Rămâi conectat

Politică Administrație

Aiud: Peste 50.000 lei cheltuiţi pentru “planuri” produse de o firmă fără angajaţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

 Conform unui comunicat emis recent de Primăria Aiud, interesul acesteia faţă de mobilitatea urbană este cert. Potrivit municipalităţii, uşurinţa şi eficienţa cu care se vor deplasa cetăţenii pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport face obiectul unei dezabateri publice, în premieră, la Aiud, şi reprezintă avanpremiera la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) care este un plan strategic conceput pentru a satisface nevoia de mobilitate a cetățenilor și a companiilor în orașe și în împrejurimile acestora, în vederea creșterii calității vieții.

Înţelegem şi că planul stabilește modul în care se vor pune în aplicare conceptele moderne de management al mobilității urbane durabile, așa cum au fost definite și implementate la nivel european. Scopul acestuia este de a identifica și a preciza clar care sunt măsurile și proiectele finanțabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, reprezentând totodată o documentație complementară strategiei de dezvoltare teritorială și planului urbanistic general. Conceputul pune accent deosebit pe implicarea cetățenilor și a tuturor părților interesate, pe coordonarea politicilor între sectoare (transport, utilizarea teritoriilor, mediu înconjurător, dezvoltare economică, politici sociale, sănătate, siguranță, etc.), între diferitele niveluri de autoritate publică și între autoritățile învecinate, prezentând și o viziune sustenabilă de dezvoltare pentru zona urbană și periurbană a municipiului Aiud.

Planul întocmit la nivelul UAT Municipiul Aiud, supus dezbaterii publice, poate fi consultat pe site-ul oficial al Primăriei Aiud, precum și la punctul de documentare al instituției, respectiv Biroul Comunicare și Relații Publice, propunerile și sugestiile fiind așteptate până la data de 8 martie 2017.

Ce a lipsit din comunicarea oficială a primăriei: sumele de achiziţie a planului, care a fost achiziţionat direct, în SEAP, cu suma de 43.750 lei, fără TVA, valoarea lui totală fiind de 52.062,5 lei. Suma este una considerabilă, în măsura în care, alte primării, cum ar fi cea de la Ocna Mureş, şi-au achiziţionat planul gratuit.

PMUD-ul este un concept nou, nu am înţeles prea bine care sunt beneficiile lui şi mă aştept ca municipalitatea, reprezentată de conducerea executivă a Primăriei Aiud, să explice concret utilitatea lui, precum şi justificarea cheltuirii, prin achiziţie directă, a sumei de 52.062,5 lei.

Cu privire la acest plan, reprezentantul BERD s-a exprimat cu speranţa că va fi luat în considerare, pentru că nu există stabilite norme clare de control în privinţa implementării lui şi, mai mult decât atât, planul este deocamdată la nivel de cercetări şi discuţii. Declaraţia a fost dată pentru probikeaddiction.ro, care şi-a exprimat o concluzie „uşor acoperită de scepticism” cu privire la PMUD, cel pe care l-a achiziţionat, în mod direct, Primăria Aiud, cu o sumă frumuşică, mai ales pentru un buget care are de acoperit nevoi ale cetăţenilor, mai concrete şi mai importante pentru ei.

Despre societatea care a vândut planul, am căutat, de asemenea, nişte informaţii. Firma, la o simplă căutare pe internet, se vede că produce sute de mii lei din contractele încheiate cu autorităţile locale, fără să fie nevoită să aibă vreun angajat. Puterea.ro dezvăluie că e vorba de o firmă de apartament care produce hârtii pe banii primăriilor, iar planurile de mobilitate urbană sunt o adevărată mană cerească pentru această societate.

Acum, mai e de dorit ca Primăria Aiud să ofere câteva explicaţii pe marginea acestui subiect pentru că, în situaţia mea, mai sunt mulţi cetăţeni ai Aiudului care ar vrea poate să ştie la ce serveşte efectiv acest plan în proiectul de dezvoltare a localităţii. Nu vreau să cred că, din banii aiudenilor, am cumpărat scump nişte hârtii care nu ajută la nimic. Chiar dacă a fost lansată o dezbatere fără să se precizeze suma cheltuită de la bugetul local pentru achiziţia directă a planului (e vorba de cei 52.062,5 lei), dezbaterea poate fi cu dublu sens, adică Primăria Aiud poate să lămurească precis necesitatea achiziţiei, oportunitatea şi justificarea ei.

Aştept cu interes detaliile pentru clarificare şi sunt sigură că, la aşa o achiziţie, toţi aiudenii vor deveni la fel de interesaţi de acest subiect.

Consilier local independent, Ionela Danciu

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Primăria Alba Iulia acoperă cheltuielile din primele luni ale anului 2025 cu excedentul bugetar. Ce va face cu suma de aproape 15 milioane de lei

Bera Larisa

Publicat

în

Primăria Alba Iulia acoperă cheltuielile din primele luni ale anului 2025 cu excedentul bugetar. Ce va face cu suma de aproape 15 milioane de lei Proiectul de hotărâre privind aprobarea utilizării excedentului bugetar al anului 2025 pentru acoperirea temporară a golurilor de casă pe secțiunea de dezvoltare în anul 2025 va fi supus votului consilierilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea