FOTO: TÂRGUL GRĂDINARULUI – o oază de verdeaţă, timp de trei zile, la Alba Mall. Ce poţi găsi şi ce poţi vedea, dar şi ce poţi cumpăra din curtea verde
Toate cele necesare într-ale grădinăritului pot fi găsite în acest weekend la Alba Iulia. Târgul Grădinarului, ediţia de primăvară 2015, şi-a deschis vineri porţile la Alba Mall. De la flori şi aranjamente florale, seminţe de flori şi legume, bulbi şi butaşi, plante decorative, arbuşti, pomi fructiferi, dar şi ornamente pascale, de toate acestea vor putea achiziţiona albaiulienii şi nu numai, timp de 3 zile, din curtea grădinarului de la Alba Mall.
De asemenea, pasionaţii de grădinărit pot găsi noutăţi din domeniul uneltelor şi echipamentelor pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, sisteme profesionale de irigat, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini.
Magnolia Heaven Scent, de 7 metri înălţime, un pom decorativ în formă de spirală, sau platani tetto, pomi pentru amenajarea unei filigorii vii, sunt, de departe, printre cele mai interesante “produse” din curtea Toskana, în acest an.
Deschiderea oficială a târgului a avut loc vineri, la ora 12.00, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul Mircea Hava, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedinţii CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, administratorul judeţului Alba, Sorin Bumb, deputatul PNL Alba, Dan Simedru, primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan, dar şi alţi politicieni din judeţ.
„Prima zi de primăvară adevărată. Este momentul în care cei care vin şi ne înfrumuseţează grădinile oferă ce e mai frumos. Sunt convins că vor avea cumpărători. Iar partenerii noştri vor reuşi să convingă că acest domeniu de activitate este aduce venituri. Le doresc succes tuturor celor care se ocupă de acest domeniu”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
„Mă bucur că în fiecare an se face la Alba Iulia târgul de verde. Pentru că este un lucru care mă preocupă şi ne preocupă. Normal că încă n- am ajuns acolo unde am vrea să fim, pentru că încă nu ştim multe lucruri. Datorită acestor oameni care expun aici, altor oameni care au făcut din treaba asta o meserie am început să învăţăm multe lucruri. Sunt sigur că în scurt timp o să vedeţi în oraşul nostru modificări în ceea ce priveşte verdele. Îi felicit pe cei care vin aici pentru a ne bucura cu verdele. Sunt sigur că ne vom vedea la anul şi peste câţiva ani, dar tot mai bine şi tot mai frumos”, a spus primarul Mircea Hava.
Târgul Grădinarului sau „Târgul de verde”, aşa cum l-a numit primarul Mircea Hava, este un eveniment de promovare a producătorilor locali şi dedicat tuturor iubitorilor grădinăritului, profesionişti sau amatori, însă acesta se adresează deopotrivă producătorilor şi distribuitorilor de produse pentru amenajarea şi întreținerea grădinilor sau parcurilor, precum şi publicului larg. În acest an se află la cea de-a VII-a ediţie.
Noutăţi la grădina Toskana – Magnolie de 7 metri înălţime, platan tetto şi pom ornamental spirală
Printre “vedetele” din grădina Toskana se numără în acest an Magnolia Heaven Scent, un pom de 7 metri înălţime, care înfloreşte primăvara, iar în restul timpului se remarcă prin frunziş. Pentru o astfel “de bijuterie” trebuie să scoateţi din buzunare 1817 ron.
Cei care doresc să-şi amenajeze în curte o filigorie vie – naturală, pot opta pentru pomi ornamentali deosebiţi. Este vorba despre Platanus Acerifolia Tetto (foto), iar din 4 astfel de pomi, plantaţi din 4 în 4 metri, se poate realiza o filigorie naturală, care să vă umbrească curtea. 1.822 de lei costă un astfel de pom.
Un alt exponat „vedetă” este un pom în ghivechi în forma unei spirale. Se numeşte Cupressocyparis Leylandii şi atinge peste 4 metri înălţime. Pentru a-l avea în curtea dumneavoastră trebuie să scoteţi din buzunare suma de 4.196 de lei.
Lămâiul cu fructe de până la 900 de grame
La târg a fost adus şi lămâiul care a făcut senzaţie anul trecut. Este vorba despre un lămâi cu fructe uriaşe, care pot cântări până la 900 de grame. Este un soi din Ungaria, are o vârstă de peste 10 ani şi este crescut, udat la fiecare 10 zile cu o găleată de apă, cu insecticide şi ce mai e nevoie.
Răsaduri, de la 1 leu la 5 lei, în funcţie de provenienţă şi gramaj
Cei care nu au apucat să-şi pună răsaduri în grădini, pot găsi la târg soiuri de seminţe din diferite ţări, cu preţuri pornind de la 1 leu până la 5 lei.
Pomi fructiferi şi flori
Dacă vreţi să vă înfrumuseţaţi grădina şi să mâncaţi fructe proaspete direct de la sursă, puteţi să vă achiziţionaţi de la târg pomi fructiferi de diferite soiuri, precum măr, pruni, cireşi, peri şi alţii, preţurile pornind de la 9 lei. Pentru ca în grădină să miroase a „flori de primăvară”, expozanţii au adus pentru iubitorii de flori diferite plante precum panseluţe, magnolii, muşcate, garofiţe şi multe altele. De exemplu, butaşii de trandafiri pot fi achiziţionați la prețul de 4-6 lei, panseluțele cu 1,5 – 2 lei, iar puieţii de pomi fructiferi sunt 9-10 lei. La cantități mai mari, se pot purta şi negocieri profitabile.
Nici binecunoscutul Doctor al Plantelor, care poate fi consultat de doritori cu privire la bolile plantelor, nu lipseşte de la târg.
De asemenea, numeroase demonstraţii susţinute de specialişti vin în sprijinul pasionaţilor de grădinărit, care pot afla răspunsul la întrebări legate de tunderea pomilor ornamentali, de plantarea şi tăierea pomilor fructiferi, de amenajarea rondourilor de flori şi de sisteme de irigaţie profesională.
Copiii pot participa la două ateliere de creaţie, unde pot da frâu liber imaginaţiei, pot să exploreze lumea colorată şi parfumată a plantelor şi să creeze adevărate opere de artă.
Publicul este de asemenea invitat la două spectacole de dans care sunt cuprinse în programul târgului, susţinute de copii talentaţi, participanţi la numeroase competiţii de profil din ţară, de la Şcoala de dans Chirilă şi de la Asociaţia Clubul Sportiv Life is dance din Alba Iulia. Şi, nu în ultimul rând, organizatorii şi partenerii pregătesc, în ultima zi de târg tuturor vizitatorilor şi cumpărătorilor de la târg, Tombola Grădinarului.
PROGRAM Târgul Grădinarului 2015:
Vineri, 20 martie 2015
11.00 – 14.00 Doctorul Plantelor
13.30 – Sisteme de irigaţie profesională – demonstraţie
14.00 – Tunderea pomilor ornamentali – demonstraţie
14.00 – 16.00 – Culorile primăverii – atelier de pictură şi desen
16.00 – 18.00 – Flori de hârtie – atelier de creaţie
Sâmbătă, 21 martie 2015
11.00 – 14.00 – Doctorul Plantelor
11.00 – Spectacol de dans sportiv
13.00 – Amenajarea unui rondou de flori – demonstraţie
13.30 – Sisteme de irigaţie profesională – demonstraţie
14.00 – Tunderea pomilor ornamentali – demonstraţie
14.30 – Plantarea unui pom – demonstraţie
14.00 – 16.00 Culorile primăverii – atelier de pictură şi desen
16.00 – 18.00 Flori de hârtie – atelier de creaţie
Duminică, 22 martie 2015
11.00 – 14.00 – Doctorul Plantelor
12.00 – Spectacol de dans modern
13.00 – Amenajarea unui rondou de flori – demonstraţie
13.30 – Sisteme de irigaţie profesională – demonstraţie
14.00 – Tunderea pomilor ornamentali – demonstraţie
13.00 – 15.00 – Culorile primăverii – atelier de pictură şi desen
15.00 – 17.00 Flori de hârtie – atelier de creaţie
17.00 – Tombola Grădinarului
[nggallery id=162]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni
Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni Traficul rutier este îngreunat vineri seara pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii. O mașină a rămas blocată pe DN 75, pe Valea Arieșului spre Arieșeni. Citește și: UPDATE FOTO | Intervenție […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan