Clement Negruț (MP): Sănătatea copiilor este o prioritate
Este inadmisibil ceea ce se întâmplă în România. Ne confruntăm în ultimele luni cu îmbolnăviri pe bandă rulantă a copiiilor care sunt beneficiari ai programului ,,Cornul și Laptele”. Nu mi-a venit să cred când am auzit informația potrivit căreia 37 de copii de la o școală din județul Galați, au fost internați după ce au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară în urma consumului de lapte primit la școală. Asta după cazul din comuna gălățeană Pechea, unde alți copii s-au îmbolnăvit tot din cauza laptelui primit la școală. Ne gândim în primul rând la pericolul la care au fost expuși copiii, la suferința lor dar și la șocul resimțit de părinții lor.
Nu este permis ca verificările asupra celor care sunt incluşi în programul ,,Cornul şi Laptele” – producători și distribuitori – sau a celor care gestionează cantinele școlare să se desfășoare doar în cazul unor asemenea incidente. Se pare însă că anumite instituții din țara noastră pot avea doar un comportament reactiv și nu proactiv, adica nu știu să prevină ci doar să ia măsuri după producerea unui incident. De ce trebuie să așteptăm să se îmbolnăvească copiii pentru a verifica și remedia ceea ce se întâmplă în sistem? Cazul ,,Colectiv” nu a fost o lecție pentru noi toți?
Copiii de la Galați se pare că s-au îmbolnăvit din cauza ambalajului defectuos folosit în cazul laptelui. Aerul a pătruns în acele ambalaje și a deteriorat laptele. Am înțeles de asemenea că nici temperatura la care ar fi trebuit să fie păstrat laptele nu a fost respectată. Aceeași societate s-a ocupat de distribuția laptelui, însă producătorul este diferit. Am aflat că Direcția de Sănătate Publică Galați a descoperit nereguli grave din punct de vedere bacteriologic la societatea care furniza laptele, iar punctul de lucru din Galați al producatorului a fost închis.
Problema îmbolnăvirilor de la Galați este una foarte serioasă deoarece a apărut la scurt timp după cazul de la o școală din Pitești unde mai mulți elevi au ajuns la spital după ce au consumat mâncarea de la cantină.
Astfel de lucruri se întâmplă mai ales atunci când reprezentanți ai instituțiilor abilitate în controlul activității de alimentație publică și siguranță alimentară își îndeplinesc sarcinile doar pe jumătate sau deloc.
Propun ca acest aliment cu grad ridicat de perisabilitate să fie scos din programul ,,Laptele și Cornul”. Un alt aliment potrivit pentru hrana elevilor ar putea fi ales în urma consultării unor specialiști în materie de nutriție și sănătate. Cert este că nu ne putem juca cu sănătatea copiilor. Instituțiile cu atribuții în siguranța alimentară trebuie să acționeze mai bine pentru a nu mai avea loc astfel de incidente. Sper ca acei copii care s-au îmbolnăvit la Galați, la Pitești să se recupereze cât mai repede.
De asemenea solicit prefectului județului Alba să dispună instituțiilor abilitate aflate în subordine efectuarea unor controale atât la producător cât și la distribuitor care au responsabilitate în programul ,,Laptele și Cornul” în județul Alba.
Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | PSD Alba: Ne asumăm lecția primită de la cetățeni. Continuăm să construim #noulPSD ALBA și să facem schimbul de generații
PSD Alba: Ne asumăm lecția primită de la cetățeni. Continuăm să construim #noulPSD ALBA și să facem schimbul de generații Ne asumăm lecția primită de la cetățenii din județul Alba și de la românii din întreaga țară și din străinătate. Rezultatul alegerilor prezidențiale e un semnal de alarmă pentru noi toți și ne demonstrează că […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act