Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a binecuvântat, joi, un nou centru de prevenire a abandonului şcolar la Vama Seacă
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a oficiat joi, 3 martie, slujba de binecuvântare a Centrului de zi „Sfântul Ierarh Nectarie” de la Vama Seacă. Acest centru are ca scop sprijinirea copiilor din familii dezavantajate să îşi continue studiile şi a fost construit pe fundația fostei şcoli primare din localitate, care nu mai funcționează de 8 ani.
„Lucrările la așezământul social de la Vama Seacă au început în primăvara anului trecut iar reabilitarea clădirii s-a făcut în doar câteva luni, actualul centru fiind construit pe fundația fostei şcoli primare din localitatea Vama Seacă, şcoală care nu a mai funcționat din anul 2008, copiii din localitate mergând cu microbuzul școlar la Școala Gimnazială Hopârta. Centrul a fost construit din donațiile oamenilor cu suflet mare adunați în jurul parohiei noastre” a spus părintele coordonator Bogdan Șalariu.
Centrul de zi de la Vama Seacă a fost inaugurat, joi, în prezenţa Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei care a oficiat slujba de binecuvântare a aşezământului fiind înconjurat de un sobor de preoţi.
„Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru sporul care ni L-a dăruit ca să putem desăvârşi această frumoasă lucrare şi îl rugăm să ne ajute să putem duce mai departe frumoasa misiune la care Hristos ne-a chemat” a mărturisit părintele Bogdan Șalariu.
Potrivit părintelui coordonator, Centrul de Zi din Vama Seacă oferă sprijin pentru 25 de copii aflaţi în risc de abandon şi eşec şcolar, care provin din comunitatea rromă sau din medii vulnerabile din punct de vedere social, din familii cu diferite probleme sociale. Copiii primesc aici o masă caldă, rechizite şcolare, sunt meditaţi gratuit pentru a-şi îmbunătăţii situaţia şcolară şi participă de asemenea şi la activităţi de dezvoltare personală şi recreative.
„În acest centru își găsesc adăpostul 25 de copii școlari din satele Turdaș, Șpălnaca și Vama Seacă. După terminarea orelor ei vin la centru unde primesc o masă caldă și asistență pentru efectuarea temelor, iar înainte de plecarea din centru primesc o gustare”, a precizat părintele coordonator.
Centrul de zi „Sfântul Ierarh Nectarie” de la Vama Seacă face parte din reţeaua de prevenire a abandonului şcolar coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu. Acesta funcţionează şi este susţinut financiar printr-un parteneriat între Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Primăria comunei Hopârta.
Judeţul Alba este model de bună practică în ceea ce priveşte implicarea Bisericii Ortodoxe Române, instituţiilor statului şi administraţiei publice locale în rezolvarea uneia dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă învăţământul românesc: abandonul şcolar. La nivelul judeţului funcţionează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, 11 centre educaţionale de zi şi 7 centre de prevenire a abandonului şcolar ce au ca scop sprijinirea copiilor din familii dezavantajate să îşi continue studiile.
Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 16 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 8 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor