Grevă în administrația locală: Aproximativ 600 de persoane din Alba Iulia, Sebeș și Cugir și-au întrerupt activitatea
Aproximativ 600 de persoane din Alba Iulia, Sebeș și Cugir, care lucrează în administrația publică locală, și-au întrerupt marți activitatea, în semn de protest, fiind nemulțumiți de veniturile salariale.
Majoritatea salariaților care au intrat în grevă sunt angajați la Primăria municipiului Alba Iulia și în unitățile subordonate acesteia, peste 280, în vreme ce la Sebeș nu lucrează circa 200 de persoane, iar la Cugir aproximativ 110 de angajați.
Președintele filialei Alba a Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Afla”, Ioan Petruț, a declarat că acest protest generează nemulțumiri atât în rândul cetățenilor, dar și în rândul angajaților care și-au întrerupt activitatea.
”Nemulțumiri vor fi. Sunt convins că vor fi persoane care au probleme de rezolvat exact în această zi și, din păcate, nu pot fi rezolvate din cauza acțiunii de protest. Este neplăcut, această acțiune de protest a fost comunicată din timp. Din păcate negocierile nu s-au concretizat, iar colegii noștri au fost obligați să ajungă la această formă de protest, neplăcută, în special pentru cetățeni, dar și pentru salariații respectivi pentru că din punct de vedere salarial pierd o zi de retribuție care, la salariilor dumnealor, înseamnă ceva. Creăm nemulțumiri în rândul instituțiilor publice, în rândul cetățenilor care apelează la unitățile respective în cursul zilei de astăzi și de aici o serie întreagă de legături mai mult mai mai puțin neplăcute”, a declarat președintele filialei Alba a Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa”.
Dacă nu se vor găsi soluții, ”următoarea etapă va fi o grevă generală”, a adăugat Petruț.
Președintele Sindicatului Liber ”Solidaritatea” din cadrul Primăriei Alba Iulia, Dalia Dumitru, a declarat că salariații care au intrat în grevă sunt la serviciu, dar nu desfășoară nicio activitate cu publicul.
Totodată, la acțiunea de protest iau parte și unități subordonate Consiliului Local Alba Iulia.
”La creșe se desfășoară activitatea doar în proporție de 25% pentru că nu am vrut să creăm un disconfort total cetățenilor municipiului Alba Iulia. La Căminul de Persoane Vârstnice, la fel, nu putem să-i lăsăm fără hrană pe acei oameni (…) Nu dorim să creăm un disconfort total pentru cetățenii municipiului Alba Iulia, dorim doar ca Guvernul să simtă că suntem o categorie foarte slab plătită dintre bugetari. Colegii sunt la birouri, dar nu lucrează, e un disconfort din toate punctele de vedere. Stăm aici opt ore”, a spus Dalia Dumitru.
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au avut sâmbătă negocieri referitoare la drepturile salariale cu Ministerul Muncii, discuţii în urma cărora sindicaliştii susţin că nu s-a ajuns la un consens. Sindicaliştii susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).
Sindicaliștii cer majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariaţii care primesc şi cei care nu-l primesc. Totodată, solicită ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie”
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie” Îmi amintesc și acum, după 35 de ani, zilele geroase de decembrie din 1989, când gândul meu de […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor