Rămâi conectat

Economie

Cum se obţine dreptul la pensia de urmaş

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pensia de urmaş poate fi obţi­nută de copiii şi soţul supravieţuitor al persoanei care a decedat, dacă aceasta avea calitatea de pensionar sau dacă îndeplinea condiţiile pentru a obţine pensie. Pentru obţinerea acestui drept trebuie îndeplinite anumite condiţii. Primul pas în obţinerea pensiei de urmaş este îndeplinirea  condiţiei ca susţinătorul decedat să fi fost pensionar sau să fi avut condiţiile legale pentru obţinerea pensiei. Cei cărora li se cuvine pensia de urmaş sunt copiii şi soţul supravieţuitor al acestuia. Pensia de urmaş se stabileşte din pensia pentru limită de vârstă a celui decedat (sau la care ar fi avut dreptul acesta) ori din pensia de invaliditate de gradul I, atunci când decesul survine înaintea îndeplinirii condiţiilor de pensie pentru limită de vârstă, potrivit legii pensiilor. Cuantumul pensiei se stabileşte în funcţie de numărul de persoane care au dreptul să o primească, potrivit CNPP. Astfel, dacă este vorba de un singur urmaş – 50 la sută, dacă sunt  doi urmaşi – 75 la sută, iar dacă este vorba de trei sau mai mulţi urmaşi – sută la sută.
Pensia de urmaş pentru copii
Vârsta până la care un copil poate beneficia de pensia de urmaş diferă în funcţie de anumite situaţii. În mod normal, copilul poate primi pensia până când împlineşte 16 ani. Însă, dacă acesta îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, pensia se acordă până la terminarea studiilor, dar cel mult până la 26 de ani. Totodată, pensia se acordă pe toată durata de invaliditate, dacă aceasta s-a ivit până la 16 ani sau, în cazul copiilor care îşi continuă studiile, până la 26 de ani. Trebuie amintit faptul că obţinerea de venituri nu este un impediment pentru a fi acordată copiilor pensia de urmaş. De la 1 ianuarie 2011, copiii, beneficiari ai unei pensii de urmaş pot cu­mula pensia cu veniturile provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestora. Dacă este vorba de copii orfani de ambii părinţi, pensia rezultă din însumarea drepturilor de urmaş calculate pentru fiecare părinte.
 Când primeşte pensia de urmaş soţul supravieţuitor?
Potrivit legislaţiei în vigoare, soţul supravieţuitor poate primi pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, atunci când împlineşte vârsta standard de pensionare. Condiţia este ca durata căsătoriei celor doi să fi fost de 15 ani sau de minimum 10 ani (caz în care se aplică o diminuare a cuantumului). Pensia se poate acorda şi indiferent de vârstă, în perioada în care soţul supravieţuitor este invalid de gradul I sau II, condiţia fiind ca durata căsătoriei să fi fost de cel puţin un an. Se mai poate acorda pensia de urmaş dacă persoana a murit din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Soţul supravietuitor are dreptul la pensie de urmaş indiferent de vârsta şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă veniturile sunt mai mici de 35 la sută din câştigul salarial mediu brut. Soţul supravieţuitor mai poate primi pensia de urmaş indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului; dar dreptul la pensie se acordă doar dacă soţul supravieţuitor nu realizează, în această perioadă, venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă veniturile sunt mai mici de 35 la sută din câştigul salarial mediu brut. Un alt caz este cel în care soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35 la sută din câştigul salarial mediu brut; el primeşte pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani. Dacă soţul supravieţuitor are dreptul la o pensie proprie, dar şi la o pensie de urmaş, acesta poate opta pentru cea care este mai avantajoasă, conform legii pensiilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Vouchere în valoare de 5 milioane de euro pentru cercetătorii români: Anunțul Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării

Bera Larisa

Publicat

în

Vouchere în valoare de 5 milioane de euro pentru cercetătorii români: Anunțul Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunțat recent, lansarea unei noi investiții în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Noua inițiativă, denumită investiția i6, prevede alocarea a 5 milioane de euro sub formă de vouchere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea