FOTO|VIDEO: Au reizbucnit protestele antipoluare la Sebeș! Cel mai scandat slogan “DNA, DNA, Sebeșul e ancheta ta!”
Reprezentanți ai societății civile şi câteva sute de locuitori ai municipiului Sebeş au reluat duminică, 26 aprilie, seria manifestărilor de protest împotriva poluării şi a deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă la Sebeş.
Este deja cel de al nouălea protest antipoluare, iar mișcarea născută anul trecut, ce luptă pentru un aer curat și pentru instituții care să aplice legea în interesul cetățenilor, pare a fi de neoprit. Astfel, în condițiile în care, așa cum au afirmat ONG-istii organzatori, inițiatorii protestelor au fost supuși la numeroase presiuni și intimidări, care au culminaat cu chemarea lor în judecată de către compania Kronospan Sebes care le cere pe această cale despăgubiri exorbitante.
Zeci de localnici din Sebeș dar și din Alba Iulia și-au exprimat solidaritatea cu cei chemați de investitorul austriac în fața judecătorilor, susținând că nu îi vor” lăsa pradă armatelor de avocați ai corporației”, atâta timp cât singurul lucru de care se fac “vinovați” aceștia este faptul că au “demascat ilegalitatea și corupția care a permis ca poluarea să crească de la an la an, fără ca nimănui să îi pese de sănătatea celor care locuiesc în zona de impact a marilor poluatori industriali din Sebeș”. Ba chiar mai mult decâ atât, mai mulți participanți la protest au afirmat că vor acționa în judecată corporația pe motiv că ar funcționa în baza unei Autorizație Integrată de Mediu eliberată fără a avea la bază întreaga documentație conform legilslației în vigoare.
După cel de al șaptelea miting de protest organizat la Sebeș în 22 februarie a urmat cel de la Alba Iulia, iar ulterior, campania “Opriți Poluarea În Sebeș” a continuat cu dezbateri publice ce au avut loc aproape săptămânal la Casa de Cultură “Lucian Blaga” din municipiu.
Scurt-metrajul protestului de duminică, 26 aprilie
ONG-iști, localnici din Sebeș, dar și locuitori ai municipiului Alba Iulia au început să se adune în fața Casei de Cultură “Lucian Blaga” din municipiu cu puțin timp înainte de orele 14.00.
Protestatarilor li s-au alăturat astăzi și doi dintre consilierii locali ai Sebeșului, Dorin Nistor și Radu Roncea.
Pe parursul celor circa 30 de minute în care continuau să sosească participanți, la boxele montate în fața edificiului de cultură emiteau cântece de atmosferă, precum imnul național “Deșteaptă-te române!”.
A luat apoi cuvântul Monica Chindriș Ignat, una dintre “doamnele de fier”, așa cum au numit-o câțiva dintre manifestanți, a mișcării civice pentru un Sebeș mai puțin poluat și implicit mai puțin corupt.
„Am avut încredere în autorități, dar autoritățile ne-au vândut. Îmi asum ceea ce spun. Nu mai credem în vorbe, vrem să ni se demonstreze că această companie nu poluează, că au filtre la toate coșurile. Ei pot să spună că au, dar noi am cerut un proces verbal de instalare, detalii tehnice despre perioada lor de folosință (…)
Am depus plângeri penale la parchet și documente cu privire la alte ilegalități și ne așteptăm ca în cel mai scurt timp să putem observa și efectele acestor demersuri (…)
Mișcarea civică Sebeș va avea în cel mai scurt timp personalitate juridică (n.a. înființare ONG) și vă așteptăm pe toți cei care doriți să fiți membri ai acestei asociații, să ni vă alăturați prin completarea unei simple adeziuni. Împreună și uniți vom reuși să luptăm eficient pentru un oraș mai curat, atât la propriu cât și la figurat”, a spus Monica Chindriș Ignat.
Crisitan Oneț, un alt activist pentru mediu curat și sănătos, a prezentat oamenilor starea petițiilor semnate de aceștia și transmise atât către Comisia Europeană, cât și către Președinția României.
Astfel, dacă la cei de la Bruxelles au confirmat că vor analiza petiția anti-poluare a sebeșenilor într-o ședință viitoare, consilierii președintelui Iohannis au răspuns sec că aceeași solicitare a fost clasată, potrivit lui Cristian.
Marea speranță a protestatarilor că „revoluția bunului simț”, că “v-ați primit țara înapoi”, sau că noul președinte Klaus Iohannis va fi măcar un șef de stat care se apleacă asupra problemelor românilor, cum este de exemplu petiția semnată de cele 6.000 de persoane, a devenit foarte mică și riscă să dispară cu desăvârșire.
„Sesizarea noastră a fost clasată, probabil chiar înainte să ajungă pe biroul președintelui. Nu ne vom opri însă aici! Vom încerca o nouă metodă de înregistrare a acestei petiții. Vrem ca aceste informații să ajungă la președinte. Vrem o implicare din partea sa, cel puțin la modul declarativ, să știe că oamenii de aici din Sebeș luptă împotriva poluării și pentru respectarea legii. Lupta continuă. Presiunea noastră asupra lor trebuie să continue”, a spus Crisitan Oneț în fața sutelor de manifestanți.
În absenţa șefilor instituțiilor din județul Alba și municipiul Sebeș, precum prefectul, directorul DSP, cel al Gărzii de Mediu, câţiva copii au îmbrăcat tricouri inscriptionate cu aceste funcții şi au aliniat în linia întâi a coloanei de manifestanţi.
Unul dintre cele mai scandate slogane a fost de această dată “DNA, DNA, Sebeșul e ancheta ta!” sau “DNA, DNA, la Primăria Sebeș e ancheta ta!”. Mai mulți protestari din municipiu spuneau că doar în DNA mai au încredere. Mai precis în “Codruța Kovesi de la București” care ar trebui să vină la Sebeș să vadă ce se întâmplă, pentru că procurorii locali ai DNA “se comportă de parcă au ochelari de cal”.
Un alt aspect adus în discuție la microfon de un protestatar cu mai multă experienţă se referă la interesul suspect de scăzut pe care presa – atât cea scrisă dar mai ales cea audio-vizuală (radio și TV) – o arată pentru aceste proteste la care au participat mii de oameni. Mai mulți lideri ai protestelor au acuzat în repetate rânduri “atacurile murdare” și tentativele repetate de intimidare la care sunt supuși prin intermediul unui ziar local controlat de un angajat bine plătit al Kronospanului. Ba mai mult, aceștia susțin că soția acestui salariat al corporației a fost recent numită într-o poziție cheie din Primăria Sebeș.
„Dacă-și fracturează cineva un picior, toate televiziunile vin să filmeze și arată pe post. De ce evită să se prezinte problemele reale cu care se confruntă Sebeșul”, a spus revoltat protestatrul.
După luările de cuvânt care au durat circa 40 de minute manifestanții s-au încolonat disciplinați și pașnici în coloană și au mărșăluit, bucurându-se ca de fiecare dată de asistența impecabilă a jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Alba, până în fața Primăriei Sebeș unde s-a strigat “DNA, DNA, Sebeșul e ancheta ta!”, „Hoții, hoții!”. Următoarea şi ulti,a oprire a protestatrilor a fost în fața platformei industriale Kronospan unde au scandat „Nu vă fie frică, Kronospanu’ pică”, „Afară, afară cu Kronospan din țară”, „Nu mai vrem poluare”, „Nu corporația face legislația”, „Hoții! Criminalii!”.
Organizatorii marșului au anunțat că protestele vor continua, cel mai probabil, o singură dată pe lună și nu săptămânal, ca înainte.
[nggallery id=392]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Bilanțul situațiilor de urgență în județul Alba, în urma avertizărilor meteorologice de Cod Roșu și Portocaliu: Toate instituțiile din cadrul CJSU au fost în alertă
FOTO VIDEO | Bilanțul situațiilor de urgență în județul Alba, în urma avertizărilor meteorologice de Cod Roșu și Portocaliu: Toate instituțiile din cadrul CJSU au fost în alertă Pe întreg parcursul atenționarilor și avertizarilor meteorologice, toate instituțiile din cadrul CJSU au fost în alertă iar acolo unde a fost nevoie au intervenit pentru rezolvarea situațiilor […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii