Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

11 iulie: Ziua Mondială a Populației. Pământul va avea 10 miliarde de locuitori, în 2050

Ziarul Unirea

Publicat

în

ziua mondiala a populatieiÎn fiecare an,  la 11 iulie, în întreaga lume este marcată „Ziua Mondială a Populaţiei”. Această zi a fost aleasă şi declarată ca atare de Organizaţia Naţiunilor Unite, ca urmare a atingerii cifrei de 5 miliarde a populației globale, în 1987.  Este o dată simbolică şi de reflecţie asupra situaţiei generale a populaţiei de pe glob.

Ziua Mondială a populației  a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Această zi dedicată populației presupune realizarea unei campanii internaționale de sensibilizare privind problemele actuale ale omenirii și pentru aflarea soluțiilor reale prin care acestea pot fi rezolvate.

Tema anului 2015, „Populațiile vulnerabile în situații de urgență”, atrage atenția asupra fenomenului de migrare a populației ca urmare a conflictelor, a războaielor. Niciodată, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu s-a înregistrat o atât de puternică migrare a populației la nivel mondial.

În mesajul său, pentru marcarea din acest an a Zilei mondiale a populației, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, menționează că aproximativ 60 de milioane de persoane au fost forțate să își părăsească propriile case, fugind din zonele de conflict sau ca urmare a dezastrelor naturale. Între acestea, femeile și fetele adolescente reprezintă o categorie deosebit de vulnerabilă a populației. Forțele extremiste și grupurile armate comit abuzuri care provoacă traumatisme iremediabile (spre exemplu abuzul sexual urmat de o sarcină nedorită, infectarea cu HIV sau cu alte boli). Secretarul general al ONU îndeamnă țările membre să se angajeze în acțiunile desfășurate la nivel mondial, punând oamenii pe primul loc, astfel protejarea celor vulnerabili trebuie să reprezinte o prioritate în operațiunile de ajutor în situații de urgență, potrivit www.un.org.

Organizațiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizațiile comunitare și alte instituții desfășoară diverse activități educaționale: seminarii, sesiuni de informare educațională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde și concursuri educative axate pe creșterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.

La o populație de peste 7 miliarde, din martie 2012, și având în vedere estimarea atingerii cifrei de 8 miliarde în 2024, devine foarte important ca oamenii să acționeze pentru a avea o viață mai sănătoasă și mai sigură. Un mesaj în această direcție a fost lansat cu prilejul celebrării zilei în 2012, acesta subliniind necesitatea accesului la serviciile de sănătate și de reproducere a fiecărui cetățean, din orice colț al planetei.

Organizația Națiunilor Unite estimează o creștere a populației de până la 10 miliarde în 2050, cu o sporire anuală de 1,1%. Ritmul creșterii este ridicat în primul rând în Africa, Asia și America Latină, în timp ce populațiile sunt stabile și în descreștere în Europa. Analiștii consideră, de asemenea, că populația Africii va crește de trei ori în secolul al XXI-lea, atingând în cele din urmă cifra de 3,5 miliarde, potrivit www.worldometers.info.

Populația României a scăzut cu 6.200 de persoane, în noiembrie 2014, comparativ cu luna anterioară, în timp ce numărul nou-născuților a fost mic cu 2.818, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), publicate la începutul anului 2015.

Datele comparative ale INS între noiembrie 2014 și noiembrie 2013 arată că numărul născuților-vii a fost mai mic cu 1.105 în noiembrie 2014, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 827 mai mare față de luna noiembrie 2013. Sporul natural a fost negativ, de 6.200 persoane, trend confirmat și în luna noiembrie 2013, când sporul a fost mai mic cu 4.268 persoane. Numărul copiilor cu vârsta de sub 1 an care au decedat a fost cu 17 mai mic decât în luna noiembrie 2013.

Potrivit datelor puse la dispoziția massmedia de către Institutul Național de Statistică, la începutul anului 2015, populația României se află într-un proces de scădere caracterizat de fenomenul de îmbătrânire demografică prin reducerea ponderii populației tinere.

Statisticile Națiunilor Unite (Population Division, 2012 Revision) estimează că vârsta medie a populației României va ajunge la aproape 49 de ani în anul 2050 (proiecția realizată luând în considerare rate medii de fertilitate), de la 40 de ani în anul 2015. În plus, conform acelorași proiecții realizate de ONU, din punct de vedere numeric, populația României va fi de 17,8 milioane de persoane în anul 2050, ajungând la 12,6 milioane în anul 2100.

sursa:agerpres.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea