10 proiecte marca YouthBank, lansate astăzi oficial. Care sunt ambiţiile tinerilor în acest an
Fundația Comunitară Alba a organizat vineri, 11 aprilie, evenimentul de semnare a contractelor de grant prin care Fundația Comunitară Alba finanțează în acest an, cu aproape 17.400 lei, un număr de 10 proiecte, reprezentând tot atâtea inițiative în comunitate ale liceenilor din Alba Iulia care vor prinde viață în cadrul Programului YouthBank.
Pensiunea “Casa Traiana” a fost gazda primitoare a echipelor câștigătoare ale concursului de finanțare YouthBank din acest an. Liceenii, coordonatorii și reprezentanții organizațiilor gazdă ale proiectelor s-au alăturat voluntarilor YouthBank, Fundației Comunitare Alba și partenerilor ei într-un eveniment în care au fost semnate, rând pe rând, cele 10 contracte de grant, nu înainte însă ca tinerii care le-au propus să le prezinte în fața publicului și presei prezente.
Valoarea totală a celor 10 contracte de grant care au fost semnate astăzi este de 17.375 lei, astfel că în cei cinci ani de program (2009-2014), au fost acordate 47 de granturi tinerilor liceeni, în suma totală de peste 81.000 lei. Jumătate din Fondul YouthBank 2014 a fost constituită prin acțiunile de fundraising realizate de voluntarii din echipa YB: vânzare de felicitări de Crăciun, împachetat de cadouri la Mall, licitație de jucării în cadrul Fabricii de Bucurii, evenimente artistice (Toy Party, Tricolor Party), dar mai ales parteneriate cu firme locale care au înțeles că cea mai bună investiție pe care o pot face este cea în tineri și în educația lor. Cealaltă jumătate de fond reprezintă matching-ul oferit de Fundația Comunitară Alba și partenerii săi.
Cei care s-au implicat și au realizat aceste acțiuni, dedicând o parte consistentă din timpul lor personal pentru ca ceilalți liceeni din oraș să aibă oportunitatea de a le fi finanțate inițiativele de implicare în comunitate sunt voluntarii YouthBank din cadrul Fundației Comunitare Alba, liceeni și ei: David Bratiloveanu, Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Adelin Curuia, Andreea Idita-Șeican, Cătălin Ioaniciu, Oana Murar, Ligia Novăcean, Denisa Picoș, Amalia Slevaș și Amalia Stoia. Alături de ei a stat în permanență coordonatorul echipei YB Alba, Elena Vîrdea.
Lista proiectelor câștigătoare este, într-o ordine aleatorie:
1) “Arta pentru juniori” – proiect al echipei „As” formată din elevi ai Liceului de arte “Regina Maria”, ce și-au propus schimbarea atitudinii comunității față de nevoia de exprimare, atenție și afecțiune a copiilor din centre de plasament. Proiectul dorește să stimuleze comunicarea și exprimarea prin artă, copiii arătând comunității lumea prin ochii lor. Valoarea grantului primit este de 1.564 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociaţia Despărţământul „Eugen Hulea” Astra Alba Iulia.
2) “ Ambiție Zâmbet Implicare Motivație Utilitate Timp (A.Z.I.M.U.T.)” – proiect al echipei „Mozaic”, formată din liceeni ai Seminarului Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Ștefan”, Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan” și Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian”, ce și-au propus popularizarea în rândul tinerilor din Alba Iulia a beneficiilor pe care aceştia le pot obţine în urma practicării activităţilor extrașcolare. Grantul primit are o valoare de 2.000 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
3) “ INTERnship: Licitează-ți viitorul!” – proiect al echipei „Interactienii” formată din elevi ai Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan”, ce și-au propus îmbunătățirea experienței, simțului practic și responsabilității la locul de muncă prin stagii în cadrul unor firme locale. Valoarea grantului primit este de 1.249 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociaţia Rotary Club Alba Iulia.
4) “Lecția de pregătire militară” – proiect al echipei „Gradații” formată din elevi ai Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazul”, ce și-au propus promovarea învăţământului militar şi a carierei militare plecând de la realitatea socio-economică a judeţului Alba. Valoarea grantului primit este de 1.900 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Colegiul Militar.
5) “Și noi putem” – proiect al echipei „Wild Cats” formată din elevi ai Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa”, ce și-au propus creșterea nivelului de cunoaștere a activităților sportive, dar și a monumentelor din Alba Iulia în rândul tinerilor. Valoarea grantului primit este de 1.450 lei, iar organizația gazdă a proiectului este propriul colegiu.
6) “Știați că?” – proiect al echipei „SMart Kids” formată din elevi ai Colegiului Tehnic „Apulum” și Colegiului de Afaceri, ce și-au propus creșterea nivelului de informare a elevilor cu privire la bolile cronice. Valoarea grantului primit este de 1.831 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația SM Speromax Alba.
7) “Mamutul, bicicleta și busola” – proiect al echipei C.T.E. „Beretele Albastre”, formată din elevi ai Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazul”, ce și-au propus popularizarea bicicletei și folosirea ei ca o modalitate sănătoasă de petrecere a timpului liber. Valoarea grantului primit este de 2.000 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Colegiul Militar.
8) “Move right! Live right!” – proiect al echipei „Interact Alba Iulia” formată din elevi ai Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan” și Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian”, ce și-au propus amenajarea de facilități de parcare a bicicletelor în cele două colegii, promovarea în acest fel a mersului cu bicicleta și, indirect, reducerea poluării. Valoarea grantului primit este de 1.873 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația Club Rotary Alba Iulia Civitas Solis.
9) “Ziua Internațională a Sclerozei Multiple” – proiect al echipei „Tinerii SMart”, formată din elevi ai Colegiului Tehnic „Apulum”, ce și-au propus să răspundă la nevoia de informare și conștientizare a întregii comunități cu privire la scleroza multiplă. Valoarea grantului primit este de 1.508 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația SM Speromax Alba.
10) “Unde-i scena?” – proiect al echipei „Del Art”, formată din elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” și ai Liceului de Arte “Regina Maria”, ce și-au propus promovarea teatrului ca formă de spectacol adaptabilă, în cadre convenţionale şi neconvenţionale, pentru a atrage atenţia publicului tânăr înspre arta spectacolului. Valoarea grantului primit este de 2.000 lei, iar organizația gazdă a proiectului este Asociația Grupul Skepsis.
În cadrul Galei Județene a Voluntarilor 2013, YouthBank Alba a fost desemnat, pentru al doilea an la rând, “cel mai bun program de voluntariat în educație din județ”, o confirmare în plus că acest program este o excelentă şcoală de dezvoltare personală. La nivel național, YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic și participare publică”, o confirmare în plus că YouthBank România este o excelentă şcoală de dezvoltare personală.
Partenerii Fundației Comunitare Alba în cadrul programului YouthBank, anul școlar 2013-2014, sunt Asociația pentru Relații Comunitare (partener național), Consiliul Local, Primăria Municipiului Alba Iulia, Dacia Market și Giro (principali parteneri locali), Ancău Company, Restaurant Appetit, Centrul Medical “Terra Aster”, Cofetăria Corina, Clinica „Remarc Dent”, Pensiunea „Casa Traiana” și Tipo-Rex (finanțatori), Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Argilă Algo, Mira Caffe, Art Deco, Societatea de Transport Public S.A., Corona, Vair Auto Ro și Il Tartufo (parteneri), Porterom, Restaurant Medieval “Pub 13”, Auto Drive Center Skoda, Alba Mall, Impact Design, Olimpia Todea Photography și Rin’Art (susținători).
Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale. Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj-Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în 14 comunități. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, Baraolt, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara, Tîrgu-Mureș, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024 Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în noiembrie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 17,83%, comparativ […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 17 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 9 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor