FOTO: Documentarul Căluşarii, marele succes al primei seri a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna
Documentarul „Căluşarii”, o producţie Digi World, realizat în coproducţie cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, a fost marele succes al primei seri a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna.
Filmul a fost difuzat în afara competiţiei, înainte de rularea filmelor participante în concurs şi a fost prezentat publicului de către regizorul Cristi Toporan, membru al juriului FIFE Zlatna.
Producţia Digi World este un documentar despre căluşari şi simbolismul misterios al dansului căluşului, o punte de legătură între trecut, prezent şi viitor. În prima parte a documentarului au fost prezentate faţetele necunoscute ale căluşului; un ritual precreştin, vindecător, care încă îşi mai păstrează acea parte păgână, pe care biserica şi apoi regimul comunist au încercat s-o epureze. Astăzi, ritualul se practică, într-o formă mai restrânsă, de Rusalii. Dacă în unele părţi ale ţării, obiceiul e ameninţat cu dispariţia, în altele este încă foarte viu. Reporterii Digi World au mers împreună cu o echipă de cercetători ai Muzeului Ţăranului Român, în localitatea Bârla, din judeţul Argeş, acolo unde căluşul este emblema comunei. Vizionarea documentarului „Căluşarii” s-a terminat în ropotele de aplauze ale spectatorilor, care au urmărit preţ de alte câteva ore o parte din filmele înscrise în concurs.
În dimineaţa zilei de sâmbătă, 6 iunie a.c., sunt difuzate două dintre filmele celebrei regizoare Elisabeta Bostan: „Saltimbancii” şi „Zâmbet de soare”. Cele două pelicule sunt distribuite gratuit, tot în afara competiţiei, pentru publicul larg aflat în aceste zile în Zlatna. Este una dintre surprizele organizatorilor gândită pentru zecile copii care au venit special în oraş, însoţiţi de părinţi, pentru festivalul de film.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ce facem cu ouăle vopsite rămase după Paște: Cât timp sunt sigure pentru consum Ouăle fierte și vopsite de Paște pot fi păstrate fără coajă până la 4 zile, iar cele decojite sau umplute – până la 48 de ore în frigider. Le puteți folosi în salate, gustări sau puteți face o tartă italiană de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții
-
Curier Județeanacum 5 ore
Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2024. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului