Peste 24.000 de hectare de păduri de fag din România au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO
Peste 24.000 de hectare de păduri de fag din România au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO.
Dintre cele 24.679,4 hectare de păduri virgine de fag declarate sit al Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, 24.341,3 de hectare se află în proprietatea publică a statului şi administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, iar 338,1 se află în proprietate privată.
Cele şapte situri aflate în administrarea Romsilva sunt în Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, cu o suprafaţă de 10.321,7 hectare, în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, cu 4.278,3 hectare, în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, 4.294,2 de hectare, în Parcul Naţional Cozia, cu 3.411,1 hectare şi trei alte situri, Codrii seculari Slătioara, de 609,8 hectare, Groşii Ţibleşului, de 346,3 hectare şi codrii Strâmbu-Băiuţi, cu 630 de hectare. În plus, a fost selectat şi Codrul secular Şinca, de 338,1 hectare, aflat în proprietatea Primăriei Şinca din judeţul Braşov.
Iniţiativa includerii acestor situri în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO aparţine Ministerului Apelor şi Pădurilor, în urmă cu trei ani fiind semnat un protocol de colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” şi organizaţiile de mediu WWF – Programul Dunăre – Carpaţi şi Greenpeace România.
Partenerii în proiect au identificat iniţial 25 de situri, fiind selectate în final 8 situri valoroase.
Anul trecut, în luna septembrie, o echipă de specialişti ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizaţie mandatată de UNESCO să certifice aceste situri, a evaluat în teren toate aceste păduri.
„Este o veste foarte bună, fiind o recunoaştere a faptului că România deţine păduri extrem de valoroase, bine administrate şi protejate. Este un efort comun, o colaborare foarte bună între specialiştii Ministerului Apelor şi Pădurilor, specialiştii silvici şi organizaţiile de mediu, cărora le mulţumim pentru implicarea în acest proiect. Romsilva este angajată într-un amplu proces de identificare şi protejare a pădurilor valoroase de patrimoniu”, a spus Dragoş Ciprian Pahonţu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a inclus alte aproape zece mii de hectare de pădure în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, procesul de identificare a altor păduri virgine fiind în derulare.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024 Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în noiembrie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 17,83%, comparativ […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 17 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 9 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor