Duminică, 30 august, Cristian Florin Bota își lansează volumul ”O schiță de istorie a Teiușului. Cronologie. Secolele XIII-XXI”, la Căminul Cultural din localitate
Duminică, 30 august, de la ora 12.30, va avea loc lansarea volumului ”O schiță de istorie a Teiușului. Cronologie. Secolele XIII-XXI”, semnat de Cristian Florin Bota. Evenimentul se desfășoară la Căminul Cultural din localitate.
”Puţini autori reuşesc să prezinte realităţile istorice astfel încât demersul lor să fie apreciat nu numai de specialişti, dar şi de publicul larg. Domnul Cristian Florin Bota face parte din acest nobil grup, care prezintă evenimentele trecutului într-un mod accesibil şi captivant.
Domnul Cristian Florin Bota este un pasionat cercetător al istoriei locale, cunoscut în lumea ştiinţifică pentru excelentele sale lucrări. Comunităţile din Vinţul de Jos, Teiuş, Stremţ, Cetea şi Zlatna sunt fericitele “beneficiare” ale monografiilor realizate de Cristian Florin Bota, iar noi ne exprimăm convingerea că proiectele autorului nu se vor opri aici. Deşi în discuţiile avute cu Domnia Sa de-a lungul timpului şi-a exprimat uneori dorinţa de a întrerupe această neobosită documentare, a revenit asupra acestei decizii, realizând acum doi ani o admirabilă cronologie a Caselor de Ajutor Reciproc.
În demersurile de redare a evenimentelor de odinioară foloseşte documente istorice şi fotografii, pe care le îmbină în mod fericit cu relatări de istorie orală.
Cunoscut colecţionar de fotografii şi ilustrate – Domniei Sale i-a fost dedicată în anul 2011 lucrarea Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Colecţia Cristian Florin Bota – autorul lucrării de faţă uzează din plin de conceptul potrivit căruia o fotografie face cât o mie de cuvinte. Din paginile cărţii răsar peisaje urbane, rurale şi industriale, oameni şi obiceiuri. O lume întreagă, cu forfota ei de acum 50, 100 sau 150 de ani ne este redată vizual, în imagini alb-negru şi color. Imaginilor li se adaugă povestirile, istoria orală. Utilizată din ce în ce mai frecvent în ultimii ani, acesta modalitate de redare a istoriei aduce un plus de farmec şi savoare unei înşiruiri de date şi evenimente, amintirile întregind tabloul celor prezentate în carte. Iar mai presus de toate, regăsim în această carte DOCUMENTUL. Pentru că o lucrare istorică serioasă nu se realizează din alte lucrări, ci pe baza informaţiilor depistate în documentele vremii. Pentru noi, arhiviştii, depistarea cotelor documentelor în notele de subsol ale lucrărilor ştiinţifice este prilej de bucurie. Este o recunoaştere publică a importanţei activităţii pe care o desfăşurăm, iar cărţile domnului Cristian Florin Bota ne-au bucurat de fiecare dată. Folosirea documentelor provenite din fondurile Asociaţia Foştilor Grăniceri Călăreţi din Teiuş, Mitropolia Română Unită Blaj, Prefectura Judeţului Alba şi Biroul de Miliţie Teiuş, deţinute de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, aduce cărţii de faţă valoarea ineditului şi a autenticităţii.
Toate aspectele enumerate mai sus ne permit să recomandăm cu căldură lucrarea domnului Cristian Florin Bota: O schiţă de istorie a Teiuşului. Cronologie. Secolele XIII-XXI”, spune Alexandra Dana Zecheru, directorul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, în prezentarea volumului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Dumitru Henegar și-a lansat volumul „Alba – «inima» din inima României” la Muzeul „Principia” din Alba Iulia: O inimă ce bate între cuvinte încrucișate!
Dumitru Henegar și-a lansat volumul „Alba – «inima» din inima României” la Muzeul „Principia” din Alba Iulia: O inimă ce bate între cuvinte încrucișate! Joi după-masa, începând cu ora 17.00, a avut loc lansarea volumului „Alba – «inima» din inima României” a jurnalistului rebusistului albaiulian Dumitru Henegar, la Muzeul „Principia” din Alba Iulia. Nu demult, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan