Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO: Memoria eroului Pavel Chinezu cinstită la monumentul de pe ,,Câmpul Pâinii’’ din Şibot

Publicat

în

Comemorarea a 535 ani de la Bătălia de pe Câmpul Pâinii desfăşurată în seara zilei de 13 octombrie a.c, la monumentul din gara Şibot, a adunat peste 200 de participanţi, fiind considerată cea mai mare prezenţă din ultimii ani la  asemenea manifestare.

Comemorare Pavel Chinezu la Cugir (10)Evenimentul desfăşurat din iniţiativa Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Orăştie cu sprijinul primarului comunei Şibot Ilie Tomuş, în parteneriat cu Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, primarul oraşului Geoagiu, prof. Ioan Vălean, primarul comunei Romos, ing. Mircea Pătrânjan şi viceprimarul municipiului Orăştie, ing. Doru Popa.

Festivităţile au fost deschise de cuvântul de salut al gazdei, primarul Şibotului, urmat de un moment solemn prin rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru” în limba germană de către dl. Paul Socol, în limba maghiară de către pr. Sipos Szabolcs Attila, în limba latină de Dan Tecău şi Scutierii Cetăţii Muhlbach şi în limba română de către pr. Paroh Cosmin Şandru, protopop Silviu Bindea, pr. Mihai Enedy, pr. Daniel Avram. Evocarea istorică a fost susţinută de cercetător ştiinţific Mihai Căstăian fiind cinstită memoria eroului Pavel Chinezu (Cneazul) de la care trecere în nefiinţă se vor împlini 520 de ani. Aurel Voicu preşedintele Asociaţiei culturale Pro Cugir a prezentat harta şi desfăşurarea bătăliei împreună cu lucrări monografice şi scrieri istorice legate de Valea Cugirului. Cuvântul de salut al preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ioan Dumitrel a fost transmis de către dl. consilier Ioan Bâscă, care a subliniat dorinţa de implicare în susţinerea pe viitor a manifestărilor culturale şi comemorative al căror rol educativ se adresează în primul rând generaţiei tinere.

Elit - Gustul Desăvârșit

La depunerile de coroane au fost prezente instituţii şi asociaţii culturale, Consiliul Judeţean Alba, primăria Şibot, primăria Geoagiu, primăria Romos, primăria şi Casa de cultură Cugir, parohia ortodoxă Aurel Vlaicu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, comunitatea săsească din Orăştie, Asociaţia culturală vinereana, Asociaţia culturală Pro Cugir, Filiala Cultul Eroilor Orăştie, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Nicolae Macici” Orăştie, delegaţia ACL Orăştie. La evenimentele organizate au participat şi trei strănepoţi ai istoricului sas Albert Almacher care a descris în urmă cu mai bine de un veac Bătălia de la Câmpul Pâinii.

La eveniment atmosfera de epocă a fost recreată de tinerii scutieri ai Ordinului „Cavalerilor de Muhlbach” a căror prezenţă demnă şi scandare viguroasă a încheiat ceremonialul depunerilor de coroane. În costume de epocă cu arcuri şi săgeţi au fost prezenţi „Ordinul Arcaşilor de Hunedoara”, iar la focul de tabără organizat prin cântec şi joc popular membrii Ansamblului „Germisara” al Casei de cultură „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu au încântat asistenţa.

 ,,Este o sărbătoare comemorativă de mare trăire şi emoţie pe care ne-am dorit-o din tot sufletul şi avem credinţa că va dăinui pentru totdeauna. Poate că într-un viitor apropiat vom reuşi să ne unim aspiraţiile, astfel ca următorul moment consacrat bătăliei de pe ,,Câmpul Pâinii’’, să fie desfăşurat într-o altă locaţie, mult mai accesibilă publicului larg’’, ne-a declarat Mihai Căstăian.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=2447]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare