Alba, între primele 10 județe cu autoturisme mai vechi de 10 ani
O statistică realizată de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini arată că românii preferă să cumpere un autoturism second-hand, în loc de unul nou, mult mai scump, dar cu garanție. Piața mașinilor noi a fost de 82.000 de unități în toată țara, anul trecut, iar dealerii de mașini noi spun ca piața din prezent este prea mică pentru a le permite să obțină profit, astfel că sunt în căutare de soluții pentru supraviețuire.
Potrivit datelor publicate, Alba se situează pe locul 8 (la egalitate cu Bistrița Năsăud și Mureș), în Top 10 județe în care majoritatea autoturismelor importate în anul 2014 au o ”vârstă” de peste 10 ani, media vechimii fiind de 11,3 ani.
Mai rău decât noi stau locuitorii din Mehedinți (media vechimii 11,9 ani), Caraș Severin (11,6 ani), Arad (11,6 ani), Botoșani (11,5 ani), Harghita (11,5 ani), Vâlcea (11,4 ani) și Sălaj (11,4) ani.
Aceeași statistică relevă faptul că media pe țară a vechimii mașinilor este de 10,6 ani.
În acest context, marele „of” al comercianților de masini noi este legat de faptul că importurile de mașini second-hand sunt de peste trei ori mai mari decât vânzările de mașini noi.
„Daca n-au putut să-și ia mașini noi de 15.000 euro, romanii și-au luat mașini second-hand de 7-8.000 euro. Și acum constatăm că un client, decât să dea 12.000 euro pe o mașină nouă cu patru ani garanție, preferă să se ducă în târg să-și ia un BMW de exemplu, cu 180.000 km, dar care totuși îi creează un statut, mai ales că automobilul a rămas un element de statut. Asta este mentalitatea, nu o vom schimba noi imediat„ a explicat Viorel Eremia, directorul mărcii Citroen în România
De asemenea, românul s-a obișnuit ca atunci când cumpără o mașină second-hand să nu plătească taxe: „Clientul s-a obișnuit cu ideea ca își aduce mașina din Germania fără TVA. Or, dacă ar vrea să cumpere o mașină din Germania verificată, de la Automobile Bavaria, nu o poate cumpăra fără TVA”, a spus Ciprian Bercea, directorul de marketing al firmei.
Dealerii de mașini din România spun că acum este nevoie de măsuri concrete pentru a-i ajuta să obțină finanțări pentru investiții și marje de profit care să le permită dezvoltarea afacerilor. În acest context, un punct important este depășirea pragului de 100.000 de mașini noi vândute la nivel de piață, peste această cifră fiind posibilă obținerea unui profit în comerțul cu mașini.
„Suntem foarte jos în momentul de față, iar performanța este că am supraviețuit, însă am supraviețuit fără să facem bani, am dat oameni afară, am făcut sacrificii. O piață de 70.000 de mașini nu poate aduce un nivel de profitabilitate și nu trebuie să ne mai bazăm creșterile pe programe, fiindcă acestea nu rezolvă lucrurile pe termen mediu, iar aici vorbesc de Rabla și de Prima Mașină, programe la care alte țări au renunțat demult. Trebuie să facem orice pentru a trece de pragul de 100.000 de mașini prin care putem să dăm o șansă dealerilor”, a declarat Mihai Ivănescu – Coordonator Divizie Importuri Auto în cadrul Țiriac Holdings și Președinte al Premium Auto.
Sursa: 0-100.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Tradiții și superstiții de Ignat, ziua în care sunt sacrificați porcii. Cum vor fi pedepsiți cei care muncesc în această zi
În tradiția creștină românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită. Această zi este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox, ziua coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20 decembrie se ştie că a lăsat Bisericii documente preţioase – scrisorile sale dedicate comunităţilor crestine prin care trecea pe drumul martiriului, care […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor