Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Premieră medicală în judeţul Alba: Operaţie de reconstrucţie de sân prin tehnici moderne de microchirurgie, rarisimă în România, efectuată cu succes la Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Operaţie de reconstrucţie de sân prin tehnici moderne de microchirurgie, rarisimă în România, efectuată cu succes la Spitalul Judeţean  de Urgență Alba Iulia

Echipa chirurgicală condusă de către domnul doctor Filip Claudiu, medic specialist chirurgie plastică microchirurgie reconstructivă, a efectuat recent la  Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia o intervenție chirurgicală în premieră pentru județul nostru, dar și o operație rarisimă pentru România.  Dr. Claudiu Filip a reușit să reconstruiască sânul unei paciente, care anterior a suferit o mastectomie (operaţia de amputare a sânului bolnav de cancer mamar), folosind țesut tegumentar, grăsime și vase de sânge de la nivelul abdomenului inferior al pacientei.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Reconstrucţia mamară este o intervenţie chirurgicală prin care se doreşte refacerea cât mai naturală a volumului, formei şi consistenţei sânului pierdut secundar mastectomiei. În literatura de specialitate sunt descrise mai multe tipuri intervenţii chirurgicale pentru reconstrucţia  sânului:  cu implant mamar, cu expandere speciale, cu muşchi de la nivelul spatelui sau abdomenului ori tehnici combinate utilizând implant mamar şi lambouri musculare. În ultimii ani, prin dezvoltarea tehnicilor moderne de microchirurgie, în ţările vestice se practică tot mai mult reconstrucţia sânului prin lambouri libere pe vase perforante, DIEP fiind cel mai utilizat. Metoda de reconstrucţie a sânului cu lambou DIEP a fost metoda aleasă de medicul chirurg plastician şi de pacienta dânsului şi a constat în recoltarea tegumentelor şi grăsimii de la nivelul abdomenului inferior, disecţia vaselor de sânge care le hrănesc, numite vase perforante, din artera epigastrică inferioară şi transplantarea lor la nivelul toracelui cu refacerea circulaţiei sângelui în ţesutul transplantat prin microanastomoze vasculare pe vase de 1,5-2 mm realizate cu ajutorul microscopului operator la nivelul vaselor mamare interne de la nivelul toracelui.

Reconstrucţia sânului cu lambou DIEP prezintă anumite avantaje faţă de celelalte tehnici: nu utilizează un material străin pacientei (implant mamar) deci nu va exista nici o reacţie de corp străin, nici o contracţie capsulară, nu se cheltuie bani pentru implant, nu se sacrifică nici un muşchi precum reconstrucţiile cu muşchi de la spate sau abdomen, consistența este cea mai aproape de cea a sânului real incomparabil faţă de reconstrucţiile ce utilizează muşchi sau implant, prin reconstrucţia cu lambou DIEP se obţine un rezultat definitiv, natural, care se integrează perfect fiind vorba de un autotransplant.

Deşi este una din cele mai bune tehnici de reconstrucţie de sân, aceasta prezintă şi inconveniente cum ar fi: necesită personal cu experienţă deosebită în tehnici de microchirurgie, este o operaţie de lungă durată, necesită instrumente speciale de microchirurgie, microscop operator, fire speciale, poate prezenta necroză parţială sau chiar totală a lamboului în caz de tromboză a vaselor şi nu în ultimul rând o echipă capabilă să facă faţă unor evenimente intra şi postoperatorii.

Domnul doctor Filip a ţinut să menţioneze că meritul este al întregii echipe, la această operaţie fiind ajutat de colegii ginecologi dr. Cristian Ţibea (medicul care a realizat mastectomia în urmă cu un an), dr. Roxana Bișboacă precum şi medicul ATI, dr. Ovidiu Țuhașu care supravegheat pacienta atât intra cât şi postoperator, cât şi al asistentelor de sala şi de pe secţie care au ajutat la această intervenţie.
„Reconstrucţia sânului implică şi reconstrucţia areolei şi mamelonului care vor fi reconstruite într-un timp operator ulterior şi o eventuală simetrizare dacă va fi nevoie” a mai precizat dr. Filip.

Aceste tipuri de intervenţii chirurgicale – lambouri libere pe vase perforante -reprezintă unele dintre cele mai noi tehnici din chirurgia reconstructivă şi prezintă avantaje evidente, reconstrucţia sânului reprezentând doar una din posibilităţile de utilizare a acestora. Domnul dr. Filip a realizat de curând reconstrucţia unui defect de părţi moi ale gambei după un accident de muncă cu expunerea oaselor gambei  prin lambou liber pe vase perforante ALT de la coapsa opusă – adică a luat piele şi grăsime de la coapsă dreaptă şi le-a transplantat la gamba stânga prin tehnici microchirurgicale.

Prin reconstrucţia sânului se aduce o rază de soare în sufletul întunecat al pacientelor care au prezentat cancer mamar şi care au suferit o mastectomie pentru a învinge cancerul rămânând cu o sechelă dură dar care, iată, nu mai e definitivă prin reconstrucţia sânului.
Pacientele care au beneficiat de reconstrucţie de sân prezintă o imagine de sine mult îmbunătăţită, acest lucru ducând la o reintegrare socială mult mai bună acest lucru fiind demonstrat în studiile din ţările vestice.

Domnul doctor Filip Claudiu este medic specialist chirurgie plastică în cadrul Departamentului de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi lucrează în mediul privat în colaborare cu clinici din Cluj-Napoca şi Alba-Iulia. Pentru pacienții interesați are și o pagină personală: www.drfilipclaudiu.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea