Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

DSP și DSVSA Alba, recomandări alimentare în perioada Postului de Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

alimente-post-600x360În perioada Postului de Crăciun, populaţia care respectă această tradiţie creştină, solicită pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morărit şi panificaţie, legume, fructe, produse de patiserie şi zaharoase, alimente conservate, ciuperci, cafea, produse naturiste, precum şi peşte (în anumite zile), solicitare care determină operatorii din domeniul alimentar să pună pe piaţă cantităţi mai mari de astfel de alimente decât în mod obişnuit.

Având în vedere volumul mare de produse alimentare din această categorie care sunt la procesare şi în distribuţie pe piaţa de consum, există riscul ca pe parcursul fluxului tehnologic, să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin substanţe chimice (contaminanţi naturali care sunt introduşi accidental, sau prin tratarea inadecvată a alimentelor), factori care se împart în două categorii:

–         contaminare biologică – bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi,

–        contaminanţi chimici – care includ substanţe chimice provenite din mediu, reziduuri de medicamente de uz veterinar, metale grele sau alte reziduuri.

Din acest motiv este absolut necesar ca siguranţa produselor alimentare să poată fi monitorizată şi controlată prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit.

Cu toate că legislaţia şi regulile din domeniul siguranţei alimentelor pe întregul lanţul alimentar, obligă operatorii din acest domeniu de activitate, să garanteze că alimentele destinate consumului uman, sunt sigure şi nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei, personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. judeţene este implicat permanent în protejarea populaţiei, prin monitorizarea şi intensificarea acţiunilor de control tematic, în această perioada de tradiţie religioasă, urmărind respectarea normelor de funcţionare şi igienă în exploataţiile furnizoare de materii prime vegetale, în unităţi de procesare a produselor alimentare de origine nonanimală, unităţi de depozitare şi comercializare, pieţe agroalimentare şi alte obiective care pot fi considerate în anumite condiţii cu risc alimentar.

În acest context, pentru a asigura piaţa de desfacere judeţeană şi naţională, cu produse alimentare specifice postului, de calitate şi salubre, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor si D.S.P ALBA , prin personalul de specialitate au în obiectiv implementarea în această perioadă o sumă de proceduri şi mecanisme de control, care să asigure că alimentele care ajung pe masa consumatorului sunt corespunzătoare şi că riscul contaminării este resus la minim, prin:

Asigurarea asistenţei de specialitate în funcţie de cerinţe legislative, pentru eficienţa sporită a activităţii, la nivel judeţean, la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentului din municipii şi în unităţiile de procesare şi desfacere cu volum mare de produse alimentare.

Din acest motiv este absolut necesar ca siguranţa produselor alimentare să poată fi monitorizată şi controlată prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit.

Efectuarea de controale şi inspecţii planificate, corelate cu gradul de risc a unităţiilor, stabilit în urma evaluării şi luarea de măsuri corective, urmărindu-se:

–         monitorizarea obiectivelor care furnizează materii prime pentru unităţile de procesare;

îndeplinirea condiţiilor generale de funcţionare şi de igienă a unităţilor de profil;

–         asigurarea condiţiilor optime la recepţie, la procesare, depozitare, expunere şi desfacere a materiilor prime şi a produselor finite;

–         existenţa documentelor care atestă originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor şi efectuarea acţiuniilor D.D.D;

–         etichetarea produselor, cu informarea corectă privind componentele acestora, valabilitatea şi modul de păstrare;

Supravegherea prin analize de laborator a calităţii şi salubrităţii, materiilor prime, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, contaminanţi şi pesticide, monitorizarea alimentelor care conţin organisme modificate genetic şi teste de sanitaţie pentru supravegherea stării de igienă a unităţilor..

Colaborarea cu celelalte instituţii din judeţul Sibiu, cu atribuţii în acest domeniu, autorităţi locale, D.S.P.. C.P.C. D.A.J. I.P.J. asociaţii pe produs, operatori economici, etc.

Specialiştii din cadrul D.S.V.S.A., vin în interesul consumatorilor, cu recomandări care în baza normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, îi responsabilizeză de respectarea acestor recomandări.

Astfel, populaţia trebuie să se protejeze prin:

–         achiziţionarea alimentelor de origine non-animală, specifice postului, numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, care garantează, prin examen de specialitate, calitatea şi salubritatea acestora, evitând comerţul ”stradal”(atenţie la ciuperci);

–         citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, preparare corectă şi termenul de valabilitate;

–         păstrarea corectă a alimentelor în frigider, în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz;

–         păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor (mese, blaturi,veselă, etc).

Specialiştii avertizează asupra pericolelor infometării. „Un exces de zel în sensul de înfometare sau, ştiu eu, post negru până la o anumită oră repetat mai multe zile, categoric poate duce la hipoglicemie, poate duce la hipocalcemie, deci chiar dacă este post se poate mânca cu stricteţe în sensul de doar legume şi fructe dar trebuie consumate din două în două ore pentru că altfel se poate ajunge până la lipotimie, leşin şi aşa mai departe”, a spus nutriţionistul.

„Vorbim de acelaşi 5 mese pe zi – 3 mese principale, două gustări de fructe. Micul dejun va fi format în general din carbohidrati complexi, adica vor fi fructe care sunt carbohidraţi simpli, combinate cu cereale integrale cafeaua pe care o bem dimineaţa sau ceaiul va fi prezent în continuare în dieta noastră, fructele vor fi luate drept gustari între mese, fuctele cu indice glicemic inferior dupa amiaza, cele cu indice glucemic superior – adică mai dulci – dimineaţa. La prânz, salata este cel mai uşor de luat seara se poate mânca o branză vegetală, dar atenţie foarte mare la produsele din soia pentru că foarte multe au doar informaţie de soia, au doar nişte proteine extrase din soia şi de fapt sunt mai mult aditivi alimentari”, a mai spus nutriţionistul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea