Alexandru Sinea, director DSP Alba: Dacă avem medici dispuși să profeseze, în secunda doi ne mobilizăm și facem centru de permanență
Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat joi, fiind întrebat de jurnaliști de crearea unui centru de permanență în Alba Iulia, că acesta va fi înființat când medicii vor fi dispuși să profeseze, în condițiile în care aceștia au fost nemulțumiți, la ultimele întâlniri, de cei circa 300 de lei pentru gărzile de noaptea.
”La ultimele întâlniri la care s-a discutat de înființarea unui centru de permanență medicii de familie au fost nemulțumiți de bani, respectiv de cei circa 300 de lei pe noapte. DSP Alba a avut sprijin din partea Consiliului Județean, Primăriei Alba Iulia și Casei Județene de Sănătate pentru înființarea unui centru de permanență, însă ne-am împotmolit în urma refuzului medicilor de a profesa, fiind nemulțumiți de cei circa 300 de lei pe care i-ar fi primit pentru o noapte de muncă. Nu putem obliga pe nimeni”, a spus, joi, presei, directorul DSP Alba.
Declarația acestuia a venit după ce, șeful Unității de Primiri Urgențe Alba Iulia, Aurel Crișan, a spus, fiind întrebat de jurnaliști de înființarea unui centru de permanență, că directorul DSP Alba ar putea oferi mai multe detalii.
”Știu că se dorește înființarea unui centru de permanență. Degeaba dorește, Alexandru Sinea e un om care chiar vrea să facă, dacă va avea și sprijin rămâne de văzut. El chiar vrea să facă niște lucruri. Omul vrea să facă, vrea să implice DSP în activitatea medicală, nu că nu a fost implicată, dar la un alt nivel. Noi colaborăm foarte bine, ei fiind reprezentanții Ministerului în teritoriu, noi colaborăm în de aproape”, a spus Aurel Crișan, fiind întrebat de centru de permanență în contextul în care numărul pacienților care se prezintă la UPU Alba Iulia este foarte mare.
Alexandru Sinea a spus că s-au demarat procedurile pentru înființarea unui asemenea centru.
„Eu am luat legătura cu Primăria municipiului Alba Iulia, cu legea în față, și am zis, domnilor, legea prevede ca autoritatea publică locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, dacă constată că este necesar un astfel de centru de permanență să ia măsuri, să pună la dispoziție un spațiu, ori prin închiriere sau cumpărare, dotarea lui, servicii de pază precum și servicii de registratură și de curățenie. Primăria Alba Iulia a fost foarte deschisă. Ni s-a spus că doresc să ne pună la dispoziție o sumă de aproximativ 200.000 de euro, un spațiu adecvat, să fie ceva modern, complex care să aibă utilitate, pentru că nu facem un centru de permanență doar ca să îl avem, ci să descongestionăm UPU. Am discutat cu Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, ambele instituții mi-au spus că se implică la nivel maxim. Am primit sprijin total și de la Casa de Asigurări de Sănătate”, a spus Sinea.
Alexandru Sinea a adăugat că pacienții care se prezintă la UPU Alba Iulia trebuie să aibă o alternativă în privința consultațiilor medicale.
În acest context, el a declarat că Ministerul Sănătății se implică în înființarea unor centre comunitare integrate, pentru care primăriile din zone defavorizate pot primi finanțare europeană de până la un milion de euro.
”Acestea s-ar putea înființa în zonele defavorizate. Chiar și Alba Iulia poate fi considerată o zonă defavorizată având în vedere cele 53.000 de prezentări anuale în UPU, dintre care mai mult de 60% ar fi de competența unui centru de permanență”, a mai spus Alexandru Sinea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 3 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor