Balaj identitatea și entitatea artistică impregnată de moștenirea vizuală a Greciei Antică unde femeia a fost și este zeiiță, core și cariatidă, simbol al realităţii și al frumuseții.
La rândul ei şi ca redutabilului sculptor, Cristiana Ilioupoulos Hopârtean a prezentat o serie de lucrări de grafică „un jurnal de gânduri despre existență, despre umanitate” așa cum spune artista. Folosind compoziții abstracte și figura feminină în relație cu spațiul vizual interior și exterior parcă filtrat printr-un fel de agonie existențială, tânăra artistă reuşeşte folosind metodele clasice ale graficii și experimentele cromatice și figurative să prezinte celui ce privește lucrările sale o viziune plastică personală.
Și mai tânăra membră a familiei de artiști Iliopoulos, Florisns un suflet visător, romantic a venit în fața publicului cu o serie de lucrări în care-ți etalează într-un mod excelent din punct de vedere a tehnicii folosite sentimentele sale foarte bine descrise chiar de ea însăși: „Vedem și suntem aţinuşi de aceste lucruri =. Împărtăşim aceleași gânduri. Dar suntem străini unii de alții , există un fir inexplicabil care ne unește mai presus de hotare și necunoscut. Această legătură, o scoică colorată , o plantă marină, un val sau o pasăre nu este supusă trecerii Timpului”. Lucrările Florianei sunt un fel de călătorie în lumi depărtate, maruine, în căutarea unor răspunsuri experimentale, cromatice excelent etalate pa cadrul de pânză care le primește, la găzduiește parcă cu o însorită blândețe elenă.
Cel de al patrulea expozant (punct cardinal) este aiudeanul Ciprian Hopârtean, soțul Cristianei Iliopoulos, un sculptor tânăr care în cariera ca artistică a reușit să demonstreze nu numai talent și vigoare sculpturală și și o viziune artistică deosebită, o legătură înțelegătoare a relației marmură – sculptor. Preocupat în permanență de conceptul dualității care crează mituri personale și în același timp armonii și contraste, folosind esenţa interioară a formei, echilibrul și și mișcarea ei ca părţi ale unui întreg cu o importanță vitală în ceea ce privește exprimarea ideii. Ciprian Hopârtean este omul care explorează în permanență dinamica formelor pe baza semanticii lor tradiționale şi încearcă în permanență să confere operelor sale acea claritate și energie transcedentală care să-i etaleze și să-i facă înţeleasă viziunea artistică.lăsând deoparte impresiile artistice ale operelor celor patru artiști plastici, expoziția „Puncte Cardinale” cu siguranță că poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai importante și mai valoroase expoziții pe care le-au putut vedea blăjenii. De altfel redutabilul artist plastic director al „Taberei Internaționale de Artă „Samuel Micu Klein”, blăjeanul Horea Cucerzan a și amintit, de câteva ori, în expozeul sau acest lucru și a subliniat faptul că „este o expoziție excelentă, de o valoare și o forță incredibilă, care are atât conținut ideatic, cât și acel har de care cei patru nu duc lipsă, o expoziție care poate sta pe simezele oricărui muzeu sau galerii mari de artă din lume”
Dorel Lazăr
[nggallery id=4404]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Program special pentru câștigători la Tribunalul din Alba: Elevii premianți la concursul ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului”
FOTO | Program special pentru câștigători la Tribunalul din Alba: Elevii premianți la concursul ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului” Elevii premianți ai Concursului de eseuri cu tema ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului”, organizat în perioada octombrie – noiembrie 2024, au participat la programul pregătit special pentru ei de către conducerea Tribunalului Alba. Citește și: „Ghinion” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci