5 iunie: Ziua Învățătorului. La mulți ani tuturor dascălilor!
În fiecare an, la data de 5 iunie, este sărbătorită Ziua învățătorului, un moment important prin care societatea îşi exprimă recunoştinţa faţă de cei care pun bazele educaţiei şcolare.
Ziua de 5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (n. 5 iunie 1779 – m. 17 septembrie 1823).
Gheorghe Lazăr, născut la Avrig, a fost un pedagog, teolog, traducător și inginer român, și este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava.
Potrivit actului normativ, Ziua învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite.
Datele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației) și 5 iunie (Ziua învățătorului) sunt marcate distinct în structura anului școlar. Potrivit Legii 289/2007, ministrul educației, cercetării și tineretului elaborează și aprobă anual un plan care să includă manifestări specifice pentru această zi.
Astfel, potrivit site-ului Ministerului Educației Naționale, www.edu.ro, structura anului școlar 2016-2017 prevede ca unitățile de învățământ și inspectoratele școlare județene să marcheze prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei școli, zilele de 5 octombrie (Ziua internațională a educației), 5 iunie (Ziua învățătorului) și 1 iunie (Ziua copilului).
La 9 octombrie 2007, deputații au adoptat, cu 203 voturi pentru, 3 împotrivă și 3 abțineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei învățătorului pe data de 5 iunie a fiecărui an. Această dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural. (C.M.)
sursa: agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Masa de Crăciun în Europa: Preparatele tradiționale ale fiecărei țări de pe continent Masa de Crăciun este foarte importantă, iar pregătirile încep de fiecare dată cu câteva zile înainte. Europenii sunt mai diferiți decât se consideră în multe privințe, iar mâncărurile tradiționale nu fac excepție. Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 19 minute
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători