FOTO: S-a deschis Sesiunea Ştiinţifică a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Specialişti din ţară şi din străinătate prezintă peste 80 de lucrări de Arheologie, Istorie, Conservare şi Restaurare
Sesiunea Ştiinţifică a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia – „Unitate, Continuitate şi Independenţă în Istoria Poporului Român. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)” s-a deschis oficial, joi, la Sala Unirii. Peste 80 de lucrări ştiinţifice vor fi susţinute pe parcursul a două zile, în perioada 20-21 noiembrie, în cadrul a trei secţiuni: Arheologie, Istorie şi Restaurare-Conservare.
Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii a afirmat că “sesiunea se înscrie în seria acţiunilor organizate, în timp, de fiecare colectiv al muzeului”.
Manifestare tradiţională şi de prestigiu organizată de muzeul albaiulian, sesiunea de anul acesta se bucură de prezenţa a numeroşi specialişti proveniţi din importante centre muzeale şi ştiinţifice din ţară (Alba Iulia, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Suceava, Satu Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, Deva, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Reşiţa), dar şi din străinătate (Debrecen/Ungaria şi Madeira/Portugalia).
Sesiunea a fost împărţită în trei secţiuni (Arheologie – 27 de lucrări, Istorie – 27 de lucrări, Conservare şi Restaurare – 30 de lucrări). Municipiul nostru s-a străduit să îşi întâmpine oaspeţii cu o înfăţişare nouă, cu vestigii arheologice restaurate, cu un patrimoniu local bine valorificat.
Matei Drâmbărean, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, a mărturisit că ceea ce se întâmplă la Alba Iulia e “rodul colaborării între instituţii şi oameni”.
Tot cu această ocazie, a fost lansat şi volumul Apulum LI – Series Historia & Patrimonium, volum prezentat de conf. univ. dr. Daniel Dumitran. Acesta cuprinde două părţi, cea de istorie – finalizată prin tipărire şi cea de arheologie – aflată încă în lucru.
Sesiunea a continuat cu prezentarea în detaliu a lucrărilor redactate de invitaţi.
Vedeţi AICI programul sesiunii.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
[nggallery id=2627]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi