Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Vin banii europeni pentru proiectele din agricultură

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

*A fost lansat oficial apelul pentru proiectele privind trei submăsuri din PNDR 2014-2020

Miercuri, 25 martie 2015, la sediul MADR s-a desfășurat conferința de lansare a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru primele măsuri din PNDR 2014 – 2020: subMăsura 4.1 ”Investiții în exploatații agricole”, subMăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și subMăsura 19.1 „Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare rurală” (LEADER).

Prin subMăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” și pentru subMăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” vor fi stimulate investițiile pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Vor beneficia de aceste oportunități fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate și cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor. În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:

– pentru proiectele care prevăd achiziții simple: maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;

– pentru proiectele care prevăd construcții-montaj: maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal; maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;

– pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate: maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici.

În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși: lpentru proiectele care prevăd achiziții simple: maximum 500.000 euro; lpentru proiectele care prevăd construcții- montaj: maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic; lpentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate: maximum 2.000.000 euro.

În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.

Prin subMăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și pentru subMăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” vor fi sprijiniți tinerii fermieri care se instalează pentru prima dată în fruntea unei unei exploatații agricole. Sprijinul nerambursabilva fi de maximum 50.000 Euro și va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare, 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Prin subMăsura 19.1 „Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală” vor fi sprijinite parteneriatele privat-publice locale pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală. Vor beneficia de aceste oportunități parteneriatele privat-publice constituite în baza unui acord de parteneriat, indiferent dacă reprezintă teritorii care sunt acoperite de GAL-uri ce au fost selectate în cadrul PNDR 2007-2013, sau parteneriate potențiale/existente formate din parteneri care au fost membri în GAL-uri autorizate și/sau parteneri care nu au mai fost membri în GAL-uri.

Sprijinul nerambursabil va fi de 100%. Se va oferi sprijin de asistență tehnică în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1303/2013, până la suma maximă de 20.000 euro pentru SDL (strategie dezvoltare locală) depusă de parteneriat, astfel: lcheltuielile pentru animare vor fi de maximum 10.000 euro, acordate proporțional cu numărul de locuitori acoperit de Strategia de Dezvoltare Locală (maximum 100.000 de locuitori). Prin urmare, alocarea financiară va fi 0,1 euro/locuitor. Cheltuielile legate de elaborarea strategiei se vor încadra în suma maximă de 10.000 de euro, indiferent de mărimea teritoriului și populația acoperită de SDL.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea