Pentru a beneficia de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, părinţii vor trebui să-şi suspende cel puţin una dintre activităţi
Părinții care obţin venituri din mai multe activităţi şi vor să ceară intrarea în concediul pentru creşterea copilului vor fi nevoiţi să dovedească faptul că au suspendat cel puţin una dintre activităţile respective, se arăta într-un proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, scrie avocatnet.ro
Practic, părinţii vor avea voie să obţină venituri în timpul concediului, dar nu mai mult de 3.000 de lei pe an.
În toamna anului trecut, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost modificată astfel încât părinţii să poată obţine venituri supuse impozitului fără să le fie suspendată plata indemnizaţiei. Prin urmare, Ministerul Muncii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru a modifica în mod corespunzător şi normele pentru aplicarea OUG nr. 111/2010.
Conform propunerii de act normativ, persoanele care obţin venituri din mai multe surse vor obţine concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului în baza documentelor prin care vor face dovada suspendării a cel puţin uneia dintre activităţi, astfel încât sumele câştigate să nu depăşească 3.000 de lei într-un an calendaristic.
„În perioada concediului (…), persoană îndreptăţită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanţa de urgenţă (maximum 6 ISR într-un an calendaristic, adică 3.000 de lei – n.r.), prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie”, scrie în proiect.
Pentru a obţine concediul şi indemnizaţia, părinţii trebuie să fi obţinut venituri supuse impozitului în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului. Conform OUG nr. 111/2010, cele 12 luni pot fi constituite integral şi din perioade în care solicitanţii s-au aflat în situaţii precum şomaj, concedii medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă sau concediu fără plată pentru creşterea copilului, printre altele.
Astfel, într-o situaţie în care părinţii nu pot dovedi suspendarea activităţii, proiectul de hotărâre de Guvern dispune că aceştia vor putea obţine venituri supuse impozitului din orice activitate, atât timp cât nu este depăşită limita anuală de 3.000 de lei. Pe deasupra, pe durata concediului pentru creşterea copilului, ambii părinţi vor putea să obţină venituri anuale de până la 3.000 de lei, se mai arăta în document.
Atenţie! Autorităţile vor fi obligate să verifice dacă părinţii respectă limita de venituri de 3.000 de lei pe an calendaristic, în termen de trei luni de la încheierea fiecărui an din perioada concediului, dar şi de la încetarea dreptului la concediu şi indemnizaţie.
Dacă părinţii vor realiza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, aceştia vor fi obligaţi să anunţe în scris autorităţile în luna următoare celei în care se va depăşi limita. În acest caz, banii încasaţi necuvenit vor fi recuperaţi.
Important! Potrivit modificărilor propuse prin documentul Ministerului Muncii, persoanele care nu vor face solicitarea referitoare la concediu şi indemnizaţie cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în concediu, acesta şi indemnizaţia vor fi reduse din oficiu cu o lună.
*Părinţii pot primi şi alţi bani în timpul concediului
Persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului pot obţine şi alte sume de bani fără să le fie suspendată plata indemnizaţiei, în afară de cele supuse impozitului pe venit, conform OUG nr. 111/2010.
Mai exact, plata indemnizaţiei nu se suspendă nici dacă beneficiarii primesc indemnizaţii în calitate de consilier local/judeţean, indiferent de nivelul acestora.
Totodată, o altă excepţie în acest sens prevede ca plata indemnizaţiei se menţine şi dacă persoana îndreptăţită „primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu”.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan