Ştirea zilei
Premieră medicală în judeţul Alba: Operaţie de reconstrucţie de sân prin tehnici moderne de microchirurgie, rarisimă în România, efectuată cu succes la Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia
Operaţie de reconstrucţie de sân prin tehnici moderne de microchirurgie, rarisimă în România, efectuată cu succes la Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia
Echipa chirurgicală condusă de către domnul doctor Filip Claudiu, medic specialist chirurgie plastică microchirurgie reconstructivă, a efectuat recent la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia o intervenție chirurgicală în premieră pentru județul nostru, dar și o operație rarisimă pentru România. Dr. Claudiu Filip a reușit să reconstruiască sânul unei paciente, care anterior a suferit o mastectomie (operaţia de amputare a sânului bolnav de cancer mamar), folosind țesut tegumentar, grăsime și vase de sânge de la nivelul abdomenului inferior al pacientei.
Reconstrucţia mamară este o intervenţie chirurgicală prin care se doreşte refacerea cât mai naturală a volumului, formei şi consistenţei sânului pierdut secundar mastectomiei. În literatura de specialitate sunt descrise mai multe tipuri intervenţii chirurgicale pentru reconstrucţia sânului: cu implant mamar, cu expandere speciale, cu muşchi de la nivelul spatelui sau abdomenului ori tehnici combinate utilizând implant mamar şi lambouri musculare. În ultimii ani, prin dezvoltarea tehnicilor moderne de microchirurgie, în ţările vestice se practică tot mai mult reconstrucţia sânului prin lambouri libere pe vase perforante, DIEP fiind cel mai utilizat. Metoda de reconstrucţie a sânului cu lambou DIEP a fost metoda aleasă de medicul chirurg plastician şi de pacienta dânsului şi a constat în recoltarea tegumentelor şi grăsimii de la nivelul abdomenului inferior, disecţia vaselor de sânge care le hrănesc, numite vase perforante, din artera epigastrică inferioară şi transplantarea lor la nivelul toracelui cu refacerea circulaţiei sângelui în ţesutul transplantat prin microanastomoze vasculare pe vase de 1,5-2 mm realizate cu ajutorul microscopului operator la nivelul vaselor mamare interne de la nivelul toracelui.
Reconstrucţia sânului cu lambou DIEP prezintă anumite avantaje faţă de celelalte tehnici: nu utilizează un material străin pacientei (implant mamar) deci nu va exista nici o reacţie de corp străin, nici o contracţie capsulară, nu se cheltuie bani pentru implant, nu se sacrifică nici un muşchi precum reconstrucţiile cu muşchi de la spate sau abdomen, consistența este cea mai aproape de cea a sânului real incomparabil faţă de reconstrucţiile ce utilizează muşchi sau implant, prin reconstrucţia cu lambou DIEP se obţine un rezultat definitiv, natural, care se integrează perfect fiind vorba de un autotransplant.
Deşi este una din cele mai bune tehnici de reconstrucţie de sân, aceasta prezintă şi inconveniente cum ar fi: necesită personal cu experienţă deosebită în tehnici de microchirurgie, este o operaţie de lungă durată, necesită instrumente speciale de microchirurgie, microscop operator, fire speciale, poate prezenta necroză parţială sau chiar totală a lamboului în caz de tromboză a vaselor şi nu în ultimul rând o echipă capabilă să facă faţă unor evenimente intra şi postoperatorii.
Domnul doctor Filip a ţinut să menţioneze că meritul este al întregii echipe, la această operaţie fiind ajutat de colegii ginecologi dr. Cristian Ţibea (medicul care a realizat mastectomia în urmă cu un an), dr. Roxana Bișboacă precum şi medicul ATI, dr. Ovidiu Țuhașu care supravegheat pacienta atât intra cât şi postoperator, cât şi al asistentelor de sala şi de pe secţie care au ajutat la această intervenţie.
„Reconstrucţia sânului implică şi reconstrucţia areolei şi mamelonului care vor fi reconstruite într-un timp operator ulterior şi o eventuală simetrizare dacă va fi nevoie” a mai precizat dr. Filip.
Aceste tipuri de intervenţii chirurgicale – lambouri libere pe vase perforante -reprezintă unele dintre cele mai noi tehnici din chirurgia reconstructivă şi prezintă avantaje evidente, reconstrucţia sânului reprezentând doar una din posibilităţile de utilizare a acestora. Domnul dr. Filip a realizat de curând reconstrucţia unui defect de părţi moi ale gambei după un accident de muncă cu expunerea oaselor gambei prin lambou liber pe vase perforante ALT de la coapsa opusă – adică a luat piele şi grăsime de la coapsă dreaptă şi le-a transplantat la gamba stânga prin tehnici microchirurgicale.
Prin reconstrucţia sânului se aduce o rază de soare în sufletul întunecat al pacientelor care au prezentat cancer mamar şi care au suferit o mastectomie pentru a învinge cancerul rămânând cu o sechelă dură dar care, iată, nu mai e definitivă prin reconstrucţia sânului.
Pacientele care au beneficiat de reconstrucţie de sân prezintă o imagine de sine mult îmbunătăţită, acest lucru ducând la o reintegrare socială mult mai bună acest lucru fiind demonstrat în studiile din ţările vestice.
Domnul doctor Filip Claudiu este medic specialist chirurgie plastică în cadrul Departamentului de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi lucrează în mediul privat în colaborare cu clinici din Cluj-Napoca şi Alba-Iulia. Pentru pacienții interesați are și o pagină personală: www.drfilipclaudiu.ro.

Ştirea zilei
A agresat un tânăr și i-ar fi sustras 1.400 de lei din portofel: Tânăr de numai 18 ani, reținut de polițiști
A agresat un tânăr și i-ar fi sustras 1.400 de lei din portofel: Tânăr de numai 18 ani, reținut de polițiști
La data de 24 iunie 2022, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 18 ani, din Cugir, care este bănuit de furt.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în noaptea de 23/24 iunie 2022, în timp ce se afla pe o strada din Cugir, l-ar fi agresat pe un alt tânăr de 19 ani, din Cugir și i-ar fi sustras suma de 1.400 de lei din portmoneul pe care acesta l-ar fi pierdut în urma altercației.
Tânărul de 18 ani a restituit păgubitului prejudiciul cauzat, iar acesta din urmă și-a retras plângerea cu privire la faptele de lovire sau alte violențe.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.
Ştirea zilei
ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până duminică noaptea. Zonele vizate
ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până duminică noaptea. Zonele vizate
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 26 iunie, la ora 24:00.
În intervalul 26.06.2022 ora 12:00 – 26.06.2022 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia (judeţele: Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Râul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cibin – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Moroeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Buzău), Buzău – bazin amonte Ac. Siriu şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Siriu – amonte S.H. Baniţa (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Trotuş – bazin amonte S.H. Ghimeş Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş Făget – amonte S.H. Vrânceni (judeţele: Harghita, Neamţ, Bacău şi Covasna).
Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Gorj, Vâlcea, Prahova, Buzău, Harghita şi Bacău.
Ştirea zilei
SCANDAL în Zlatna: Membrii unei familii au fost agresați în plină stradă, de către doi bărbați. Au fost reținuți de polițiști
SCANDAL în Zlatna: Membrii unei familii au fost agresați în plină stradă, de către doi bărbați. Au fost reținuți de polițiști
Polițiștii din Zlatna au reținut doi bărbați, care sunt cercetat pentru tulburarea liniștii publice și lovire. Aceștia ar fi agresat membrii unei familii din localitatea Pârâu Gruiului, orașul Zlatna.
La data de 25 iunie 2022, polițiștii din Zlatna au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un doi bărbați, unul de 23 de ani, din Cisnădie, județul Sibiu și celălalt de 49 de ani, din Cugir, care sunt cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.
În sarcina acestora s-a reținut faptul că, la data de 24 iunie 2022, în jurul orei 23,00, în timp ce se aflau pe o stradă din Zlatna, împreună cu o femeie de 49 de ani, din Zlatna, în urma unui conflict, avut cu membrii unei familii din localitatea Pârâu Gruiului, din orașul Zlatna, i-ar fi agresat pe aceștia.
În urma acestui conflict, trei persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 47 de ani, au suferit leziuni și au fost transportate la spital, pentru îngrijiri.
În cursul zilei de azi, 26 iunie 2022, reținuții vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
26 Iunie: Ziua drapelului național al României
-
Sportacum 11 ore
FOTO: Mihaela Blaga (CSȘ Blaj) – aur la tineret, bronz la seniori și barem pentru Mondiale!
-
Curier Județeanacum 7 ore
Pericol pe șoselele din județul Alba: ȘAPTE tineri depistați sub influența drogurilor, la volanul autoturismului, în doar 48 de ore
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| Incendiu pe autostrada A1 Deva-Sibiu: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii
-
Ştirea zileiacum 12 ore
ANGAJĂRI la STAT: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 26 iunie 2022. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 8 ore
LIVE VIDEO| Ziua Drapelului Național al României, sărbătorită în Piața Tricolorului din Alba Iulia. PROGRAM
-
Actualitateacum 9 ore
Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS
-
Curier Județeanacum 5 ore
Val de infracțiuni rutiere: Șoferi beți și cu numere expirate, prinși de către polițiștii din Alba
-
Ştirea zileiacum 10 ore
Avertizare METEO: COD GALBEN de instabilitate atmosferică în zona Munților Apuseni, valabil până duminică noaptea
-
Ştirea zileiacum 6 ore
SCANDAL în Zlatna: Membrii unei familii au fost agresați în plină stradă, de către doi bărbați. Au fost reținuți de polițiști
-
Curier Județeanacum 10 ore
FOTO| „IA mea, mândrIA mea”: Sărbătoarea iei, ca simbol național, marcată în Municipiul Sebeș