Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: TÂRGUL GRĂDINARULUI – o oază de verdeaţă, timp de trei zile, la Alba Mall. Ce poţi găsi şi ce poţi vedea, dar şi ce poţi cumpăra din curtea verde

Alexandra Mates

Publicat

în

Toate cele necesare într-ale grădinăritului pot fi găsite în acest weekend la Alba Iulia. Târgul Grădinarului, ediţia de primăvară 2015, şi-a deschis vineri porţile la Alba Mall. De la flori şi aranjamente florale, seminţe de flori şi legume, bulbi şi butaşi, plante decorative, arbuşti, pomi fructiferi, dar şi ornamente pascale, de toate acestea vor putea achiziţiona albaiulienii şi nu numai, timp de 3 zile, din curtea grădinarului de la Alba Mall.targul gradinarului 2015 alba mall 75

De asemenea, pasionaţii de grădinărit pot găsi noutăţi din domeniul uneltelor şi echipamentelor pentru întreţinerea grădinilor şi a spaţiilor verzi, sisteme profesionale de irigat, produse fitosanitare, mobilier şi accesorii pentru grădini.

 Magnolia Heaven Scent, de 7 metri înălţime, un pom decorativ în formă de spirală, sau platani tetto, pomi pentru amenajarea unei filigorii vii, sunt, de departe, printre cele mai interesante “produse” din curtea Toskana, în acest an.

targul gradinarului 1Deschiderea oficială a târgului a avut loc vineri, la ora 12.00, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul Mircea Hava, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedinţii CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, administratorul judeţului Alba, Sorin Bumb, deputatul PNL Alba, Dan Simedru, primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan, dar şi alţi politicieni din judeţ.

„Prima zi de primăvară adevărată. Este momentul în care cei care vin şi ne înfrumuseţează grădinile oferă ce e mai frumos. Sunt convins că vor avea cumpărători. Iar partenerii noştri vor reuşi să convingă că acest domeniu de activitate este aduce venituri. Le doresc succes tuturor celor care se ocupă de acest domeniu”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

„Mă bucur că în fiecare an se face la Alba Iulia târgul de verde. Pentru că este un lucru care mă preocupă şi ne preocupă. Normal că încă n- am ajuns acolo unde am vrea să fim, pentru că încă nu ştim multe lucruri. Datorită acestor oameni care expun aici, altor oameni care au făcut din treaba asta o meserie am început să învăţăm multe lucruri. Sunt sigur că în scurt timp o să vedeţi în oraşul nostru modificări în ceea ce priveşte verdele. Îi felicit pe cei care vin aici pentru a ne bucura cu verdele. Sunt sigur că ne vom vedea la anul şi peste câţiva ani, dar tot mai bine şi tot mai frumos”, a spus primarul Mircea Hava.

Târgul Grădinarului sau „Târgul de verde”, aşa cum l-a numit primarul Mircea Hava, este un eveniment de promovare a producătorilor locali şi dedicat tuturor iubitorilor grădinăritului, profesionişti sau amatori, însă acesta se adresează deopotrivă producătorilor şi distribuitorilor de produse pentru amenajarea şi întreținerea grădinilor sau parcurilor, precum şi publicului larg. În acest an se află la cea de-a VII-a ediţie.

Noutăţi la grădina Toskana – Magnolie de 7 metri înălţime, platan tetto şi pom ornamental spirală

Printre “vedetele” din grădina Toskana se numără în acest an Magnolia Heaven Scent, un pom de 7 metri înălţime, care înfloreşte primăvara, iar în restul timpului se remarcă prin frunziş. Pentru o astfel “de bijuterie” trebuie să scoateţi din buzunare 1817 ron.

targul gradinarului 2015 alba mall 67Cei care doresc să-şi amenajeze în curte o filigorie vie – naturală, pot opta pentru pomi ornamentali deosebiţi. Este vorba despre Platanus Acerifolia Tetto (foto), iar din 4 astfel de pomi, plantaţi din 4 în 4 metri, se poate realiza o filigorie naturală, care să vă umbrească curtea. 1.822 de lei costă un astfel de pom.

Un alt exponat „vedetă” este un pom în ghivechi în targul gradinarului 2015 alba mall 65forma unei spirale. Se numeşte Cupressocyparis Leylandii şi atinge peste 4 metri înălţime. Pentru a-l avea în curtea dumneavoastră trebuie să scoteţi din buzunare suma de 4.196 de lei.

Lămâiul cu fructe de până la 900 de grame

La târg a fost adus şi lămâiul care a făcut targul gradinarului 2015 alba mall 25senzaţie anul trecut. Este vorba despre un lămâi cu fructe uriaşe, care pot cântări până la 900 de grame. Este un soi din Ungaria, are o vârstă de peste 10 ani şi este crescut, udat la fiecare 10 zile cu o găleată de apă, cu insecticide şi ce mai e nevoie.

Răsaduri, de la 1 leu la 5 lei, în funcţie de provenienţă şi gramaj

Cei care nu au apucat să-şi pună răsaduri în grădini, pot găsi la târg soiuri de seminţe din diferite ţări, cu preţuri pornind de la 1 leu până la 5 lei.

Pomi fructiferi şi flori

targul gradinarului 2015 alba mall 110Dacă vreţi să vă înfrumuseţaţi grădina şi să mâncaţi fructe proaspete direct de la sursă, puteţi să vă achiziţionaţi de la târg pomi fructiferi de diferite soiuri, precum măr, pruni, cireşi, peri şi alţii, preţurile pornind de la 9 lei. Pentru ca în grădină să miroase a „flori de primăvară”, expozanţii au adus pentru iubitorii de flori diferite plante precum panseluţe, magnolii, muşcate, garofiţe şi multe altele. De exemplu, butaşii de trandafiri pot fi achiziţionați la prețul de 4-6 lei, panseluțele cu 1,5 – 2 lei, iar puieţii de pomi fructiferi sunt 9-10 lei. La cantități mai mari, se pot purta şi negocieri profitabile.

targul gradinarului 2015 alba mall 97Nici binecunoscutul  Doctor al Plantelor, care poate fi consultat de doritori cu privire la bolile plantelor, nu lipseşte de la târg.

De asemenea, numeroase demonstraţii susţinute de specialişti vin în sprijinul pasionaţilor de grădinărit, care pot afla răspunsul la întrebări legate de tunderea pomilor ornamentali, de plantarea şi tăierea pomilor fructiferi, de amenajarea rondourilor de flori şi de sisteme de irigaţie profesională.

Copiii pot participa la două ateliere de creaţie, unde pot da frâu liber imaginaţiei, pot să exploreze lumea colorată şi parfumată a plantelor şi să creeze adevărate opere de artă.

targul gradinarului 2015 alba mall 118Publicul este de asemenea invitat la două spectacole de dans care sunt cuprinse în programul târgului, susţinute de copii talentaţi, participanţi la numeroase competiţii de profil din ţară, de la Şcoala de dans Chirilă şi de la Asociaţia Clubul Sportiv Life is dance din Alba Iulia. Şi, nu în ultimul rând, organizatorii şi partenerii pregătesc, în ultima zi de târg tuturor vizitatorilor şi cumpărătorilor de la târg, Tombola Grădinarului.

PROGRAM Târgul Grădinarului 2015:

Vineri, 20 martie 2015

11.00 – 14.00 Doctorul Plantelor

13.30 – Sisteme de irigaţie profesională – demonstraţie

14.00 – Tunderea pomilor ornamentali – demonstraţie

14.00 – 16.00 – Culorile primăverii – atelier de pictură şi desen

16.00 – 18.00 – Flori de hârtie – atelier de creaţie

Sâmbătă, 21 martie 2015

11.00 – 14.00 – Doctorul Plantelor

11.00 – Spectacol de dans sportiv

13.00 – Amenajarea unui rondou de flori – demonstraţie

13.30 – Sisteme de irigaţie profesională – demonstraţie

14.00 – Tunderea pomilor ornamentali – demonstraţie

14.30 – Plantarea unui pom – demonstraţie

14.00 – 16.00 Culorile primăverii – atelier de pictură şi desen

16.00 – 18.00 Flori de hârtie – atelier de creaţie

Duminică, 22 martie 2015

11.00 – 14.00 – Doctorul Plantelor

12.00 – Spectacol de dans modern

13.00 – Amenajarea unui rondou de flori – demonstraţie

13.30 – Sisteme de irigaţie profesională – demonstraţie

14.00 – Tunderea pomilor ornamentali – demonstraţie

13.00 – 15.00 – Culorile primăverii – atelier de pictură şi desen

15.00 – 17.00 Flori de hârtie – atelier de creaţie

17.00 – Tombola Grădinarului

[nggallery id=162]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea