Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

La Alba Iulia, războiul apei de ploaie – Florin Roman întreabă, Primăria răspunde

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Şi pe timp de secetă crâncenă
Banii cetăţenilor se duc tot pe apa de ploaie  

Zilele trecute, vicepreşedintele PNL Florin Roman a postat pe pagina sa de Facebook mai multe întrebări adresate conducerii SC Apa CTTA Alba SA, în legătură cu costurile regăsite pe facturile distribuite cetăţenilor din Alba Iulia. Mai exact, Roman a făcut publică nedumerirea mai multor cetăţeni în legătură cu costul apei de ploaie (apa meteo) regăsită în factura SC Apa CTTA Alba. Deşi în luna august – septembrie a fost o secetă crâncenă, toţi cetăţenii din Alba Iulia (în discuţie, dar în toate oraşele din judeţ este aproape la fel) au găsit în factură, la plată, apa meteo. „Pentru conformitate, cantităţile comunicate de INMH pentru Alba Iulia au fost în luna august de 11,2 l/mp, iar în luna septembrie de 8,6 l/mp”, se artă într-un comunicat al Primăriei Alba Iulia. Deci, a… plouat totuşi.

 Festival de Romania 2024

Întrebările lui Florin Roman
Stimate domnule director general, urmare a numeroaselor solicitări din partea cetăţenilor, privind clarificarea modului în care se calculează şi se facturează apa meteo, va rog să aveţi amabilitatea să ne ajutaţi cu răspunsuri la următoarele întrebări:
1.Cine, în ce mod şi în baza cărui document stabileşte introducerea pe factura a apei meteo? Pentru ce se plăteşte şi de către cine? 2. De când se plăteşte apa meteo, cine stabileşte şi cine avizează acest tarif? 3. Apa meteo se plăteşte şi de către cetăţenii care stau la bloc şi de către cei care stau la case? Sunt supuse acestei taxe şi persoanele juridice? 4. Care este numărul total al consumatorilor din Alba Iulia şi judeţul Alba care plătesc tariful de apă meteo şi cât încasează, în medie (pe municipiu şi judeţ) lunar Apa CTTA pentru acest tarif? 5. Cu cât va creşte anul viitor preţul apei potabile, pentru canalizare şi apa meteo, potrivit estimărilor făcute de Apa CTTA? Cum se materializează în investiţii aceste fonduri? 6. De mai bine de două luni, în Alba Iulia nu a plouat. Cu toate acestea, se facturează apa meteo. De ce? Cine stabileşte procentul sau nivelul valoric al apei meteo de pe fiecare factură? 7. Aveţi credite contractate şi care este valoarea lor?

Răspunsul Primăriei Alba Iulia
Aparent fără nici o legătură cu această serie de întrebări lansate de Roman, Primăria Alba Iulia a ieşit ieri cu următorul comunicat:
„Urmare a solicitărilor primite la Biroul Asociaţii Proprietari din Primăria Alba Iulia, pe baza informaţiilor primite din partea SC Apa CTTA Alba, Consiliul Local Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, suntem în măsură să oferim tuturor celor interesaţi urmatoarea informare:
Apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice, nu numai din Alba Iulia sau din judeţul Alba ci din întreaga ţară. Conform legii, pe baza căreia funcţionează operatorii locali pentru serviciile de apă şi canalizare, aceştia sunt cei care încasează contravaloarea serviciului de canalizare a apei meteorice, întrucât această prestaţie presupune o sumă de cheltuieli legate de întreţinerea şi exploatarea reţelei, prelucrarea apelor uzate, la care se adaugă şi alte cheltuieli, cu energia electrică, materialele şi piesele de schimb necesare.
Tot conform normelor legale din România, în baza unor hotărâri ale administraţiilor locale, stabilirea cantităţii de apă pluvială lunară preluată în reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii de apă pluvială comunicată, în cazul judeţului Alba de către INMH Sibiu pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite declarate de fiecare utilizator, verificate cu datele din actul de proprietate şi cu coeficienţii de scurgere legali. La cantitatea stabilită prin modalitatea arătată se aplică preţul pe metru cub pentru canal. Exemplu: pentru o suprafaţă construită de 50 mp: INMH comunică 10 l/mp pentru luna precedentă. 10l/mp X 50 mp = 500. Ceea ce înseamnă 0,5 mc apa pluvială. 0,5mc X 1,72lei/mc (TVA inclus) = 0,86 lei – contravaloare apa pluvială. Pentru conformitate cantităţile comunicate de INMH pentru Alba Iulia au fost în luna august de 11,2 l/mp, iar in luna septembrie de 8,6 l/mp. În factură se mai regăsesc costurile pentru apa potabilă contorizată cu apometru pe racordul imobilului şi canal (apa uzată), determinată ca 100% din cantitatea de apă potabilă consumată însă cu preţul de canal. Pentru Alba Iulia, metoda de calcul este aceeaşi care se aplică la nivelul întregului judeţ şi al întregii ţări, şi este conformă cu regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare aprobat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Apa Alba” la nivelul judeţului Alba, elaborat şi aprobat în strictă concordanţă cu prevederile regulamentului cadru pentru serviciile de apă şi canalizare emis de ANRSC Bucureşti. Cantităţile de apă pluvială comunicate lunar exclusiv de INMH Sibiu pot fi consultate de cei interesaţi la sediul operatorului regional SC Apa CTTA S.A. Alba”.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea