FOTO: O săptămână plină de evenimente plăcute la Cugir pentru elevii unei școli germane din Wasserburg
O delegație germană formată din profesorii Monika Tluczykont și Veronica Huber, alături de 12 elevi ai școlii „Anton Heilingbrunner Realschule” din Wasserbur (localitate înfrățită cu orașul Cugir) a fost, timp de aproape o săptămână (17 – 22 septembrie), oaspete a orașului Cugir. Vizitele se repetă în mod recipropc de patru ani, în cadrul unui proiect de parteneriat în care elevii amintitei școli germane se întâlnesc cu 12 elevi ai Colegiului Național „Daid Prodan” din Cugir și cu profesori coordonatori ai acestui proiect.
Potrivit protocoalelor stabilite, oaspeții au fost găzduiți de familii cugirene – elevii români, care i-au primit pe colegii lor germani, fiind selectați pe criteriul mediei de admitere în liceu și a rezultatelor testului de limba engleză.
Săptămâna în care nemții s-au aflat la Cugir a fost plină de evenimente. În cadrul unor activități comune, copiii au vizitat Salina Turda, Cetatea Alba Carolina, Castelul Corvinilor, orașul Sibiu, au participat la deschiderea oficială a Festivalului “Toamna Cugireană”, în weekend au vizitat „Arsenal Park” din Orăștie, au fost pe Transfăgărășan, la piscină sau în drumeții pe munte. De asemenea, au vizitat firma ”S.C. Tecno Plast Group” Cugir, ocazie pentru elevii germani care studiază la o școală cu profil tehnic în Wasserburg să cunoască o parte din viața economică a orașului.
Ca fiecare mobilitate, și cea de anul acesta s-a încheiat cu redactarea unui produs final – o poveste de aventură în imagini, ilustrând o zi din cele petrecute în România. Ca și în ceilalți ani, delegația a fost oaspete de onoare a Primăriei Orașului Cugir, unde primarul Adrian Teban le-a prezentat elevilor și profesorilor planurile de modernizare și dezvoltare a localității, după care părinți ai elevilor au a organizat o „Seară românească”, la Casa Cugireană eveniment care a încheiat frumos și cu succes săptămâna petrecută de prietenii din Wasserburg la Cugir. Ei au avut prilejul să-i vadă și asculte pe talentații membri ai formației “Mlădițe Cugirene”(coordonator prof. Ionela Popa), Ansamblul “ Câmpul Pâinii“ condus de prof. Ioan Buda, grupul „Anotimpuri” (coordonator prof. Luminița Cebotari) și Trupa ,,Amurg”( Attila Doszlop), care au asigurat o atmosferă deosebită și prietenească pe tot parcursul serii. La rândul lor, copiii nemți au oferit flori familiilor gazdă și le-au mulțumit pentru ospitalitatea și primirea lor călduroasă.
Joi seara, la plecare, ei au spus emoționați “pe curând, în mai 2017”, când delegația din Cugir va fi oaspete la Wasserburg unde partenerii germani o vor aștepta cu aceeași bucurie. Echipa de proiect formată din profesorii: Maria-Cristina Pătroescu, Alina Moldovan, Cornelia Leu și directorul colegiului prof. Ionela Cozmescu dorește să adreseze, pe această cale, sincere mulțumiri părinților, autorităților locale, primarului Adrian Teban și tuturor celor care într-un mod sau altul au contribuit la reușita acestei mobilități. (C.P.)
[nggallery id=2701]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 12 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor