Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Lista E-urilor care nu pun în pericol sănătatea

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Auzim destul de des că aditivii alimentari, cunoscuți generic sub denumirea de ”E”-uri, dăunează grav sănătății, dar știați că nu tot ceea ce este E este și nociv? Că există E-uri care nu pun în pericol sănătatea? Fiecare stat își dă aprobarea pentru asemenea ingrediente și garantează astfel că ele se înscriu în limitele permise, făra a deveni periculos pentru organismul uman.

CONDIMENTE FOOD

CONDIMENTE FOOD

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Astfel, există, de exemplu, E-uri mai puțin nocive decât medicamentele întrucât nu prezintă efectele secundare pe care ele le-ar produce. Aceste E-uri sunt de fapt produse de natură, cele care fac ca în mod neartificial alimentele să fie sănătoase și delicioase. Fără acești compuși, alimentele consumate nu ar mai fi la fel de aromate și gustoase.

John Kennety, un profesor de chimie australian, a creat o listă cu componenții naturali pe care îi produce o plantă. Iată ce aditivi naturali putem găsi într-un măr:

*Regulatori de aciditate: E300 – acid ascorbic; E330 – acid citric; E334 – acid acetic; E363 – acid succinic; E374 – niacina;

*Coloranți: E101 – riboflavina; E140 – clorofila; E160a – carotina; E163 – antociani; E181 – tannin

*Conservanți: E260 – acid oxalic; E270 – acid lactic; E280 – acid proprionic; E296 – acid malic;

*Emulgator: E440 – pectina

*Potențiator de gust și aromă: E620 – acid glutamic

*Altele: E921 – cistina

Lista substanțelor chimice naturale necuprinse în nomenclatorul „E”:

– Aldehida acetica
– Hexanal
– Butan-1-ol
– Acetat de butil
– Acetat de propil
– Butanoat de propil
– Hexil propanoat
– Hexil hexanoat

Sub denumirea de ”E”-uri sunt ascunse și substanțe inofensive pentru organism, dintre care unele pot avea chiar beneficii: vitamine de sinteză, care au proprietăți similare celor care provin din surse naturale, coloranți extrași din fructe, legume și diverse plante și lecitină, despre care se spune că ajută la îmbunătățirea memoriei.

Vitamine ascunse sub numele de E-uri

– E300 – vitamina C. Este un aditiv cu proprietati antioxidante, care se gaseste in paine, aluaturi, prajituri, cereale pentru micul dejun, sucuri, suplimente alimentare si chiar vin. Vitamina C ajuta organismul sa arda mai multe grasimi in timpul antrenamentelor, ajuta la regenerarea tesutului, imbunatateste circulatia sangelui, protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi, creste absorbtia fierului din alimente si stimuleaza sistemul imunitar.

– E101 – vitamina B2. Vitamina B2 este cunoscuta sub numele de riboflavina si este folosita drept colorant alimentar. E101 are si efecte benefice, printre care si reducerea frecventei si a severitatii migrenelor, ajuta la functionarea glandei tiroide si a metabolismului, mentine sanatatea parului, regleaza secretia de sebum si combate oxidarea.

– E306 – vitamina E. Este un aditiv considerat inofensiv si este folosit in uleiuri ca sa nu rancezeasca. Surse naturale de vitamina E sunt: ouale, laptele si carnea.

– E160a(ii) – beta-caroten. Este substanta care confera morcovului culoarea portocalie. Aditivul este un colorant natural, galben-portocaliu, care se transforma in vitamina A. Specialistii avertizeaza insa ca betacarotenul poate creste riscul de cancer pulmonar in cazul fumatorilor.

Colorantii care nu dauneaza sanatatii

– E100 – curcumina. Curcumina este o substanta care se extrage din radacina de curcuma (inrudita cu ghimbirul), care are culoare galbena si este folosita ca un colorant. Curcumina are efect antiinflamator, poate atenua simptomele psoriazusului si eczemelor si poate reduce numarul polipilor de colon.

– E160d – licopen. Licopenul pentru uz comercial este un colorant rosiatic, este extras din rosii si se foloseste in special in pasta de tomate si alte produse de culoare rosie. Licopenul protejeaza pielea impotriva razelor nocive ale soarelui, ajuta la controlul crizelor de astm si are proprietati anticancerigene.

– E161b – luteina. Luteina este extrasa din petale de galbenele si este folosita drept colorant alimentar. Luteina este folositoare sanatatii ochilor, reducand riscul declansarii cataractei, mentine sanatatea pielii si previne aparitia ridurilor, oferind hidratare, dar mentine si inima sanatoasa.

E-uri care conserva memoria

– E163 – antocianinele. Sunt coloranti naturali, extrasi din coaja strugurilor sau din varza rosie. Se gasesc in compozitia produselor lactate, dulciurilor, bauturilor racoritoare si supelor de legume. Antocianinele ajuta la prevenirea celulitei si ridurilor, protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular si amelioreaza artrita reumatoida gratie proprietatilor sale antiinflamatorii.

– E162 – „rosu de sfecla”. Este tot un colorant natural, care se extrage din sfecla rosie. Substanta se gaseste in produse precum sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane si produse de cofetarie. Este inofensiv, dar trebuie administrat cu restrictie la copiii mici si la prescolari.

– E322 – lecitina. Se gaseste in ciocolata, iar studiile arata ca imbunatateste memoria si mentine creierul in priza.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy

Unirea Ziarul

Publicat

în

22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani  Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de  descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea