TAXA de intrare în Muzeul Principia din Piața Cetății a fost aprobată de Consiliul Local Alba Iulia
*5 lei biletul pentru copii, 10 lei pentru adulți, intrare gratuită pentru preșcolari
Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat, în ședința extraordinară de miercuri, proiectul de hotărâre privind ”Stabilirea taxei pentru vizitarea monumentelor istorice”, ce vizează, în special, taxarea intrării în Muzeul Principia din Piața Cetății.
Inițial s-a propus ca prețul biletelor să fie în valoare de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți, însă proiectul a fost aprobat cu amendamentul consilierului PNL Cornel Sandu, care a cerut gratuitate pentru preșcolari.
Alte amendamente, venite din partea consilierilor PSD – intrare gratuită pentru albaiulieni sau un preț mai mic al biletelor, și din partea celor de la PP-DD – reduceri de preț pentru grupuri de elevi din Alba Iulia, au fost respinse la vot, fiind considerate ”populiste”, după cum a remarcat atât primarul municipiului – Mircea Hava, cât și o parte dintre consilierii PNL, care totuși, nu au votat împotrivă ci au preferat să se abțină de la vot.
Decizia a fost luată ”având în vedere faptul că în curând vor fi deschise atât locuitorilor acestui oraș cât și turiștilor anumite zone din Fortificația Vauban (Principia și altele), faptul că pentru restaurarea, amenajarea și introducerea în circuitul turistic al acestora s-au cheltuit sume importante de bani precum și faptul că aceste monumente vor necesita pe toată durata de existență lucrări constante de întreținere, conservare,restaurare, reparare”, după cum s-a arătat în raportul de specialitate care a însoțit proiectul.
Reamintim că, inaugurarea Muzeului Principia din Alba Iulia a avut loc anul trecut, în în luna mai, când de fapt a fost mai mult deschis doar pentru un simpozion organizat aici, cu restauratori arheologi, cercetători, istorici, reprezentanți ai administrației locale, după care obiectivul turistic a fost închis, în așteptarea unui regulament de funcționare.
Proiectul de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada executării lucrărilor în Cetatea Alba Carolina a fost contractat în iunie 2012 pe o perioadă de 8 luni și ar fi trebuit finalizat în luna februarie a anului 2014.
Situl Principia este protejat de o construcţie modernă din oţel şi sticlă, formulă aleasă tocmai pentru a fi extrem de clar pentru oricine ce este vechi şi ce este nou, iar vizitarea se va face contra cost. În exteriorul clădirii de sticlă a fost amenajat un lapidarium unde sunt expuse câteva dintre monumentele de piatră reprezentative descoperite de-a lungul timpului la Apulum.
Amenajarea Principia a costat peste 16,5 milioane de lei, iar lucrările au fost executate de firma Grup Corint. Potrivit unor surse, muzeul va fi deschis publicului, cel mai probabil, de la 1 Mai.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan