După 8 ani de judecată afaceristul albaiulian Gelu Iancu scapă de răspundere penală dar are de achitat o sumă totală de peste 2,5 milioane de euro
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat miercuri, 4 iunie, sentința în cazul recursului formulat de albaiulianul Gelu Iancu la sentința pronunțată de Tribunalul Alba, în dosarul în care acesta a fost judecat pentru delapidare.
Potrivit sentinței, pe latura penală, în urma aplicării legii penale noi, s-a constatat prescrisă infracțiunea de delapidare. Pe latura civilă, însă, s-au menținut deciziile instanțelor care au judecat dosarul pe fond și în apel, astfel că Gelu Iancu are de plătit: 10.982.123 de lei către Direcția Generală a Finanțelor Publice; 581.426 de lei către Autoritatea Națională a Vămilor; 329.350 de lei despăgubiri civile în favoarea SC Algeroco SRL Baia de Arieș.
”Admite recursul declarat de inculpatul Iancu Aurel Gelu împotriva deciziei penale nr.5/A/2013 pronunțată de Tribunalul Alba în dosar nr.5858/107/2010* și a sentinței penale nr.172/2010 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosar penal nr.5627/107/2008. Casează sentința atacată sub aspectul soluționării laturii penale în privința infracțiunii de delapidare, precum și cu privire la temeiul de drept al măsurii confiscării și procedând la rejudecarea cauzei constată intervenită prescripția răspunderii penale. (…) În baza art.11 pct.2 lit.b raportat la art.10 lit.g C. pr. pen. 1969 dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Iancu Aurel Gelu. Modifică temeiul de drept al confiscării sumei de 413.226,8755 de lei reprezentând diferența dintre prejudiciul cauzat părții civile SC Algeroco SRL și suma cu care aceasta s-a constituit parte civilă în cauză. Menține restul dispozițiilor din decizia și sentința împotriva cărora s-a exercitat recurs.(…) Definitivă”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanței.
Reamintim că fostul patron al firmei Algeroco Baia de Arieș, Gelu Iancu, a fost trimis în judecată în anul 2006, fiind acuzat de evaziune fiscală și delapidare după ce procurorii au constatat că a beneficiat ilegal de scutiri de taxe și impozite (acordate la acea vreme firmelor care își desfășurau activitatea în zone defavorizate). Concret, s-a stabilit că activitatea de prelucrare a cărnii (care era obiectul de activitate al firmei înregistrate la Baia de Arieș), s-a desfășurat de fapt în Alba Iulia.
După comiterea faptelor Gelu Iancu a vândut firma unei persoane pe care autoritățile nu au reușit s-o identifice, concluzia fiind că respectivul cetățean nu există în realitate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan