FOTO: Memoria eroului Pavel Chinezu cinstită la monumentul de pe ,,Câmpul Pâinii’’ din Şibot
Comemorarea a 535 ani de la Bătălia de pe Câmpul Pâinii desfăşurată în seara zilei de 13 octombrie a.c, la monumentul din gara Şibot, a adunat peste 200 de participanţi, fiind considerată cea mai mare prezenţă din ultimii ani la asemenea manifestare.
Evenimentul desfăşurat din iniţiativa Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Orăştie cu sprijinul primarului comunei Şibot Ilie Tomuş, în parteneriat cu Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, primarul oraşului Geoagiu, prof. Ioan Vălean, primarul comunei Romos, ing. Mircea Pătrânjan şi viceprimarul municipiului Orăştie, ing. Doru Popa.
Festivităţile au fost deschise de cuvântul de salut al gazdei, primarul Şibotului, urmat de un moment solemn prin rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” în limba germană de către dl. Paul Socol, în limba maghiară de către pr. Sipos Szabolcs Attila, în limba latină de Dan Tecău şi Scutierii Cetăţii Muhlbach şi în limba română de către pr. Paroh Cosmin Şandru, protopop Silviu Bindea, pr. Mihai Enedy, pr. Daniel Avram. Evocarea istorică a fost susţinută de cercetător ştiinţific Mihai Căstăian fiind cinstită memoria eroului Pavel Chinezu (Cneazul) de la care trecere în nefiinţă se vor împlini 520 de ani. Aurel Voicu preşedintele Asociaţiei culturale Pro Cugir a prezentat harta şi desfăşurarea bătăliei împreună cu lucrări monografice şi scrieri istorice legate de Valea Cugirului. Cuvântul de salut al preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ioan Dumitrel a fost transmis de către dl. consilier Ioan Bâscă, care a subliniat dorinţa de implicare în susţinerea pe viitor a manifestărilor culturale şi comemorative al căror rol educativ se adresează în primul rând generaţiei tinere.
La depunerile de coroane au fost prezente instituţii şi asociaţii culturale, Consiliul Judeţean Alba, primăria Şibot, primăria Geoagiu, primăria Romos, primăria şi Casa de cultură Cugir, parohia ortodoxă Aurel Vlaicu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, comunitatea săsească din Orăştie, Asociaţia culturală vinereana, Asociaţia culturală Pro Cugir, Filiala Cultul Eroilor Orăştie, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Nicolae Macici” Orăştie, delegaţia ACL Orăştie. La evenimentele organizate au participat şi trei strănepoţi ai istoricului sas Albert Almacher care a descris în urmă cu mai bine de un veac Bătălia de la Câmpul Pâinii.
La eveniment atmosfera de epocă a fost recreată de tinerii scutieri ai Ordinului „Cavalerilor de Muhlbach” a căror prezenţă demnă şi scandare viguroasă a încheiat ceremonialul depunerilor de coroane. În costume de epocă cu arcuri şi săgeţi au fost prezenţi „Ordinul Arcaşilor de Hunedoara”, iar la focul de tabără organizat prin cântec şi joc popular membrii Ansamblului „Germisara” al Casei de cultură „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu au încântat asistenţa.
,,Este o sărbătoare comemorativă de mare trăire şi emoţie pe care ne-am dorit-o din tot sufletul şi avem credinţa că va dăinui pentru totdeauna. Poate că într-un viitor apropiat vom reuşi să ne unim aspiraţiile, astfel ca următorul moment consacrat bătăliei de pe ,,Câmpul Pâinii’’, să fie desfăşurat într-o altă locaţie, mult mai accesibilă publicului larg’’, ne-a declarat Mihai Căstăian.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=2447]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan