Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Alba, între primele 10 județe cu autoturisme mai vechi de 10 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O statistică realizată de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini arată că românii preferă să cumpere un autoturism second-hand, în loc de unul nou, mult mai scump, dar cu garanție. Piața mașinilor noi a fost de 82.000 de unități în toată țara, anul trecut, iar dealerii de mașini noi spun ca piața din prezent este prea mică pentru a le permite să obțină profit, astfel că sunt în căutare de soluții pentru supraviețuire.

vechime masiniPotrivit datelor publicate, Alba se situează pe locul 8 (la egalitate cu Bistrița Năsăud și Mureș), în Top 10 județe în care majoritatea autoturismelor importate în anul 2014 au o ”vârstă” de peste 10 ani, media vechimii fiind de 11,3 ani.

Mai rău decât noi stau locuitorii din Mehedinți (media vechimii 11,9 ani), Caraș Severin (11,6 ani), Arad (11,6 ani), Botoșani (11,5 ani), Harghita (11,5 ani), Vâlcea (11,4 ani) și Sălaj (11,4) ani.

Aceeași statistică relevă faptul că media pe țară a vechimii mașinilor este de 10,6 ani.

În acest context, marele „of” al comercianților de masini noi este legat de faptul că importurile de mașini second-hand sunt de peste trei ori mai mari decât vânzările de mașini noi.

Daca n-au putut să-și ia mașini noi de 15.000 euro, romanii și-au luat mașini second-hand de 7-8.000 euro. Și acum constatăm că un client, decât să dea 12.000 euro pe o mașină nouă cu patru ani garanție, preferă să se ducă în târg să-și ia un BMW de exemplu, cu 180.000 km, dar care totuși îi creează un statut, mai ales că automobilul a rămas un element de statut. Asta este mentalitatea, nu o vom schimba noi imediat„ a explicat Viorel Eremia, directorul mărcii Citroen în România

De asemenea, românul s-a obișnuit ca atunci când cumpără o mașină second-hand să nu plătească taxe: „Clientul s-a obișnuit cu ideea ca își aduce mașina din Germania fără TVA. Or, dacă ar vrea să cumpere o mașină din Germania verificată, de la Automobile Bavaria, nu o poate cumpăra fără TVA”, a spus Ciprian Bercea, directorul de marketing al firmei.

Dealerii de mașini din România spun că acum este nevoie de măsuri concrete pentru a-i ajuta să obțină finanțări pentru investiții și marje de profit care să le permită dezvoltarea afacerilor. În acest context, un punct important este depășirea pragului de 100.000 de mașini noi vândute la nivel de piață, peste această cifră fiind posibilă obținerea unui profit în comerțul cu mașini.

Suntem foarte jos în momentul de față, iar performanța este că am supraviețuit, însă am supraviețuit fără să facem bani, am dat oameni afară, am făcut sacrificii. O piață de 70.000 de mașini nu poate aduce un nivel de profitabilitate și nu trebuie să ne mai bazăm creșterile pe programe, fiindcă acestea nu rezolvă lucrurile pe termen mediu, iar aici vorbesc de Rabla și de Prima Mașină, programe la care alte țări au renunțat demult. Trebuie să facem orice pentru a trece de pragul de 100.000 de mașini prin care putem să dăm o șansă dealerilor”, a declarat Mihai Ivănescu – Coordonator Divizie Importuri Auto în cadrul Țiriac Holdings și Președinte al Premium Auto.

Sursa: 0-100.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui: Care este semnificația fiecarei zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui: Care este semnificația fiecarei zile Săptămâna Patimilor, sau Săptămâna Mare, așa cum este cunoscută în popor, este perioada de la Duminica Floriilor până în Sâmbăta Mare, inclusiv. Potrivit rânduielilor canonice, în această săptămână se ajunează până seara, iar slujbele specifice acestei săptămâni sunt Deniile. Citește și: Paște […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea