FOTO, VIDEO| Publicul din Alba Iulia apreciat şi lăudat de folkiştii veniţi la Festivalul de Folk ”Ziua de Mâine”
Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine”, cel mai important festival folk din România, se încheie, duminică seara, cu Gala Laureaţilor în cadrul căreia va fi aflat câştigătorul ediţiei din acest an. Seara va cuprinde şi recitalurile unor interpreţi consacraţi din folkul românesc precum Dan Vană, Vali Şerban, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru sau Mircea Baniciu. În cele trei zile de festival folkiştii veniţi la „Ziua de Mâine” au apreciat şi lăudat publicul din Alba Iulia pentru modul în care gustă, simte şi trăieşte muzica folk.
Ultima zi a Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” este o zi încărcată de emoţii pentru tinerii interpreţi înscrişi în concursul de interpretare şi compoziţie. Cei cinci concurenţi şi o trupă, intraţi în concurs în urma unei preselecţii foarte riguroase, vor afla, duminică seara, care dintre aceştia a reuşit să câştige cele mai bune note oferite de juriu şi să se claseze pe podiumul festivalului.
Ziua de duminică, 13 noiembrie, a debutat la ora 10,00 cu „Cafeaua cu folk” în mezaninul Hotelului Cetate din Alba Iulia unde a avut loc o dezbatere între „lupii tineri” ai folkului românesc şi folkiştii consacraţi, întâlnire la care au participat tinerii interpreţi care au concurat în acest an la festival, tineri folkişti din Alba Iulia dar şi corifeii muzicii folk invitaţi la ediţia din acest an. Seara va fi dedicată celor mai buni tineri interpreţi care vor evolua, începând cu ora 18,00, în Gala Laureaţilor, iar apoi vor susţine recitaluri Grupul Vocal Instrumental „Primavera”, Dan Vană, Vali Şerban & Ziua de Mâine, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Mircea Baniciu & Band.
Folkiştii care au urcat în acest an pe scena Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” au apreciat şi au lăudat publicul din Alba Iulia pentru modul în care gustă, simte şi trăieşte muzica folk. O parte dintre aceştia au transmis mesaje pentru iubitorii folkului:
Ducu Bertzi: „Am fost prezent la fiecare ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk „Ziua de Mâine”. La Alba Iulia este un public avizat din toate punctele de vedere şi nu este complicat să construieşti un recital pentru că sala te ajută. Despre festival pot să vă spun că a crescut foarte, foarte mult şi este un eveniment foarte important pentru muzica folk. Acest lucru se vede atât din interesul spectatorilor dar şi din interesul colegilor noştri de folk pentru că fiecare îşi doreşte să ajungă la acest festival. Este un festival de ţinută, de emblemă, iar aici s-au lansat oameni foarte buni(…) Acest festival este unul dintre cele mai importante festivaluri din ţară unde lumea vine cu plăcere, se simte bine, iar organizarea este de excepţie”
Maria Gheorghiu: „Pe mine mă leagă de Alba Iulia un lucru aparte pentru că primul meu festival pe care l-am câştigat în calitate de concurent a fost aici la Alba Iulia. A fost primul festival la care am participat şi pe care l-am şi câştigat. Am revenit în primele ediţii când Vali Şerban se zbătea să dezvolte aici ceva şi m-a bucurat că încă de la început am văzut aici un public foarte bun. Pentru mine publicul din Alba Iulia este un public special şi aştept cu nerăbdare fiecare întâlnire. Vă spun cu mâna pe inimă că am suferit în anii în care nu am putut fi prezentă la acest festival. Îmi doresc să vin aici pentru că la Alba Iulia este un public foarte cald, un public care ştie să asculte folk, un public educat ceea ce este foarte important(…) Festivalul „Ziua de Mâine” a crescut în calitate, în organizare şi vă spun că atunci când vii la Alba Iulia ca artist ştii că vei veni la lucrul bine făcut şi nu există sincope de nici un fel”.
Sorin Minghiat: „Eu cunosc festivalul acest de mulţi ani pentru că nu sunt la prima participare. Acesta a fost din totdeauna un festival bine organizat, un festival bun şi de calitate.
Apoi, noi toţi cei de pe scenă am remarcat valoare spectatorului, valoare publicului, care aici la Alba Iulia se pare că este o categorie specială. Publicul din Alba Iulia este educat, este avizat şi ştie la ce vine. Faptul că publicul a cântat cu Mircea Vintilă, cu Marius Baţu, cu Ducu Bertzi, cu artişti de pe scenă înseamnă că acel public ştie la ce vine, cunoaşte piesele, se bucură că le aude live. Noi de pe scenă am simţit că putem comunica cu publicul şi ne-am simţit ca într-o familie, ca într-un grup de prieteni, alături de oameni care au venit special să te asculte şi să se bucure cu tine de muzica pe car le-o oferi”
[nggallery id=2971]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 5 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 9 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi