Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Dezbateri la Alba Iulia „Despre Umanism – o idee a libertății prin rațiune”. Subiectul religiei a generat discuții aprinse

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dezbateri și prezentări la Universitatea „1 Decembrie 1918” cu ocazia zilei mondiale a Umanismului

Conferința „Despre Umanism – o idee a libertății prin rațiune”, desfășurată Dumincă, 21 iunie, la Universitatea „1 Decembrie 1918” a reunit aproape 50 de persoane, de la studenți la economiști, medici, teologi și cadre didactice.

 

conferinta umanism Alba Iulia (3)Potrivit asistentului univ. Dr. Ciprian Cucu, “prezentările au început cu o introducere în curentul filosofic denumit Umanism – propunând ca element central despărțirea de superstiții și încrederea în știință. Prima prezentare a fost chiar încheiată cu o scurtă analiză asupra „strigoiului din satul Cib (jud. Alba)” – o poveste considerată de mulți încă în prezent reală, contrar evidenței; noroc cu o foarte tânără participantă (venită cu tatăl ei) ce a amintit (spre deliciul publicului) că strigoii care apar în desenele animate cu „Scooby Doo”, se dovedesc întotdeauna a fi oameni cu măști.

 

A doua prezentare a deschis tema drepturilor omului, una din componentele esențiale ale Umanismului. După o scurtă definire a subiectului – centrată în jurul conceptului de „demnitate umană”, Roxana Mândruțiu, avocat din Cluj, a prezentat câteva din drepturile esențiale cuprinse sub umbrela drepturilor omului, cum ar fi dreptul la viață sau dreptul de a nu fi discriminat. Prezentarea a cuprins și exemple din cazuri internaționale dar și întrebări adresate publicului pentru a crea o bază pentru discuția finală.

 

Prezentarea de final a fost o adevărată lucrare de cercetare propusă de Marius Rotar, istoric la Universitatea „1 Decembrie 1918” pe tema mișcării cunoscute sub numele de „Liberă Cugetare”.

Studiul a trecut prin diverse repere istorice din perioada de dinaintea Primului Război Mondial, pentru a arăta dificultatea construcției acestei mișcări în relația sa cu structura politică și religioasă a vremii.

 

Finalul evenimentului a lăsat locul discuțiilor libere, ce s-au întins pe aproape două ore, depășind chiar durata prezentărilor – demonstrând un public interesat și deschis. S-a discutat pe rând de limitările filozofiei umaniste, de cazuri dificile privind drepturile și libertățile oamenilor (ex. dreptul medicilor de a refuza să efectueze un avort la cerere) și de rolul religiei și Bisericii în societate. Ca de obicei, subiectul religiei a generat discuții aprinse, de această dată cu poziții diverse și bine argumentate de toate părțile, semn că această conversație extrem de importantă pentru societatea românească poate intra într-o etapă nouă – a unui dialog marcat de respect reciproc și focalizare pe valori comune.”

B.P.

[nggallery id=690]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezultate deosebite pentru doi elevi de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia: Faza națională la Olimpiada Tehnologii și concursul „Made for Europe”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rezultate deosebite pentru doi elevi de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia: Faza națională la Olimpiada Tehnologii și concursul „Made for Europe” Doi elevi ai Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia au reușit performanțe remarcabile. Dorothea Dumitraș, locul III la Concursul Național „Made for Europe” și Iulian Ștefan Groza, mențiune la Olimpiada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea