Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Elevii de la Şcoala cu clasele I-VIII Scărişoara, oaspeţi la Casa Moţilor din Bucureşti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Onorând invitaţia domnului deputat Corneliu Olar, un grup de elevi de la şcoala noastră, împreună cu cadre didactice şi reprezentanţi ai părinţilor, au petrecut recent un sfârşit de săptămână minunat la Casa Moţilor de la Săftica, edificiu ridicat cu circa doi ani în urmă cu multă râvnă de către dl. deputat pentru o mai bună promovare a istoriei şi frumuseţilor turistice ale zonei Munţilor Apuseni în capitala României, Bucureşti. Această excursie a fost posibilă şi datorită ajutorului substanţial, în ce priveşte asigurarea transportului cu autocarul, pe care dl. Cristian Costea, primar al comunei Scărişoara, l-a oferit cu generozitate.
Pentru majoritatea elevilor, această evadare în păienjenişul urban avea să fie ca o trezire din basmul copilăriei căci ceea ce văzuseră, secvenţial, pe canalele TV, acum devenea un fapt real, palpabil. Întâlnirea cu capitala a urmat după un popas la Casa Moţilor, acea oază de linişte din vecinătatea forfotei urbane a Bucureştiului. Uşor de găsit, uşor de recunoscut, Casa Moţilor impresionează prin solemnitatea sa, căci lemnul din înalţimea muntelui, modelat de meşteri pricepuţi, îmbinat în cele mai neaşteptate forme, concurează cu atotstăpânirea betonului. Impresionează aspectul dat lemnului doar printr-o prelucrare primară (cojitul cu intermitenţe şi despicatul). Obiectele de decor ale interioarelor sunt cele tradiţionale moţeşti, sugerând universul atât de complex al vieţii moţilor. Busturile eroilor Horea şi Avram Iancu, ce străjuiesc în faţa casei, par a avea rolul de a aminti permanent trimisului nostru în Parlament că moţii au încă nevoie de bărbaţi destoinici care să-i reprezinte în cele mai înalte foruri şi, într-adevar, faptele vorbesc. Proverbul: „Omul sfinţeşte locul” îmbracă ambele conotaţii: prin ceea ce a realizat d-l deputat Olar, dovedind a fi omul faptei, căci aşa cum a fost concepută Casa Moţilor nu este doar un loc de cazare ci o locaţie cu funcţionalitate multiplă. Totodată, faptul că în complexul de la Săftica intră şi o bisericuţă, copie fidelă a bisericuţei din Albac a eroului Horea, arată că alesul nostru doreşte cu adevărat să sfinţească locul. Desigur, ar mai fi multe de spus legat de cele văzute la Casa Moţilor, dar tot atât de multe se pot povesti despre obiectivele turistice vizitate în capitală: Grădina Zoologică, Palatul Parlamentului, Parcul Herastrău, Circul Globus, centrul istoric al Bucureştiului. Prin grija d-lui deputat grupul nostru a fost însoţit permanent de ghizi, persoane foarte amabile dispuse să ne dea informaţii şi explicaţii asupra celor văzute.
Menţionăm că vizitarea tuturor obiectivelor, cât şi cheltuielile de masă şi cazare au fost asigurate prin efortul d-lui deputat Corneliu Olar şi pentru toate acestea îi aducem pe această cale mii de mulţumiri, îi dorim multă sănătate şi putere de muncă în folosul concetăţenilor săi moţi care l-au trimis să-i reprezinte cu cinste în Parlamentul României.
Prof. Ovidiu CIOARA, directorul Şcolii Generale cu clasele I-VIII din comuna Scărişoara


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea