Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Cei care sună la 112 de pe smartphone vor putea fi localizați în maximum 20 de secunde. Proiect ANCOM

Ziarul Unirea

Publicat

în

112-urgentaFurnizorii de telefonie mobilă vor fi obligați, până la 1 iunie 2017, să ia toate măsurile care să permită transmiterea către STS în maxim 20 de secunde de la momentul inițierii apelului de urgență la 112, a informațiilor de localizare care să conțină latitudinea și longitudinea care caracterizează poziția geografică în care se află echipamentul terminal al apelantului, cel puțin pentru apelurile de urgență inițiate de pe smartphone-uri, se arată într-un proiect al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Măsura ar permite stabilirea mai precisă a poziționării celor care solicită ajutorul apelând numărul de urgență 112, cu impact pozitiv asupra timpilor de intervenție.

Autoritatea Naționala pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat vineri, 12 august, în consultare publica, un proiect de decizie care urmarește creșterea calitații informațiilor de localizare transmise catre Sistemul national unic pentru apeluri de urgența (SNUAU). Dupa adoptarea proiectului, administratorul SNUAU va putea stabili mai exact poziționarea celor care solicita ajutorul apelând numarul de urgența 112, cu impact pozitiv asupra timpilor de intervenție.

Localizarea apelurilor efectuate din rețelele de telefonie mobila
Potrivit proiectului de decizie, pâna la data de 1 iunie 2017, furnizorii de retele publice de telefonie mobila au obligația de a lua toate masurile necesare astfel încât sa permita transmiterea catre administratorul SNUAU, în maxim 20 de secunde de la momentul inițierii apelului de urgența, a informațiilor de localizare care sa conțina latitudinea și longitudinea care caracterizeaza poziția geografica în care se afla echipamentul terminal al apelantului, cel puțin pentru apelurile de urgența 112 inițiate de pe terminale mobile de tip smartphone.

În egala masura, pentru a îmbunatați capacitatea SNUAU de a determina informația de localizare în cazul apelurilor de urgența în curs de soluționare, furnizorii de rețele publice de telefonie mobila vor pune la dispoziție orice alte informații pe care le dețin sau pe care le pot obține prin utilizarea sistemelor și echipamentelor din rețea pentru determinarea cât mai exacta a localizarii apelantului.

Condițiile tehnice de localizare a apelurilor
În prezent, dispeceratele de urgența realizeaza localizarea apelurilor pe baza metodei “cell-ID”, folosita pe scara larga la nivel european, care este însa insuficienta pentru o localizare de calitate a apelantului. Prin aceasta metoda sunt generate zone de cautare cu raze mari (în cazul unor spații puțin populate, când celula acopera suprafețe mai mari) sau cu raze de cautare mai mici, dar insuficient de precise (în cazul unor spații dens populate), acuratețea localizarii fiind influențata de obstacolele existente pe calea de propagare radio, precum și de alți factori fizici care determina distanța pâna la care este posibila stabilirea legaturii radio între terminalul mobil și antena.

Date fiind evoluțiile tehnologice recente la nivelul rețelelor și terminalelor de telefonie mobila, proiectul ANCOM completeaza metoda de localizare “cell-ID” cu metode de localizare mai precise, în cazurile în care tehnologia o permite, prin care dispeceratele de urgența sa poata beneficia de poziționari cât mai aproape de realitate ale celor care solicita ajutorul prin intermediul apelurilor de urgența la 112. Astfel de soluții de localizare avansate includ, de exemplu, funcționalitatea Advanced Mobile Location (AML), disponibila deja pe unele terminale, care permite localizarea apelantului cu o acuratețe sporita, pe baza informațiilor generate de sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS), de punctele de acces de tip WiFi și/sau de metoda “cell-ID”.

Legislație
Potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2008, ANCOM analizeaza si stabileste conditiile tehnice prin care furnizorii de retele publice de telefonie mobila furnizeaza informatiile de localizare primara a apelantului catre SNUAU, fiind stabilita metoda “cell-ID”, iar SNUAU are obligatia ca, pe baza acestor informatii privind localizarea geografica aferenta celulelor și sectoarelor de celula, și luând în considerare orice alte informații relevante, sa genereze și sa transmita catre dispeceratele de urgența informatia de localizare. Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 132/2015 s-a completat Ordonanța de urgența a Guvernului nr. 34/2008, ANCOM dobândind competența legala de a stabili și alte modalitați de realizare a localizarii apelanților catre 112, pe lânga modalitatea mai sus-menționata.

Procesul de consultare publica
Proiectul de decizie pentru modificareași completarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Comunicatii nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicatiilor catre Sistemul national unic pentru apeluri de urgența, cu modificarile ulterioare poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 12.09.2016, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa [email protected].


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024 Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în noiembrie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 17,83%, comparativ […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea