Peste 20 de copii părăsiți în pediatrii și maternități în 2015 și 2016. Șeful DGASPC Alba: Nu cele mai sărace mame își părăsesc copiii
În România sunt femei care nu au ”aptitudinile necesare, atașamentul și capacitatea să fie mame”, iar nu situația financiară precară ar fi principalul motiv pentru care într-un final sunt abandonați copiii, declară șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba, Sorin Chirilă.
În cursul anului 2015, au fost înregistrate şi comunicate 13 cazuri de minori, părăsiţi în unităţile sanitare din judeţ – șapte copii în secţia de nou-născuţi şi șase în secţia de pediatrie. Unităţile sanitare care au raportat aceste cazuri sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – cinci cazuri; Spitalul Municipal Aiud – două cazuri; Spitalul Municipal Blaj – patru cazuri; Spitalul Municipal Sebeş – două cazuri.
În perioada ianuarie – iulie 2016, la sediul D.G.A.S.P.C. Alba au fost înregistrate un număr de opt cazuri de minori, părăsiţi în unităţile sanitare din judeţ – șapte copii în secţia de nou-născuţi şi unul în secţia de pediatrie. Unităţile sanitare în care s-au înregistrat aceste cazuri au fost: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – două cazuri; Spitalul Municipal Aiud – cinci cazuri; Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ,,Louis Ţurcanu” Timişoara -un caz;
Potrivit unui raport al DGASPC Alba în 2015 au fost înregistrate șapte cazuri de nou-născuți, abandonați de mame în maternități, iar în acest an, până în luna iulie, alți șapte prunci au fost părăsiți.
Șeful DGASPC Alba, Sorin Chirilă, a spus, răspunzând unei întrebări, că nu sărăcia este principalul motiv pentru care copiii sunt părăsiți, explicând că așa cum există persoane care nu sunt capabile, de exemplu, ”să fugă sau să audă, tot la fel sunt persoane care nu pot fi mame”.
”Nu cele mai sărace mame își părăsesc copiii, sunt femei care pur și simplu nu au aptitudinile necesare, atașamentul necesar, capacitatea să fie mame (…) Unele vin cu tot felul de scuze, că trebuie să-și construiască casa, că trebuie să plece în străinătate să adune bani, dar ele de fapt sunt la al doilea, al treilea copil aflat în sistem. De obicei cam așa se întâmplă”, a spus Sorin Chirilă.
El a explicat că maternitățile din județ au obligația să anunțe DGASPC Alba atunci când există nou-născuți părăsiți, care îndeplinesc condițiile pentru a fi externați, iar aceștia vor fi preluați în regim de urgență.
”Încercăm să găsim mama, iar dacă o găsim și este de acord îi propunem internarea în centrul maternal sau o întrebăm dacă crede că rudele până la gradul IV, frați, părinți, ar dori să se ocupe de creșterea copilului până când ea își va rezolva problemele. Dacă ea insistă să fie preluat copilul în sistemul de protecție, se întocmește dispoziția în regim de urgență și îl preluăm cu avizul mamei și el va merge la asistentul maternal”, a mai spus Chirilă.
Întrebat despre sancțiuni, Sorin Chirilă a răspuns ”ce sancțiune poți să-i dai unei femei care nu e în stare să fie mamă, ce poți să-i faci?!”
În ceea ce privește mamele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, șeful DGASPC Alba a declarat că sunt cam 180 de minore care au copii, dar foarte puține îi părăsesc, deoarece comunitatea locală le găsește soluții, iar bunicii cedează când își văd nepoții și îi iau acasă.
”Am avut mame minore, din cauza unor incidente, să nu le spun accidente pentru care s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Inițial nu a fost copilul recunoscut, fata și-a terminat facultatea, și-a luat copilul și crește bine mersi. Este o mamă fericită cu copil mare”, a completat acesta.
Întrebat dacă au existat cazuri de mame, care au părăsit maternitatea imediat după naștere, fără să mai fie identificate apoi, Sorin Chirilă declară că nu știe să fie mai mult de două, trei cazuri în ultimii cinci, șase ani.
”Patru copii am avut pe care i-a botezat primarul. Pe cei părăsiți îi botează primarul”, a conchis acesta.
De cealaltă parte, asistentul social al Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, Nicoleta Pașca, a declarat că au existat și familii care au avut o situație financiară bună și și-au abandonat copiii, însă majoritatea mamelor care iau această decizie sunt sărace și mai au alți copii de crescut.
”Mai există și cazuri când mămicile au probleme psihice sau sunt consumatoare de alcool, în prezența cărora copilul este în primejdie, iar noi nu putem să-l lăsăm și anunțăm organele abilitate. La Spitalul din Alba Iulia au fost și cazuri de prunci părăsiți din cauza problemelor de sănătate”, a spus Nicoleta Pașca.
Ea a adăugat că au fost și cazuri de mame care inițial au intenționat să-și părăsească copiii, iar apoi au fost convinse să revină asupra deciziei, puterea de convingere a familiei fiind foarte importantă în aceste situații.
”Majoritatea femeilor care își abandonează copiii mai au alții de crescut și au peste 20 de ani. Acum 2-3 ani, o mămică de 17 ani a renunțat la copil, dar să știți că de regulă minorele nu îi abandonează”, a conchis Nicoleta Pașca.
Potrivit datelor DGASPC Alba, până în iulie 2016, de la maternitatea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia au fost părăsiți doi nou-născuți, iar la Spitalul Municipal Aiud au fost întâlnite cinci cazuri. De cele mai multe ori, mai târziu, pentru aceștia se va institui plasamentul la asistentul maternal profesionist.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut vineri, 20 decembrie 2024, pe o stradă din municipiul Aiud, în jurul orei 19:30. Potrivit primelor informații transmise de IPJ Alba un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor