Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Cultură Educație

Duminică, 30 august, Cristian Florin Bota își lansează volumul ”O schiță de istorie a Teiușului. Cronologie. Secolele XIII-XXI”, la Căminul Cultural din localitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Duminică, 30 august, de la ora 12.30, va avea loc lansarea volumului ”O schiță de istorie a Teiușului. Cronologie. Secolele XIII-XXI”, semnat de Cristian Florin Bota. Evenimentul se desfășoară la Căminul Cultural din localitate.

”Puţini autori reuşesc să prezinte realităţile istorice astfel încât demersul lor să fie apreciat nu numai de specialişti, dar şi de publicul larg. Domnul Cristian Florin Bota face parte din acest nobil grup, care prezintă evenimentele trecutului într-un mod accesibil şi captivant.

Domnul Cristian Florin Bota este un pasionat cercetător al istoriei locale, cunoscut în lumea ştiinţifică pentru excelentele sale lucrări. Comunităţile din Vinţul de Jos, Teiuş, Stremţ, Cetea şi Zlatna sunt fericitele “beneficiare” ale monografiilor realizate de Cristian Florin Bota, iar noi ne exprimăm convingerea că proiectele autorului nu se vor opri aici. Deşi în discuţiile avute cu Domnia Sa de-a lungul timpului şi-a exprimat uneori dorinţa de a întrerupe această neobosită documentare, a revenit asupra acestei decizii, realizând acum doi ani o admirabilă cronologie a Caselor de Ajutor Reciproc.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

În demersurile de redare a evenimentelor de odinioară foloseşte documente istorice şi fotografii, pe care le îmbină în mod fericit cu relatări de istorie orală.

Cunoscut colecţionar de fotografii şi ilustrate – Domniei Sale i-a fost dedicată în anul 2011 lucrarea Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Colecţia Cristian Florin Bota – autorul lucrării de faţă uzează din plin de conceptul potrivit căruia o fotografie face cât o mie de cuvinte. Din paginile cărţii răsar peisaje urbane, rurale şi industriale, oameni şi obiceiuri. O lume întreagă, cu forfota ei de acum 50, 100 sau 150 de ani ne este redată vizual, în imagini alb-negru şi color. Imaginilor li se adaugă povestirile, istoria orală. Utilizată din ce în ce mai frecvent în ultimii ani, acesta modalitate de redare a istoriei aduce un plus de farmec şi savoare unei înşiruiri de date şi evenimente, amintirile întregind tabloul celor prezentate în carte. Iar mai presus de toate, regăsim în această carte DOCUMENTUL. Pentru că o lucrare istorică serioasă nu se realizează din alte lucrări, ci pe baza informaţiilor depistate în documentele vremii. Pentru noi, arhiviştii, depistarea cotelor documentelor în notele de subsol ale lucrărilor ştiinţifice este prilej de bucurie. Este o recunoaştere publică a importanţei activităţii pe care o desfăşurăm, iar cărţile domnului Cristian Florin Bota ne-au bucurat de fiecare dată. Folosirea documentelor provenite din fondurile Asociaţia Foştilor Grăniceri Călăreţi din Teiuş, Mitropolia Română Unită Blaj,  Prefectura Judeţului Alba şi Biroul de Miliţie Teiuş, deţinute de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, aduce cărţii de faţă valoarea ineditului şi a autenticităţii.

Toate aspectele enumerate mai sus ne permit să recomandăm cu căldură lucrarea domnului Cristian Florin Bota: O schiţă de istorie a Teiuşului. Cronologie. Secolele XIII-XXI”, spune Alexandra Dana Zecheru, directorul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, în prezentarea volumului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea de Vest din Timișoara deschide platforma online de admitere pentru înscrierea candidaților (P)

Bogdan Ilea

Publicat

în

Universitatea de Vest din Timișoara deschide platforma online de admitere pentru înscrierea candidaților (P) Viitorii studenți UVT își pot crea dosarele de înscriere, online, pe platforma de admitere, accesând site-ul admitereonline.uvt.ro – Aspiranții la studii universitare pot începe oficial procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin intermediul platformei online special creată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea