Rămâi conectat

Ştirea zilei

CJ Alba pierde în primă instanță procesul cu foștii consilieri Eugen Popa și Gheorghe Iviniș. Cine plătește ”oalele sparte” în cazul unei decizii definitive?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Planul Consiliului Județean Alba de a arunca asupra altora vina pentru problemele mari pe care le are privind atribuirea transportului public în perioada 2008 – 2013 pare să eșueze. Consiliul Judeţean Alba a pierdut prima etapă a procesului pe care l-a intentat foștilor consilieri Eugen Popa și Gheorghe Iviniș și prin care le solicită acestora suma de 15.000 de lei. Soluția a fost pronunțată de Judecătoria Alba Iulia:

”(…) Respinge, ca inadmisibilă, acţiunea civilă formulată de reclamanţii Județul Alba, reprezentat prin președintele Consiliului Judeţean Alba şi Consiliul Județean Alba, reprezentat prin preşedintele Consiliului Judeţean Alba (…). Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare”. Dosarul a fost inițial înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, însă această instanță și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Alba Iulia.

Consiliul Județean Alba i-a acționat în judecată, în februarie 2016, pe cei doi foști consilieri judeţeni pe motiv că au votat un proiect de hotărâre în 2008, deşi ştiau că sunt în conflict de interese. Hotărârea respectivă se referă la atribuirea unor trasee de transport călători. Trei firme care au pierdut licitaţia din 2008 au intentat procese şi solicită daune de 3 milioane de euro, acesta fiind cel mai complicat și potențial păgubos litigiu în care este implicat CJ Alba.

*Iviniș și Popa, țapi ispășitori?

Consilierii judeţeni au votat în unanimitate în 25 februarie 2016, un proiect de hotărâre prin care solicită pretenţii financiare de 15.000 de lei din partea celor doi foşti consilieri judeţeni. Având în vedere că suma este infimă, raportat la sancțiunile pe care le riscă CJ Alba în cazul în care va pierde procesele cu transportatorii, se naște întrebarea de ce a recurs instituția județeană la această soluție? Cel mai probabil pentru a crea loc de justificări și spațiu de manevră iar, în cazul în care justiția va obliga județul Alba să plătească daune compensatorii și morale de aproximativ 13 milioane de lei, Consiliul Județean să demareze alte procese pentru recuperarea potențialei pierderi din bugetul public.  Iar în opinia actualului executive de la nivelul județului, responsabili de ceea ce s-ar putea întâmpla în acest caz cu bugetul județului s-ar face Gheorghe Iviniş și Eugen Popa, doi foști consilieri județeni din perioada licitației traseelor de transport judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2008-2013.

Pe aceștia doi s-au hotărât aleșii județeni să dea toată vina în cazul în care justiția ar da câștig de cauză firmelor de transport. Și tot de la ei să încerce să acopere și gaura din buget sau, măcar, să aibă o explicație la dezastru și să arate că au luat din timp măsuri. Pe de altă parte, dacă ar fi cerut o sumă mai mare ar fi trebuit să plătească o taxă de timbru mai mare, tot din banii de la buget, taxă ce nu se mai restituie în caz de pierdere a procesului.

*Pierderea proceselor cu transportatorii ar însemna o gaură de 3 milioane de euro la buget

Firmele Man Tour SRL, Arion Trans SRL şi Transgilyen SRL cer daune de aproape 3 milioane de euro (13 milioane de lei), dosarele aflându-se pe rol la instanțe din Cluj. În 2008, Consiliul Judeţean Alba a votat atribuirea unor rute de transport călători din judeţ către două firme la care aveau interese directe doi consilieri judeţeni, Eugen Popa (PSD) şi Ioan Iviniş (din fostul PDL). Este vorba despre Voltrans Sebeş deţinută de Gheorghe Iviniş şi Aitrans Aiud, la care Eugen Popa era cenzor. Firmele care au pierdut licitaţia au contestat decizia şi au obţinut anularea hotărârii. Ulterior, au dat în judecată Consiliul Judeţean şi solicită daune şi cheltuieli de judecată.

Sumele cerute de cele trei societăţi sunt foarte mari. Man Tours SRL cere 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL solicită 1,8 milioane de lei şi Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei iar pe lângă aceste sume s-au cerut şi daune morale de 110.000 de euro total. Firmele au reuşit să strămute cauzele. Reclamantele –  SC Arion Trans SRL, SC Transgilyen SRL, SC Man Tours SRL – au pretins că daunele interese reprezintă un beneficiu nerealizat, o estimare a veniturilor pe care le-ar fi obţinut dacă ar fi operat pe traseele pentru care au licitat în cadrul şedinţei de atribuire aferentă Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2008-2013 în Judeţul Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea