Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Condamnările în “Dosarul utilajelor furate din UE” – 14 din 24, închisoare cu executare

Bogdan Presecan

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În urma aplicării legii penale mai favorabile cu privire la cei 27 de inculpaţi în Dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene”, Curtea de Apel  Alba Iulia a dispus pe scurt următoarele:

Condamnarea a 24 dintre inculpaţi (pentru săvârşirea în principal a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat,  tăinuire sau alte infracţiuni, după caz) după cum urmează:

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

–          14 inculpaţi la pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare la care se adaugă pedepsele complementare şi accesorii, după caz, a interzicerii unor drepturi. Toţi aceşti inculpaţi condamnaţi la pedeapsa închisorii cu executare aveau antecedente penale.

–          10 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor la care se adaugă pedepsele complementare şi accesorii, după caz, a interzicerii unor drepturi precum şi respectarea măsurilor de supraveghere şi executarea  obligaţiilor care le revin pe perioada termenului de supraveghere.

 

Pedepse cu suspendare sub supraveghere:

Bursaş Ioan Ştefan – 3 ani cu suspendare sub supreveghere,

Sabău Lucian Liviu – 1 an şi 8 luni cu suspendare sub supreveghere

Rus Ştefan Fillip – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere

Kaiser Corneliu Pantilimon – 3 ani cu suspendare sub supreveghere

Băndilă Dănuţ Cristian – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere

Trusu Ovidiu – 3 ani cu suspendare sub supreveghere

Iovanov Călin Lubomir – 3 ani cu suspendare sub supreveghere

Boier Călin – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere,

Vinţan George – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere

Pascu Iulian – 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supreveghere.

Pedepse cu executare:

Stanciu Mircea –  achitat pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. Patru fapte de complicitate la furt calificat au fost transformate în infracțiunea de tăinuire. În acest dosar a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare,la care s-a adăugat “o coadă” dintr-o pedeapsă din 2005. În final, cu pedepsele contopite, Stanciu a primit 3 ani 2 luni de închisoare cu executare – însă, pentru că a executat deja peste un an în stare de arest preventiv și în plus a  muncit la închisoare, are toate șansele să nu mai facă nicio zi de pușcărie.

Vecchiolla Antonio – 4 ani şi 6 luni cu executare

Banciu Dan Ioan – 4 ani 4 luni şi 80 de zile cu executare

 Dărămuş Andrei Vasile – 7 ani şi 6 luni cu executare

Oniga Mirel Florin – 4 ani şi 6 luni cu executare

 Samoilă Cosmin Marin – 3 ani şi 4 luni cu executare

Bodea Florin Bujor – 3 ani şi 4 luni cu executare

Oprea Cristian Călin – 4 ani cu executare, Tukacs Dorel Vasile – 4 ani şi 6 luni cu executare

Marin Daniel Simion – 11 ani cu executare, Condor Mircea – 9 ani, 11 luni şi 11 zile cu executare

Albu Dumitru – 10 ani cu executare

Onea Viorel – 5 ani şi 6 luni cu executare

Niţă Ionel – 5 ani şi 9 luni cu executare

Stanciu Mirecea – 3 ani şi 2 luni cu executare.

Încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Lăscan Adrian Ioan în prezent decedat.

Achitarea inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi infracţiunii de favorizare a infractorului în baza art.16 alin.1 lit.a Cod Procedură Penală (fapta nu există).

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare iar competenţa de soluţionare a apelului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Alte date privind evoluţia dosarului la Curtea de Apel Alba Iulia

„Dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene” în care au fost trimişi în judecată  la Curtea de Apel Alba Iulia în 30.05.2011, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara 32 de inculpaţi dintre care 18 aflaţi în stare de arest preventiv la momentul trimiterii în judecată, 17 reţinuţi în acest dosar iar unul în altă cauză.

Inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar sunt acuzaţi în principal că au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale  Uniunii Europene şi pentru săvârşirea în principal a următoarelor fapte: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau  depozitate de către proprietari,  căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau  sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.

Prin acelaşi rechizitoriu au fost trimişi în judecată şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.

La termenul de judecată din 21.11.2011 a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) după care 5 dintre inculpaţi au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 5 inculpaţi şi pronunţarea unei sentinţe în data de 09.12.2011.

În 09.12.2011, în dosarul disjuns din acest dosar Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 5 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani închisoare cu executare. Cu privire la cei 3 inculpaţi condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executarea şi care fuseseră judecaţi în stare de arest preventiv, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă.

Cu privire la ceilalţi 27 de inculpaţi a continuat judecata în dosarul iniţial până la pronunţarea sentinţei în 05.12.2014″,  se precizează în comunicatul remis presei de Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.            


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea