Mai multe lăcașuri de cult din Alba văduvite de subvențiile APIA. S-a decis ca subvenția pe suprafață sa ajungă doar la fermieri
Bisericile, mânăstirile și parohiile care au obținut până anul trecut subvenții APIA pentru suprafețele de teren pe care le au în proprietate sunt acum în situația de a pierde aceste beneficii, după ce Comisa Europeană a decis să modifice regulile, astfel încât sumele alocate pentru subventii pe suprafață să ajungă doar la cei care desfășoară activități agricole.
Conform noilor reguli impuse de Comisia Europeană și transpuse în Politica Agricolă Comună (PAC) a Europei, entitățile care solicită subventii agricole sunt obligate să aibă ca obiect principal de activitate agricultura, conform codului CAEN. Cine nu îndeplinește această condiție nu mai este eligibil pentru completarea cererilor pentru subvenții pe suprafață.
Bisericile și mânăstirile proprietare de terenuri sunt cele mai afectate din pricina noilor reguli, Comisia Europeană văduvind astfel zeci de lăcașuri de cult, de sume care depășesc milionul de euro, potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA), la solicitarea StiriAgricole.ro.
Lăcașurile de cult vor avea totuși posibilitatea să primească subvenții APIA, însă mult diminuate. Astfel, pentru a beneficia in continuare de subvenții, conform noii Politici Agricole (PAC), ca cel puțin o treime din venitul anual pe care îl poate dovedi cu documente parohia respectivă sa fie reprezentat de plățile directe. din activitati agricole.
Mai multe mânăstiri, biserici și parohii din județul Alba pierd venituri anuale ce se ridică la sute de mii de lei
Între unitățile de cult aflate în situația de a pierde sume importante de bani, pe care le-au obținut până acum din subvențiile APIA, sunt câteva și din Alba.
În topul celor mai mari beneficiari din județul nostru, pe primul loc se situează Manastirea de călugări Ponor, din Munții Trascăului – Apuseni, care în anul 2014 a încasat subvenții pe suprafață în valoare de 315.509 lei (71.500 de euro). O altă mânăstire care deține suprafețe importante de treren și nu va mai putea obține prea ușor subvențiile pe suprafață este Mânăstirea de maici ,,Sf. Spiridon”, tot din Ponor. Ambele lăcașuri de cult se află sub îndrumarea starețului Irineu Curtescu.
O altă organizație religioasă din Alba afectată serios la buget de noile reguli impuse de Comisia Europeană este Parohia Greco-Catolică Teiuș.
Toate cele trei exemple de mai sus se află în Top 11 beneficiari de subvenții APIA în 2014, la nivel național.
Bogdan Presecan
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan