Fostului şef al Complexului de Vinificaţie de la Jidvei i s-a înfundat la Tribunalul Alba
Tribunalul Alba l-a condamnat pe fostul şef al Complexului de Vinificaţie de la Jidvei, Toader Ignat, la 10 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în forme agravate şi la plata unor despăgubiri civile (în solidar cu SC Stoian Ignat SRL din Căpâlna de Jos) de peste 14 miliarde lei vechi către bugetul statului (Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba), SC Jidvei SRL – Filiala Alba, SC Perla Târnavei SA Jidvei, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj şi două persoane fizice.
Alte 8,5 miliarde lei vechi va trebui să plătească drept despăgubiri către bugetul statului (prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba), SC Oil Petrocom SRL Blaj, în solidar cu unul dintre administratori, faţă de care a încetat procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei. Acesta fusese trimis în judecată pentru uz de fals, referitor la unele facturi de combustibil în privinţa cărora instanţa de judecată a dispus anularea.
Toate părţile din dosar au atacat sentinţa penală pronunţată de Tribunalul Alba cu apel, care va fi judecat la Curtea de Apel Alba Iulia.
lPagubele cauzate statului, cât bugetul unei primării
Conform rechizitoriului procurorilor, Toader Ignat a fost trimis în judecată pentru că, prin intermediul societăţii comerciale Stoian Ignat SRL din Căpâlna de Jos, la care avea calitatea de asociat unic şi administrator, a pus în vânzare, la benzinăria amplasată în comuna Jidvei, o serie de combustibili falsificaţi, vânduţi către clienţi sub titulatura de benzină şi motorină. Această activitate a avut un dublu efect: în primul rând, combustibilii de tip „M”, „P” şi „NAFTA”, nefiind destinaţi funcţionării motoarelor autovehiculelor de orice fel, nu erau purtători de accize şi de taxe de drum, astfel că diferenţa până la aşa-numitul „preţ de pompă” intra fraudulos în buzunarele afaceriştilor, iar în al doilea rând o mare parte din utilajele agricole, autocamioanele, autoturismele şi vehiculele care funcţionau pe benzină şi motorină din zonă au avut defecţiuni serioase, dovedite prin actele depuse la dosar. Pe de altă parte, pe lângă prejudiciile aduse firmelor şi persoanelor fizice din zonă, care au alimentat la benzinăria SC Stoian Ignat SRL din Căpâlna de Jos, principalul păgubit a fost bugetul statului. Statul român are de recuperat peste 12 miliarde de lei vechi de care a fost păgubit prin manopere frauduloase şi este de aşteptat ca, pe fondul accelerării proceselor ca urmare a reformei din justiţie, dosarul penal să se finalizeze într-un termen cât mai scurt iar autorităţile să îşi recupereze prejudiciul. Ar trebui precizat că există primării, inclusiv în judeţul nostru, pentru care 12 miliarde de lei reprezintă mai mult decât bugetul alocat în cursul unui an calendaristic!
După ce au fost audiaţi toţi martorii propuşi de avocaţi şi procuror în dosar, instanţa de judecată a hotărât, la jumătatea lunii octombrie, că este necesar să acorde un termen de pronunţare până la începutul acestei luni. Deliberând, Tribunalul Alba l-a găsit vinovat pe Toader Ignat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în mai multe forme (înşelăciune cu privire la calitatea bunurilor, cu consecinţe deosebit de grave, etc.)
lToader Ignat a început să „contabilizeze” ani de puşcărie
Pe lângă pedeapsa principală de 10 ani de închisoare, Toader Ignat, care figurează cu antecedente penale în evidenţele Justiţiei, a fost condamnat la interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, la interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi la interzicerea dreptului de a exercita funcţia de administrator. Anii îndelungaţi de amânări, cereri de strămutare a cauzei sau alte tergiversări (dosarul având primul termen pe rolul Tribunalului Alba în 10 octombrie 2005) au făcut ca Toader Ignat să nu mai poată fi pedepsit pentru uz de fals şi evaziune fiscală. În schimb, Tribunalul Alba a anulat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 luni de închisoare pe care Judecătoria Blaj i-a aplicat-o lui Toader Ignat printr-o sentinţă penală din anul 2002. Din pedeapsa totală de 10 ani de închisoare, Toader Ignat ar urma să beneficieze de scăderea perioadei de patru luni cuprinse între 9 aprilie 2004 şi 9 august 2004, timp în care s-a aflat în stare de arest preventiv.
Pe lângă cei 10 ani de închisoare pe care i-a primit prin sentinţa Tribunalului Alba, Toader Ignat a mai fost condamnat recent de către Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă de 7 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, hotărârea judecătorilor din capitală fiind deja atacată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi în această cauză, prejudiciul estimat în urma săvârşirii infracţiunilor se ridică la zeci de miliarde de lei vechi. Asupra acestui proces, dar şi a unor noi fapte aflate deja în atenţia organelor de cercetare penală, vom reveni în perioada următoare. (B.I.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918